Áprilistól egyre több retek van a boltok zöldséges részlegén, és nagy részük hamar el is tűnik, hiszen ez az egyik legkedveltebb tavaszi zöldség. Amellett, hogy finom, fogyasztása az egészségre kifejezetten pozitív hatással van. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban egyaránt, ezért a diétázók étrendjében szintén igen gyakori vendég. Ráadásul mivel nyersen az igazi, így nem kell sokat foglalkozni az előkészítésével sem, elég csak letörni a levelét, majd azt a kukába hajítani. Vagy talán a reteklevél ehető?

a reteklevel eheto

Talán már benned is felmerült a kérdés, hogy ehető-e a reteklevél, és ha igen, milyen formában érdemes fogyasztani. Ennek jártunk utána.

Pedig abban van a vitamin!

Te is gyakran hallottad kiskorodban ezt a mondatot, ami rendszerint akkor jött ki a szülő száján, amikor nem akartál valamit megenni? Az a helyzet, hogy a reteklevéllel kapcsolatban van ebben a mondatban némi igazság, hiszen nem csak magában a retekben, hanem a levelében is rendkívül sok a vitamin, főleg vasban és kalciumban gazdag. Ezt tudták (vagy legalábbis sejtették) az elődeink, hiszen a retket eredetileg a levelei miatt termesztették.

Bár a reteklevelet önmagában is lehet fogyasztani, ugyanakkor különféle ízletes fogások egyaránt készíthetőek belőle.

Reteklevél pesto

Az egyik legnépszerűbb a reteklevél pesto, ami felhasználható a húsokhoz, a tésztákhoz, valamint szendvicsekre feltétnek szintén kiváló. Ehhez nem kell mást tenned, mint egy fél csokor megmosott reteklevelet, 1-2 gerezd fokhagymát, kb. 5-6 evőkanál olívaolajat, 40 gramm magfélét (mandula, dió, kesudió, mogyoró), egy csipet sót és borsot összeturmixolni, hogy krémes állagú legyen. Az olajat éppen ezért érdemes apránként a keverékhez adni, hogy a kívánt állagú legyen.

Smoothie reteklevéllel

A smoothie-k igen divatos italnak számítanak manapság. De miért fizetnél vagyonokat egy igazán egészséges és immunerősítő italért, ha ezt fillérekből te magad is elkészítheted? Mivel a reteklevél íze nem túlságosan erőteljes, így gyümölcsös és zöldséges smoothie-kban egyaránt megállja a helyét. Sőt, amennyiben tovább szeretnéd ily módon gazdagítani az italodat, bátran dobj mellé sárgarépa-, karalábé- vagy karfiollevelet is.

Reteklevél-krémleves

Reteklevélből krémlevest készíteni szintén nem kíván nagy főzőtudományt, hiszen egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíthető. Ehhez egy lábasban kevés olajon dinsztelj meg egy felkockázott vöröshagymát, néhány gerezd aprított fokhagymát, és erre dobd rá a 2-3 csokor megmosott reteklevelet. Ezután öntsd fel alaplével, adj hozzá 2-3 burgonyát felkockázva, ízesítsd ízlésednek megfelelően sóval és borssal, majd hagyd főni. Ha megfőtt a krumpli, turmixold össze, és tejszínnel gazdagítsd.
Amennyiben további ötletes receptre vágysz, látogass el az ÉVA magazin oldalára, ahol számtalan recept közül választhatod ki az ízlésednek leginkább megfelelőt!

 

(Szponzorált cikk)

 

Hozzászólások