Kanizsa József író, költő, meseíró, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, Kőbánya Díszpolgára, Kőbánya Év Embere, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára 33 évig – Gratulálunk az Óbuda Kultúrájáért kitüntetéshez!

kanizsa jozsef

Munkásságának méltatása, összefoglalója

Kanizsa József 1986-tól 33 évig a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkáraként tevékenykedett az írókért, a költőtársakért, a szellemi fejlődésükért. Segített megalapozni a megjelentetési lehetőségeket is. Hasonlóképpen 15 éve a Kőbányai Írók, Költők Egyesületében is.  Jelenleg az Óbudán működő, 1982-ben megalakult Krúdy Gyula Irodalmi Kör ex-titkára, 2019-től „örökös tiszteletbeli tagja”.

A Krúdy Gyula Irodalmi Körrel Óbudán a kezdetektől fogva sok-sok irodalmi rendezvényt szerveztek. Mint titkár sokat tett azért, hogy az iskolásoktól a nyugdíjasokig minden Óbudán élő ember ismerje Krúdy Gyula és a Krúdy Kör alkotóinak műveit. Segédkezett a Krúdy Gyula Angol nyelvű Általános Iskola név felvételében is. Részt vett iskolákban, óvodákban a vers, a mese világának megismertetésében. Nyugdíjasházakban különböző rendezvények keretében irodalmi esteket szerveztek, írókat, költőket, előadóművészeket mutattak be.

A rendezvényeken ismert színészek mutatták be a szerzők és Krúdy Gyula műveit. Így Keres Emil Kossuth-díjas színész, volt színházigazgató, vagy Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja, aki csodálatos hangjával kápráztatta el a közönséget. Ismert írókat, költőket is meghívtak. A korábbi időszakban Fodor András, Jókai Anna, Czine Mihály, Czigány György, Csukás István Kossuth-díjas szerzők, Tüskés Tibor Pécsről, dr. Laczkó András Balatonlelléről, prof. dr. Varga József Szlovéniából volt a vendégük.

A Felvidékről Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnökével hozták létre a Krúdy őseinek a falujában, Szécsénykovácsiban a rendszeres őszi Krúdy-napok rendezvénysorozatát. Vagy Nyíregyházával, a májusi és októberi Krúdy-rendezvényekkel a nagy magyar íróra való emlékezéseket. Óbudán a BRAUNHAXLER Német Egyesülettel rendszeres esteket tartottak Békásmegyeren, vagy a Fő téri Óbudai Napok kapcsán…

A gyermekekkel való foglalkozás során a gyermekkori titkos vágyak is beteljesülnek. Kanizsa József úgy érzi, feladatot kapott Istentől,  hogy mások is élvezhessék az Élet adta irodalmi értékek szépségét, tisztaságát. Hittel kell továbbadni a szikrányi talentumi képességből embernevelő, embert formáló költői, írói sorokat, hogy e sorok mély érzelmű, magas fokú hatásukkal elérjék céljukat. Írói, költői életútján még a képzőművészek bemutatását, felkarolását is vállalta. 1974-től szervez és nyit meg képzőművészeti kiállításokat, és vállalja a fiatal tehetségek felkarolását. Manapság is több fiatal költő sajátítja el tőle a költői mesterséget, a költészettant.

kanizsa jozsef

Ehhez a tevékenységhez nem kell rang, csak a Hazáért dobogó szív és Hit. Őszinte EMBER-ként kell élni, tenni, cselekedni az ifjú író- és költőpalántákért, az embertársakért, író- és költőtársakért. S kell még a biztos családi háttér, amit egy szerető, megértő feleség, s jó, hálás családtagok tudnak biztosítani. Igaz, az elismerés is tovább fokozza ezt a teljesítőképességet. Ehhez meg kell, hogy elismerjék az ember tevékenységét.

Kanizsa József eddig több elismerést is kapott munkásságáért. A Budapesti TV-ben a NAP EMBERE volt. Kitüntetései: Krúdy bronz és ezüst, arany Emlékérem, Krúdy-Emlékplakett, Zrinyi Miklós Diákköztársaság Érdemérem, Művészetbarátok Bronzemlékérem. A Reneszánsz éve alkalmából meghirdetett országos meseíró pályázaton 2008-ban Közönség-díjas Diplomát kapott. Aztán következett a Zajkért emlékérem 2010-ben, a Körmendért emlékérem 2010-ben. 2002-től a Magyar Kultúra Lovagja.

2009-ben Kőbánya Díszpolgára lett, 2017-től Kőbánya Év Embere. KLÁRIS Nívódíjak, Életmű-díj, Körmendért Szabad Sajtóért Aranytoll, Oklevél 2012-ben. A Hódmezővásárhelyi Kárász József Irodalmi Kör Díszoklevelét 2013-ban adományozták neki. Az Én mesém című nemzetközi meséskönyvben megjelent meséi többsége Oklevelet vagy Különdíjat kapott. A Palóc Társaság Tiszteletbeli tagja.

Nagy büszkeséggel tölti el, hogy a Magyar Kultúra Lovagja lehet, s a Kultúra Lovagrend egyik elismert alapító tagjaként tehet jó dolgokat a magyar egyetemes irodalomért, az emberiség, a jövő nemzedéke érdekében. Általa legalább húsz irodalmár, képzőművész, színész lehetett a Magyar Kultúra Lovagja, így például Tálas Ernő, aki korábban a Svéd Királyi Operaház tenorja volt.

kanizsa jozsef

Számára minden év szolgálat, missziós tevékenység az irodalom és kultúra jövőt szépítő, a szívet, a lelket feltöltő, melengető ezertitkú életvitelt átformáló erejével, a minden napot felvidító szavak írói, költői jelzők varázsával alkotva. 

 

Mottója:„Érdemes élni, tiszta forrásból értékes irodalmi művet letenni a piedesztál asztalára. „

Tekintsük meg a Kanizsa Józsefről szóló videoportrét ITT!

 

Összeállította: Weninger Erzsébet

Kapcsolódó cikkünk:

Csukás Istvánra emlékeztek a Krúdy Irodalmi Körben

 

 

Hozzászólások