“A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztrahálása az életnek, hanem az élet maga.” (Ellis Havelock)

Rasztikné Eper Valériának a tánc a mindene. 30 éve foglalkozik ezzel a művészeti ággal, a kecskeméti Tadzs Mahal tánccsoport alapítója. Bemutatjuk táncos pályafutásának a történetét a gyermekkorától kezdve. 

 

jennifer08

 

Kedves Valéria! Vagy inkább Jennifernek szólítsalak? Hogyan kezdődött a tánc iránti vonzalmad? Bizonyára már kisgyermekként is szerettél táncolni.

Jenniferként ismernek az emberek. Ezt a nevet 10 éves koromban kaptam a barátoktól, és rajtam maradt. Táncos pályafutásom tízéves koromban kezdődött. A barátnőm rábeszélt, hogy egy szombati napon menjek el megnézni egy jazzbalett órát Budapesten, amit Schmidt Katalin tartott egy művelődési központban a III. kerületben. Ingyenesen lehetett részt venni az első órán. Nekem annyira megtetszett, hogy maradtam és elkezdtem járni. Hamar bekerültem a művészeti csoportba, ami 8 lányból és egy fiúból állt. Itt táncolhattam együtt többek között Ghazi Mona Doloresszel és Kékesi Attilával.

Ez a csoport a legjobb haladó táncosokból lett kiválogatva. Rengeteg fellépésre jártunk. Mona hastáncolt a fellépések végén. Annyira megtetszett a hastánc, hogy 12 évesen elkezdtem foglalkozni vele. Később Mona kiment külföldre, és Bihari Viktóriával folytattuk a hastánc fellépéseket. Ő alakította meg később az Egyiptomi Hárem Hastánciskolát Budapesten. Mona Egyiptomban táncol, és a csoport minden tagja táncos karriert futott már be. Hát innen ered az egyiptomi hastánc szeretete.

 

jennifer14

 

Hol végezted a tanulmányaidat? Hogyan alakult a felnőtt életed?

Általános iskolai tanulmányaimat Budapesten a Keve utcában kezdtem, és Budakeszin fejeztem be. A Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában érettségiztem, és ápolónő végzettséget szereztem. Megcsináltam a középfokú menedzseri diplomát, és E kategóriás szakápoló végzettséget szereztem Kecskeméten a Szentgyörgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában. Majd tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi karán folytattam Mentőtiszt szakirányon.

jennifer0021

Kislányom, Anita Bettina

Mit tudhatunk meg a családodról?

Két gyönyörű gyermek boldog édesanyja vagyok. Nevük Milák Anita Bettina és Milák Dávid Béla. A lányom 21 éves, és hobbi szinten ő is foglalkozik hastánccal. Ő a Tadzs Mahal legkisebb csillaga. A fiam 17 éves. Kiskunfélegyházán a MEZGÉ Szakközépiskolában jelenleg hentesnek tanul. Két házasságon vagyok túl, elváltam. 16 éve Kecskeméten élek. Van egy yorki kutyusom, akit Rokónak hívnak. Ő a rohamkocsiról lett elnevezve, mint igazi mentőskutya.

 

jennifer0022

Fiam, Dávid Béla

Mi a foglalkozásod, a mindennapi munkád?

Mentésirányítóként dolgozok az Országos Mentőszolgálat Kecskeméti Mentőállomásán. Hivatásom az életmentés. Ez nagyon szép és változatos szakma.

 

jennifer04

 

Mikor alakítottad meg a Tadzs Mahal tánccsoportot? Miért éppen ez lett a neve?

2009-ben alakítottam meg a Tadzs Mahal csillagai tánccsoportot Kecskeméten, aminek a fő profilja az egyiptomi hastánc. Olyan nevet kerestem a csoportomnak, aminek keleti hangulata van. A Taj Mahal a világ egyik legnagyobb csodája. A szó jelentése: A paloták koronája. Ez egy legendás szerelem emlékműve. Olyan szerelemé, mint az én szerelmem a tánccal, ami örök és halhatatlan. A csillagok meg a csoportom tagjait jelképezik, akik szintén a tánc szeretete miatt járnak hozzám, és ettől ragyognak az órákon, mint a csillagok fenn az égen.

Ebből származik a mottónk: „Ha a táncunkat nézed, szívünk szavát hallod.” Ezt a legnagyobb egyiptomi hastánc mester, Raqia Hassan személyesen is elismerte. A koreográfiámból visszatükröződött az érzelem a színpadon.

 

jennifer06

 

Kik járnak a tánccsoportba? Milyen táncokat tanítasz, milyen edzéseket tartasz?

A csoportomba a felnőtt korosztály jár. 20 évestől 50 éves korig. Olyan nők, akik szeretik a táncot, a mindennapi mozgást. Nagyon jó kis összetartó csapat alakult ki Budapesten és Kecskeméten. Akik járnak hozzám, azokat nem a fellépések és a versenyek inspirálják, hanem azért jönnek, mert szeretik a táncot. Fiúk is megfordulnak időnként az órákon, ugyanis a hastánc mellett aerobikot, zumbát és jazzbalettet is oktatok.

Nagy sikernek örvend minden évben a Tadzs Mahal csillagai edzőtábor, amit idén is megszervezek Tőserdőn augusztus közepén. A lányom mellett még egy neves tagja van a csoportunknak, akire szintén nagyon büszke vagyok. Ő Garzó Béla, aki darbukán kíséri a hastánc fellépéseken a dobszólókat. Pécsen ezért különdíjat is nyert.

 

jennifer09

 

Gyakorta vannak fellépéseitek? Hol mutathatjátok meg a tánctudásotokat?

Mindenhol megmutatjuk magunkat, ahol kíváncsiak ránk és szeretik a táncunkat. Legyen ez egy hastáncfesztivál vagy más rendezvény.

A tánccsoport weblapján többször is látható ez a szó: ingyenes. Ez mit jelent pontosan?

Igen. Ingyenessé tettem, mert nem a pénzért csinálom. Szeretném, ha mindenkinek lenne lehetősége tanulni ezt az életformát ebben az anyagias világban és nehéz gazdasági helyzetben. Mindenki egyforma esélyekkel indulhat, és szívből csinálhatja, amit szeret. Amit pedig szeretnék átadni ezeknek a hölgyeknek, az a tánc szeretete. Hogy mindenki legyen önmaga, és amit táncol, az ne a koreográfiámról szóljon, hanem önmagáról. Amit táncol, az szívből jöjjön, és örömét lelje benne.

 

edzőtábor0

 

2016. május 22-én Kecskeméten rendezik meg a Dance Universum országos táncversenyt. Mit jelent ez a te életedben?

Ez nagy mérföldkő az életemben. Több neves hastáncversenyen részt vettem már, mint például a Magyar Hastáncbajnokság, és több különdíjat is kaptam, mivel ez a fő profilom.

De szívem mélyén a jazzbalett az életem. Gyerekkori nagy álmom válik valóra 40 évesen. A tánctanárunk mindig megtiltotta, hogy versenyre menjünk. Azt mondta, hogy a versenyeken nem mindig az győz, aki a legjobb. Meg akart minket óvni a csalódástól, mert mi jobbak vagyunk, mint az eredmény tükrözné. Most rászántam magam, hogy életemben először kiálljak jazzbalettel. Ami a valódi énem. A legnagyobb szerelmem. Meg szeretném tudni, hogy a zsűri szakmailag hogy véleményezi a táncomat. Életem legkedvesebb táncát táncolom, ami Schmidt Katalin koreográfiája. Aki mesterem és példaképem. És akinek köszönhetem táncos karrieremet.

 

jennifer012

 

Májusban egy másik boldog esemény is történik a családodban: boldog nagymama leszel. Nagyon várod ezt az eseményt?

Igen. Életem másik nagy boldogsága, hogy a lányom babát bár, és májusban nagymama leszek. Igazi büszke és boldog nagymamája egy gyönyörű kisfiúnak, akit Botondnak fognak hívni. Aki büszke lehet majd édesanyjára is, aki gyönyörűen hastáncol.

Kik fognak szurkolni neked a táncversenyen? Mit üzensz az ismerősöknek, barátoknak ennek kapcsán?

Sokan érdeklődnek a verseny iránt. Rajongók, barátok, kollégák, a tánccsoport tagjai. Üzenetem a következő: Most is azt fogjátok visszakapni a színpadon, mint eddig. Ha a táncom nézed, a szívem szavát hallod! És ez a táncom tiszta szívből fog nektek szólni. Bemerészkedek hát az oroszlán barlangjába. Szeretném megköszönni a családomnak is a támogatást. Hiszen mindig mellettem állnak, és a ruhámat a lányom fogja varrni erre a neves eseményre. A honlapomon pedig mindent megtaláltok majd erről.

 

jennifer016

 

Kedves Jennifer! Köszönöm szépen az interjút! Kívánom, hogy sikerüljön az álmodat megvalósítani a Dance Universum táncversenyen! A sikeres szereplés mellé pedig boldog családi pillanatokat és szép, egészséges unokát kívánok!

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások