Balett+ – „Idén, a harmadik évadunkban alkotótársakat kerestünk olyan Kecskeméten élő és alkotó művészek személyében, akik tevékenységükkel kimagasló színvonalat képviselnek.” (Barta Dóra)

 

balett-foto1

 

A közönség kitartó érdeklődése és szeretete azt bizonyítja, hogy az elmúlt két évben otthonra talált a balett műfaja a hírös városban. Barta Dóra, a Kecskemét City Balett vezetője azonban nagyon fontosnak tartja a folyamatos megújulást és útkeresést. A Balett + ennek egyik eleme. Kecskeméten nagyon sok értékes művész él, akiket az itt élők tisztelettel és szeretettel vesznek körül. Az új előadás-sorozat erejét a különböző művészeti ágak, illetve a kiemelkedő alkotóművészek találkozásából fakadó energia adja. Az első est alkotótársa Csík János volt Esszencia nevű zenekarával.

 

balett-foto02

 

A második esten egy rendkívül érdekes produkciót láthattunk, amelyet a Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködésével, Baki Péter és munkatársai segítségével mutattak be 2016. január 29-én a Kelemen László Kamaraszínházban. Miután a táncművészek megismerkedtek a Fotográfiai Múzeum gazdag anyagával, kiválaszthattak néhány alkotást, amelyeket különösen fontosnak éreztek. Amelyekről úgy gondolták, hogy a kortárs táncművészet eszközeivel meg tudják fogalmazni a képek által sugalmazott gondolat- és érzelemvilágot. A koreográfiák megalkotásához is szabad kezet kaptak a táncosok, s kreativitásuk által még inkább részesei lettek a produkciónak.

 

carmen_bartadora

 

Barta Dóra Harangozó Gyula díjas, Érdemes Művész, koreográfus vállalta azt a feladatot, hogy egységes egésszé formálja az egymástól több szempontból különböző epizódokat, megengedvén a művészeknek, hogy energiájuk, szellemiségük, tehetségük legyen a legfontosabb kohéziós erő.

A koreográfiákhoz a következő képek szolgáltak inspirációként:

Angelo: Az eskü
Barna Anna: Cím nélkül
Moholy-Nagy László: Isten háta mögött
Sólyi József dr.: Leselejtezett szobor (sírkövek között)

Koreográfusok:
Bányai Mirjam Léna, Nagy Nikolett, Szőllősi Krisztina, Eszterházy Fanni, Szóka Roland, Matkovics Norbert, Domán Dalma. A jelmez és a színpadkép is a táncosok ötletei alapján készült.

 

balett0

 

Produkciós asszisztens: Frigyesi Tünde
Fény, koreográfus asszisztens: Katonka Zoltán
Művészeti vezető: Barta Dóra
Az előadás hossza: 60 perc egyben. További előadások: 2016. február 13. 19:00 óra, 2016. március 2. 19:00 óra. Helyszín: Kelemen László Kamaraszínház (volt Városi Mozi felújított épülete).

A képek az emberi testet helyezték a középpontba, ezáltal inspirálták a táncosokat, hogy a saját „nyelvükön” fogalmazzanak meg érzéseket, gondolatokat, mondanivalót. A fotókból szinte áradt a zene, gyönyörű volt a zenei válogatás. Az előadás valóban összművészeti élmény volt a nézőknek a vetített képek, a zene és a tánc összefonódása révén. Még akkor is, ha a hatalmas méretű, de csak időnként felvillanó vetített képeken nem mindig jött át a lényeg a nézőtéren ülők számára. Az ember nem mindig tudja, és nem is kell egy az egyben „lefordítani” egyik művészeti nyelvet a másikra. Sokszor nem tudjuk érzéseinket szavakba önteni, gondolatainkat a nyelv segítségével kifejezni a mindennapi életben sem. Nem biztos, hogy minden megkoreografált gondolat úgy jött át a néző számára, ahogy azt a művészek elképzelték.

 

balett-foto05

 

De nagyon fontos gondolatok fogalmazódhattak meg bennünk: egymás megértése és meg nem értése, a másik elfogadása vagy eltaszítása, segítség nyújtása és annak elfogadása vagy nem elfogadása, a férfi és a nő kapcsolatának ezernyi szép és felemelő momentuma, valamint kétségbeejtően drasztikus kiszolgáltatottsága, reménytelensége… Érzések kavalkádja hömpölygött a levegőben, a zene elbódított, a látvány élmény volt a szemnek, talán még illata is volt az előadásnak – hogy minden érzékszervünknek jusson valami élvezet. A táncosok tudását és felkészültségét pedig csak elismeréssel lehet nyugtázni. Gratulálunk az előadáshoz!

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások