Tovább megyek. Kecskeméti Szatyor Közösség … Hogy mi van? Mosolyognak rám. Kérdezek. Van egy termelői kör és egy vásárlói kör. Hetente egyszer találkoznak. Átveszik a megrendelést. Egyik szatyorból a másikba. Készpénzzel fizetnek. Jóízűt beszélgetnek is. Árrés nincs, barátkozás van.

Szalmabálákon pokróc, muzsikusok. Hegedűs Együttes. Húzza a talpalávalót. Vidám, pattogós ritmusú zene. Én is vidám vagyok tőle. Mosolyogva üdvözlöm az ismerős zenészeket. Visszamosolyognak.

Jurták sora. Kíváncsivá tesz. Népi gyógyítás – ez érdekes. Masszírozás, csontkovácsolás, kézrátétellel gyógyítás. Árgyelánné Papp Mária kedvesen magyaráz.
– Régen az emberek keveset jártak orvoshoz. Ismerték a gyógynövényeket és használták is azokat. A ma divatos méregtelenítésre nem lenne szükség, ha a régi böjti szokások megmaradtak volna. Ma újra kell tanulni a népi gyógyítás módjait. Sokat járunk rendezvényekre, tudnak rólunk, hívnak bennünket országszerte. Kárpátalján és Erdélyben is jártunk. Az emberek bezárkóznak önmagukba a problémáikkal és magukra maradnak, mert csak önmagukkal törődnek. A szemléletüket, a gondolkodásmódjukat kellene megváltoztatni. Ha a közérzetünk nincs rendben, akkor semmi sincs rendben körülöttünk.
Mosolyogva búcsúzom. A közérzetem rendben van.

Finom savanyúságok. Szép, ízléses kiszerelés. Mintha már láttam volna ezt a hölgyet a piacon. Igen. Veszek egy üveg savanyúságot. Jó lesz az ebédhez. Erdélyi kürtőskalács. Veszek hármat. Jó lesz ebéd után. A kemencében sült papsipka-szerűségről lemaradok. Nem várom meg a következő sütést.

Jurta. Huszka József sátor. Kiskunfélegyházi rajztanár, műgyűjtő. Sokat köszönhetünk neki. Nem hagyta veszendőbe menni a 19-20. századi népi kincseket. A magyar népművészet tudományos fölfedezője és népszerűsítője. Kedves kis kiállítás. Budapesten a Néprajzi Múzeumban több kiállítást is rendeztek a gyűjteményéből. Szűkebb hazánk fia. Itt lakott néhány lóugrásnyira.

Tárogató hangját hallom. A városháza erkélyéről szól a hang. Szép. Dél körül van. Valami készülődik. Ni csak, Mátyás király! De nagyon hasonlít Pál Attilához. Vele van Beatrix királyné is. Sokan csatlakoznak hozzájuk. Micsoda mesébe illő menet! A színpadra érnek. Mátyás király átad egy oklevelet Mikulás Ferencnek. A Kecskemétfilm Kft. igazgatójának. Mert sokat tett a városért. Híressé tette a mesefilmek által. Megérdemli.

És szól a zene, játszanak a gyerekek, gólyalábakon gyakorolnak a bátrak, megfőtt a csuprokban a gulyásleves, és a délutáni zárásig jól érzik magukat az emberek. Köszönet érte a szervezőknek!  

{gallery}garabo{/gallery}

Weninger Endréné

Hozzászólások