Éppen három évvel ezelőtt készült interjú a Montázsmagazinban Rasztikné Eper Valériával, akinek a tánc a mindene. 34 éve foglalkozik ezzel a művészeti ággal, a Tadzs Mahal csillagai tánccsoport alapítója. Ebben a cikkünkben mutattuk be táncos pályafutásának a történetét gyermekkorától kezdve.

Kedves Jennifer! Azt tudjuk, hogy tízéves korod óta kedveled a jazzbalettet és a hastáncot. Megalakítottad a Tadzs Mahal csillagai tánccsoportot, s annak vezetője és trénere vagy. Mit kell tudnunk a tánccsoportodról?

2009-ben alakítottam meg a Tadzs Mahal csillagai Tánccsoportot Kecskeméten, amelynek fő profilja az egyiptomi hastánc. Olyan nevet kerestem a csoportomnak, aminek keleties hangulata van. A Taj Mahal a világ egyik legnagyobb csodája. A szó jelentése: A paloták koronája. Ez egy legendás szerelem emlékműve. Olyan szerelemé, mint az én szerelmem a tánccal, ami örök és halhatatlan. A csillagok meg a csoportom tagjait jelképezik, akik szintén a tánc szeretete miatt járnak hozzám, és ettől ragyognak az órákon, mint a csillagok fenn az égen.

Ebből származik a mottónk: „Ha a táncunkat nézed, szívünk szavát hallod. Ezt a legnagyobb egyiptomi hastánc mester, Raqia Hassan személyesen is elismerte. A koreográfiámból visszatükröződött az érzelem a színpadon.

Kik járnak a tánccsoportba? Milyen táncokat tanítasz, milyen edzéseket tartasz?

A csoportomba a felnőtt korosztály jár. 20 évestől 60 éves korig. Olyan nők, akik szeretik a táncot, a mindennapi mozgást. Nagyon jó kis összetartó csapat alakult ki Budapesten és Kecskeméten. Akik járnak hozzám, azokat nem a fellépések és a versenyek inspirálják, hanem azért jönnek, mert szeretik a táncot. Fiúk is megfordulnak időnként az órákon, ugyanis a hastánc mellett aerobikot, zumbát és jazzbalettet, színpadi és showtáncot is oktatok.

Nagy sikernek örvend minden évben a Tadzs Mahal csillagai edzőtábor, amit idén is megszervezek Budakalászon a Lupa-tónàl augusztus 10-11-én a keleti kultúra és ezotéria jegyében. Egy neves tagja is van a csoportunknak, akire nagyon büszke vagyok. Ő Garzó Béla, aki darbukán kíséri a hastánc fellépéseken a dobszólókat. Pécsen ezért különdíjat is nyert.

Garzó Béla

Gyakorta vannak fellépéseitek? Hol mutathatjátok meg a tánctudásotokat?

Mindenhol megmutatjuk magunkat, ahol kíváncsiak ránk, és szeretik a táncunkat. Legyen ez egy hastáncfesztivál vagy más rendezvény. A hastánc mellett show- és színpadi tánccal is bővült a palettánk, és sportnapokra is kaptunk felkérést.

Szívesen fellépünk olyan céges rendezvényeken is, amely cégek támogatni tudnák a nyári edzőtáborunkat. 

Mi az oktatásod alapja?

Az oktatás nálam személyre szabott. Nem a pénz motivál, hanem a tánc szeretete. Mindenki egyforma esélyekkel indulhat, és szívből csinálhatja, amit kedvel. Amit pedig szeretnék átadni ezeknek a hölgyeknek és uraknak, az a tánc, a mozgás szeretete. Hogy mindenki legyen önmaga, és amit táncol, az ne a koreográfiámról szóljon, hanem önmagáról. Amit táncol, az szívből jöjjön, és örömét lelje benne. Ki tudjon mozdulni a szürke hétköznapokból. Nagyon fontos számomra az emberi lélek, ezért az oktatásba az idei évtől bevezetjük a meditációs gyakorlatokat és az ezotériát. Ebben egy nemzetközileg elismert szakoktató lesz a segítségemre. A táncnál fontos a test és a lélek kiegyensúlyozott harmóniája.

Mi minden történt veled és a csoportoddal három év óta? 

Az oktatásban tartottam egy kis szünetet. Továbbképeztem magam színpadi és showtánc irányzatban. Iskolába jártam, és több versenyen részt vettem. Az utolsó 3 évet a színpadi és showtáncnak szenteltem. Ezen a szakterületen kezdtem gyermekként a pályafutásomat. És bár a hastánccal lettem ismert, nekem ez a fő profilom. Szívem csücske a musicalek, színpadi táncok. Versenyeken vettem részt, ahol 2 nemzetközi aranyérmet, 1 országos aranyérmet szereztem a legmagasabb profi A kategóriában, és minősítő versenyeken ezüst- és bronzérmeket, koreográfusi különdíjat nyertem.

Az egyik tanítványom sikeres wellnes-fitness oktató lett, és aqua gym és vízizumba oktatásokkal foglalkozik főállásban. A másik tanítványom jelenleg tanul tovább, hogy a tánccsoportunk edzője lehessen, és éppen táncversenyre készül. Bővül még a tánccsoportunk palettája. Bevezetjük az oktatásba a meditációs gyakorlatokat is, ami az utóbbi edzőtáborokban nagy sikert aratott. Erre külön nemzetközileg elismert szakoktató fog a csoporthoz csatlakozni.

Szorgalmasan továbbképzed magad. A táncművészetből a legutóbb mit tanultál és hol?

A Kodolányi János Egyetemen, a Fitness Akadémián táncinstruktorként szereztem idén nemzetközi bizonyítványt színpadi és showtánc szakirányon. Részt vettem a Táncművészeti Egyetem képzésén, ahol órákon a klasszikus balett és a modern tánc stílusirányzatait tanulhattam.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve? Célok, álmok, elképzelések?

Az edzőtáborunk után, 2019 szeptemberétől folytatom az oktatást Budapesten. Szeretnék egy alapítványt létrehozni, amelynek a bevételéből a beteg és nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek táncoktatását támogatnám. Két tanítványomat versenyre készítek fel, és szeretnénk jó eredményeket elérni, ami tükrözné azt, hogy a tánc nem életkorhoz kötött. Workshopok-at, sportnapokat fogok országosan szervezni, ahol az ezotéria jegyében fogom oktatásaimat tartani, és szeretném továbbítani a mozgás és tánc szeretetének mondanivalóját.

Már említettük, hogy szponzorokat keresel a nyári tábor költségeinek finanszírozásához. Pontosan mire lenne szükségetek?

Bármilyen felajánlást szívesen veszünk. Tombolát hirdettem meg a táborban, amire tombolatárgyak, nyeremények és pénztámogatások felajánlását várjuk. A befolyt pénzösszeget a szeptembertől induló tanfolyamunk költségeire és az alapítvány létrehozására (terembérlés, fellépőruhák, sportfelszerelések, sportnapok szervezése, versenyek) fordítanám. Szeretném az alapítványunkkal támogatni a nehéz anyagi helyzetben lévők oktatását és a versenyeket.

A táborba ezen a címen lehet jelentkezni: jeniszamoca@ gmail.com
A regisztráció határideje: 2019. június 30.
A regisztráció a regisztrációs lap elküldésével és 5.000 Ft regisztrációs díj (szállás és költségek) megfizetésével együtt érvényes. A tábor részvételi díját (10.000 Ft-ot) később kell kifizetni. Ez tartalmazza a szállást és a 2 napos oktatást szakképzett tanárokkal.
Érdeklődni lehet:+3620/4612999
Részletek: www.hastancjennifer.gportal.hu
vagy a facebookon a Tadzs Mahal csillagai Tánccsoport lapján
Minden érdeklődőt sok szeretettel és változatos programokkal várunk!

Ezzel a számomra kedves idézettel búcsúzom:

“A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztrahálása az életnek, hanem az élet maga.” (Ellis Havelock)

Kedves Jennifer! Sok sikert kívánok további terveidhez! Kívánom, hogy sikerüljön megvalósítani őket, és minél több ember szívében ébreszd fel a tánc szeretetét!

 

Weninger Erzsébet

 

 

Hozzászólások