Plakátkiállítással búcsúztatja a nyarat a Campona Bevásárlóközpont. Augusztus 25-én Flanek Péter több száz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjait állították ki. A magyar plakátművészet virágkorának legszebb turisztikai plakátjait szeptember 18-ig lehet megtekinteni, a gyűjtő szeptember 3-án 11.00 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

plakatkiallitas1

Az utazás és nyaralás a két világháború közötti években vált tömeges hobbivá. Korábban Magyarországon csak az elit kiváltsága volt a nagy fürdőhelyek, hegyvidékek, tengerpartok meglátogatása, a szállodákban való pihenés. A húszas években azonban létrejött a fizetett szabadság és a munka utáni szabadidő. Az idegenforgalom pedig nemcsak elterjedt hobbi, de új iparág is lett.

A kormányok mindenütt felismerték a benne rejlő bevételi lehetőséget, ezért tervezett propagandával igyekeztek népszerűsíteni. Ennek lett egyik leghatásosabb fegyvere a nagyméretű, színes plakát. Az első magyar idegenforgalmi plakátok a harmincas évek elején készültek, mely időszak egybeesik a magyar plakátművészet egyik virágkorával, a műfaj megújulásával.

plakatkiallitas3
Időutazás egy olyan korba, amikor a Budapest fürdőváros koncepció megszületik

A húszas-harmincas évek Budapest egyik virágkora volt, a város a húszas években már igazi modern metropolisz. A modern élet sokféle szórakozási formáját nyújtja: mulatók, revük, kabarék, táncestek, színházak, mozik, koncerttermek, sportpályák, uszodák, parkok és síparadicsom, és különleges értékű gyógyforrások is vannak a városban. Ennek jelentőségét már a harmincas években felismerték, így megszületett a „Budapest fürdőváros” koncepció, amely rengeteg utazót vonzott ide. Mindez a korszak plakátjain is megjelent: a sétahajózástól az állatkertig, a fürdőktől a kirándulóhelyekig mindent reklámoztak.

Budapest mellett sokat hirdették már az 1930-as években is a Balatont: a tó körül ekkora már pezsgő fürdőélet alakult ki. A Balaton plakátokon domináns elem a végtelenbe vesző víztükör, az északi part hegyei, és a jellegzetes parti növények, nádasok és nyárfák. A legtöbb plakáton önfeledten fürdőző alakokat, vagy a hullámokat szelő vitorlásokat látunk.

plakatkiallitas2

A korszakban igazi mesterek dolgoztak a plakátműfajban: a festőként is jelentős Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Molnár C. Pál, Pólya Tibor vagy Konecsni György mellett remek specialisták is terveztek plakátokat, mint Mallász Gitta és Dallos Hanna, vagy ifj. Richter Aladár. Plakátjaik ma is vonzóvá teszik, amit hirdetnek; és az eredeti darabok mára értékes műtárgyak lettek.

Flanek Péter több száz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjai augusztus 25-től szeptember 18-ig láthatóak a Campona Bevásárlóközpontban, ahol a kiállítás ideje alatt a minimum 5000 Ft-os vásárlással egy játékra is lehet regisztrálni, melynek fődíja 100 000 Ft értékű vásárlási utalvány.

A gyerekeket a kiállítás ideje alatt hétvégenként kézműves foglalkozással várják, ahol elkészíthetik saját plakátjaikat, illetve képeslapjaikat is. Flanek Péter gyűjtő pedig szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.
Helyszín: Campona Bevásárlóközpont (1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43.)
Bővebb információk: www.campona.hu

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások