Múlt héten, április 24-től 27-ig rendezték meg a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A Millenárison a négy nap alatt 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint 450 magyar író vett részt.

A hivatalos megnyitón vörös rózsa várt minden érdeklődőt a Teátrum épületében. Ezzel a szép katalán gesztussal – miszerint a virágért cserébe könyvet illik ajándékozni – vette kezdetét az ünnepség.

A terem zsúfoltságig megtelt, amikor Szakonyi Péter, az esemény sajtófőnöke üdvözölte az egybegyűlteket és felkérte Navracsics Tibor miniszterelnökhelyettest, hogy ünnepi beszédével nyissa meg az eseményt. Navracsics Tibor elmondta, hogy szerinte a könyv nemcsak tárgy, hanem tökéletesen egyesíti az anyagot és a szellemet. „A könyvek hatása nehezen felbecsülhető, hiszen minden könyv egy-egy sorsot is jelent” – emelte ki.

Az ünnepélyes megnyitón Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke szintén üdvözölte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy április 26-a a szellemi tulajdon világnapja, „ez alkalomból idén a könyvfesztiválon is lesznek beszélgetések az e-könyves világ könyvpiaci és szerzői jogi kihívásairól”.


Végül, de nem utolsó sorban Szakonyi Péter felkérte a színpadra Abdurrahman Arici, Törökország kulturális és turisztikai miniszterhelyettesét, hogy szóljon pár szót a közönséghez.
A megnyitó után a díszvendég Törökország standját nyitották meg ünnepélyes keretek között. Törökország 150 négyzetméteres standot állított, ahol több mint 1500 könyvet mutattak be. A Budapestre látogató török írók közül többen már évek óta ismerősek lehetnek. Ilyen például a Halál Babilonban, szerelem Isztambulban című regény szerzője, Iskender Pala vagy Solmaz Kamuran, aki az első török nyomda alapítójáról, a kolozsvári, magyar származású Ibrahim Müteferrikáról írt regényt. Müteferrikáról kiállítást is nyitottak a fesztiválon a Yunus Emre Török Kulturális Központ és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében.

A könyvfesztiválon a látogatóknak lehetőségük volt prospektusok segítségével megismerni és többet megtudni az újonnan kiadott könyvekről, amelyeket a könyvfesztiválon kedvezményesen meg is vásárolhattak. Európa egyik legnagyobb könyvesboltjának a népszerűsége rendíthetetlenül tart, hiszen nemcsak könyvekhez juthatott hozzá a kedves látogató, hanem dedikáltathatta köteteit és pódium-beszélgetéseken is részt vehetett.

Gálová Monika

2014. április 29.

Hozzászólások