Idén 30. alkalommal, július 19-től 22-ig rendezték meg a spanyolországi Vicben a Cantonigros-i Nemzetközi Kórus- illetve Táncversenyt és Fesztivált.

Katalónia festői kisvárosában 1983-ban láthatta először a közönség a kórusokat és tánccsoportokat felvonultató fesztivált és versenyt. Azóta kihagyás nélkül, minden évben érkeznek magukat megméretni vágyó kórusok, akik öt kategóriában indulhatnak: vegyes kar, női kar, folklór, gyermekkar és tánc.

23 év alatt 83 ország 645 kórusa és tánccsoportja lépett fel a fesztiválon, melynek a versenyzésen kívül fő célja a különböző országok közötti kulturális kapcsolatok előmozdítása, valamint Katalónia kultúrájának és zenéjének népszerűsítése.

Ebben az évben közel huszonöt országból érkeztek résztvevők, több mint negyven csoport mérhette össze tudását.
Hazánkat a magyar zenei élet egyik kiemelkedő, és sok elismeréssel büszkélkedő énekkara, a Magnificat Ifjúsági Kórus képviselte. Karnagyuk, Szebellédi Valéria vezetésével két kategóriában indultak: a nőikari kategóriában első, míg folklór kategóriában második helyezést értek el.

A kórus 1990-ben alakult meg az Erkel Ferenc Általános Iskola zenei tagozatos diákjaiból. Húszéves működése során kiváló eredményeket értek el hazai és nemzetközi versenyeken, nagydíjakat nyertek, Kórusolimpia bajnoki címmel is büszkélkedhetnek, rendszeresen nemzetközi fesztiválokon léptek fel.

A külföldi szerepléseken kívül Budapest zenei életében is aktív szerepet játszanak: ünnepségek, koncertek, szentmisék a Szent István Bazilikában, valamint rádiófelvételek fémjelzik magas színvonalú működésüket.

Szebellédi Valéria vendégkarnagyként és előadóként több alkalommal dolgozott nemzetközi gyermekkórusokkal, Japánban szemináriumokat tartott a Kodály-módszerről, többször volt tagja különböző nemzetközi versenyek zsűrijének. Munkásságát díjakkal és kitüntetésekkel ismerték el (többek között Köztársasági Elnöki Érdeméremmel, valamint Liszt Ferenc-díjjal).   

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk a Magnificat Ifjúsági Kórusnak!

 

 

 

 

 

További képek Katalónia látnivalóiról (Vic és Barcelona):


{gallery}vic{/gallery}

 

Weninger Nóra

Hozzászólások