2015. október utolsó szombatján a Turai család volt a Montázs-est vendége. Már akkor szerettük volna megszólítani dr. Turai Laura férjét, ifj. Teleky Sándort, hiszen izgalmas a foglalkozása: természetgyógyász, gyógymasszőr, csontkovács. A beszélgetést akkor a kultúra és a család kapcsolata töltötte ki, de mindenképpen szerettük volna bemutatni Sándort az olvasóinknak. Dr. Turai Kamil készített vele interjút.

 

termeszetgyogyasz02

 

Számodra mi a világon a legnagyobb érték?

A feleségem szerelme és a gyerekeim szeretete.

Tudomásom szerint a kiterjedt, történelmi Teleky család leszármazottai vagytok. Talán még a Petőfi-barát Sándorral is rokonságban. Hogyan keveredtetek a Pusztára?

A bácskabánáti Teleky birtok családi központja volt Zombor és Szabadka. Trianonkor szépapámék két fiúval, Sándorral és Andrással a nyári szálláson maradtak, amiből kialakult Kelebia község. Itt az ősi birtokból megmaradt máig egy hold, amit anno elfelejtettek külön elvenni. Négy generációig visszamenőleg mindig volt Sándor a családunkban!

 

termeszetgyogyasz3

 

Már nagyapád, a világszenzációs halasi csontkovács táltoserővel gyógyított. Magam is tanúja voltam, midőn Édesapád évtizedes krónikus csípőficamosokat is helyretett. Buszokkal ostromolták a kecskeméti Szirom utcai rendelőt külföldről is. Te hogyan épülsz bele ebbe a sorba? Hiszen ugyanolyan eredményes és neves kiropraktikus lettél… Hány éve működsz mint természetgyógyász?

A nagypapám már egész korán megismertetett a családi örökségemmel, édesapám keze és felügyelete alatt kezdtem magam is gyógyítani közel 10 éve. Serdülőkoromtól része lettem a család tevékenységének. Bár a GAMF informatika, műszaki menedzser és gépészmérnök szakának megismerése után inkább történelemből diplomáztam a SZTE-en, azért tanulmányaim befejezéseképpen az ETSZK-Szegedi Egészségügyi Főiskolán tanultam két és fél évet, mielőtt átvettem édesapám praxisát.

Parlamenti javaslatra a Teleky metodika hungaricummá nyilvánítása megkezdődött, de abbamaradt, mivel a módszer hitelességének megőrzése érdekében továbbra is csak a családban szeretném továbbadni. Főként ma, mikor elemi tudás birtokában, a valódi felelősségtudat hiányában lehet csontkovácsként oklevéllel tevékenykedni. A félévszázados szakmai tapasztalattal és a munkában megszerzett tudással határozhatom meg az egyén – legtöbbször komplex – gyógymódját.

 

termeszetgyogyasz6

 

 Teleky Herba

Milyen betegségekkel keresnek fel?

Mozgásszervi problémákkal, kéz, lábfájás, zsibbadás, fejfájás, migrén, hátfájás, krónikus derékfájás, artrosis-ok, mozgásban beszűkült végtagok, porckorongsérv, teniszkönyök, gerincferdülés, gerinc-bordatorziók bizonyos esetei, szülés utáni gerinc és csípőpanaszok megszüntetése, ízületi torziók enyhítése, váll, könyök, csukló, térd, boka lábboltozati problémák korrigálása, eseti és végleges, panaszmentes megoldása. Artritis-ek kezelése, alagút szindróma, medence, csípőfájdalmak, lumbágó megszüntetése, lábrövidülés, bicegés, femur pozíció korrigálása. Ízületi és izomcsomók megszüntetése. Állkapocsproblémák, temporomandibularis diszfunkciók, kereszt-, mélyharapás korrigálása. Beszűkült ízületi rések, idegbecsípődések megszüntetése.
 
Mennyivel tudsz többet, mást, mint a hivatalos orvostudomány?

Többet semmiképpen, csak mást. A hagyományos aktív gyógytornával, és az elterjedt kiropraktikai és reumatológiai módszerekkel ellentétben a Teleky módszer nem tartalmaz műfogásokat, kényszerpozíciókat, minden mozzanat előre megtervezett és anatómiai elemzéseken alapul. Természetgyógyász tevékenységem minden esetben a biofizika és a biomechanika törvényszerűségének megfelelően modellezhető. Megtanultam, hogy nincs típus eset, minden eset más, minden egyes probléma egyedi.
Megjegyzem, bizonyos esetekben napjainkra már a bonyolult és kockázatos műtéti beavatkozások helyett a konzervatív orvostudománnyal való együttműködés is megvalósul. Kiemelném a temporo mandibuláris ízület (állkapocs) manipulációját a fogszabályozó szakorvosokkal vagy a többszörös discus hernia (porckorongsérv) fizikoterapeutákkal való közös kezelését.

 

termeszetgyogyasz4

 

Sikereid, kudarcaid?

Kudarcként élem meg azt, ha valakinek nem tudok segíteni. A mindennapok sikeréért hálás vagyok a családomnak, elsősorban feleségemnek, Laurának, aki nagy-nagy szeretettel vesz körül.

Feleséged, Laura, nem csak az irodalomtudományok doktora, de országosan elismert költő is. Rendre egyik legfiatalabbja az Év versei választottainak. Sikerül-e összhangba hoznotok a kétfajta küldetést, tehetséget? Magyarán: megírt-e már Téged Laura?

Igen, nagyon büszke vagyok Laurára. Azt gondolom, szerelmünk feltöltődés a mindennapok gondjaihoz.

Gyermekeitek, Nimród és Andris után sorra következik talán Arvid. Nem akartatok megállni – jó európai módra – az egykénél, kettőkénél?

Nem, házasság előtt egyetértettünk abban, hogy nagy családot szeretnénk.

 

termeszetgyogyasz1

 

Aki többet meg akar tudni gyógytudományodról, egyéniségedről, hol talál meg? Van honlapod esetleg?

Igen, ITT található.

Köszönöm az interjút, további sikeres gyógyítást kívánok!

 

 

Dr. Turai Kamil

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet