Augusztus 24-26. között zajlik a XXI. Országos Főépítészi Konferencia a kecskeméti Városházán. Ennek három fő témája és kulcsszava: szecesszió, arányos fejlődés, az építészet joga. Az ország mintegy százhetven szakembere veszt részt a tanácskozáson, a főépítészi szakma díjait tizenhetedik alkalommal adták át.

 

epiteszeti04

A konferencia sajtótájékoztatóján

Csütörtökön tartották meg a kecskeméti városháza udvarának névadó ünnepségét. A belső udvar mostantól az épület tervezője, Lechner Ödön nevét viseli. Nem véletlen, hogy éppen a Kecskeméten zajló Országos Főépítészi Konferencia keretében kapott nevet a Városháza patinás díszudvara. Lechner Ödönnek állítottak emléket ezzel közelgő születésnapja (augusztus 27.) alkalmából. 

 

epiteszeti03

 

A javaslattevő a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke, Király József volt. Lechner Ödön kecskeméti kötődéséről Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszélt. Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke, valamint Király József leplezték le az emléktáblát. Így mostantól a Lechner Ödön udvar nevet viseli a Városháza díszudvara.

 

epiteszeti01

Király József képviselő és Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterasszony

A konferencia csütörtöki napján András István balatonfüredi és Varga Csaba nagymarosi főépítész vehette át idén Az év főépítésze díjat. A főépítészi életműdíjat Rátkai Attila egri főépítésznek ítélték oda. Az ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg a FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

 

epiteszeti05

A díjazottak

Az idén ötvenéves Magyar Urbanisztikai Társaság köztérmegújítási nívódíját a lakóterületek közterei kategóriában Újpest önkormányzata kapta, Szarvas önkormányzatát pedig dicséretben részesítették. A testület a nagypáli önkormányzat köztérrendszer-megújítási akcióját különdíjjal jutalmazta.

A testület a települési Hild János-díjat nagyvárosi kategóriában Józsefváros, középvárosi kategóriában Kisújszállás, míg kistelepülési kategóriában Tihany önkormányzatának ítélte.

 

epiteszeti-logo0

 

Rendezők:

  • Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület
  • Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Társrendezők: Magyar Építőművészek Szövetsége, Magyar Urbanisztikai Társaság, Magyar Építész Kamara

 

 

 

 

Hozzászólások