Április 29-én nyílik és október 31-ig tekinthető meg az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása, mely a 3. században élt Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének állít emléket.Szent Flórián, Florianus valós történelmi személy volt. 240 körül született és  304. május 4-én halt mártírhalált.  A római légióban századosként szolgált, itt vette fel a keresztény hitet.

Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört a keresztényüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt – volt katonáit, – a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény hitét, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt. Az őt vízbe lökő katona megvakult.Holttestét egy Valéria nevű özvegy temette el. Sírja felett templomot építettek, mely körül mára híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent.

Magyarországon a középkor végén a Szepesség német lakta vidékein kezdték el tisztelni alakját, majd a 17. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A 15. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tartották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai. Katonaként pedig hősies helytállásával akadályozta meg erődje leégését.

Bővebb információ a Múzeum honlapján található.

Forrás: Aquincumi Múzeum

2014. április 29.

Hozzászólások