A hasi ultrahang vizsgálat egy képalkotó eljárás, amelynek során a szakértők a hasüregi és a kismedencei szerveket vizsgálják. Ez nem a hasüreg vagy a belek vizsgálatát jelenti, hanem egyéb szervekét, mint például a máj, az epehólyag, a lép, a vese, húgyhólyag, nők esetén a méh és petefészek, férfiak esetén a prosztata ellenőrzését.

Az ultrahangos vizsgálat a legkíméletesebb vizsgálati módszerek közé tartozik, korlátlan számban megismételhető. Ugyanakkor segítségével rengeteg típusú betegségre lehet fényt deríteni. Mit kell róla tudni, hogyan kell készülni egy ultrahangos vizsgálatra?

hasi ultrahang

Mikor van szükség ultrahangvizsgálatra?

A hasi ultrahang vizsgálaton 40 év felett érdemes rendszeresen részt venni abban az esetben is, ha semmilyen más tünetet nem tapasztalunk. Ilyenkor is előfordulhatnak vesekövek, epekövek, illetve rosszindulatú elváltozások, amelyek teljesen tünetmentesek lehetnek.

Ha panaszaink vannak, mint például szűnni nem akaró hasi problémák, gyakori vizelési inger vagy véres vizelet, akkor szintén ajánlott szakértőhöz fordulni.

A vizsgálat nagy előnye, hogy pontos információkat bocsát rendelkezésünkre, ugyanakkor teljesen fájdalom- és kockázatmentes. A vizsgálat során fény derülhet a különböző hasi fájdalmak okaira. Kimutatható a különböző szervek megnagyobbodása, a daganatos betegségek áttétei, az esetleges vérzések, jó- vagy rosszindulatú elváltozások, daganatok.

A CMC Déli Klinika által végzett ultrahang vizsgálatok a mesterséges intelligencia segítségével még pontosabb és gyorsabb diagnosztizálást tesznek lehetővé. Ennek köszönhetően a szakértők sokkal jobban tudnak figyelni a páciensekre, és lehetővé teszi a célzott kezeléseket.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

• Amennyiben teljes körű hasi ultrahangot végeznek, a páciensnek a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad ennie.
• Ha a húgyhólyagot vizsgálják, akkor több pohár víz elfogyasztása ajánlott, azonban az evés ilyenkor is kerülendő.
• Amennyiben cukorbeteg, vizsgálat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a vizsgálat előtt beveheti-e a gyógyszerét, beadhatja-e az inzulint, illetve reggelizhet-e.

A vizsgálat elvégzése után azonnal visszatérhetünk a mindennapi tevékenységeinkhez.

 

(Szponzorált cikk)

 

Hozzászólások