Zalán Tibor író, költő, dramaturg, fordító, dalszövegíró, eredetileg pedagógus, most egyetemi tanár is. Dramaturgiát, drámaelméletet, drámatörténetet tanít.  Igen jelentős életművet teremtett ezidáig:  írt verset, drámát, regényt, hangjátékot, esszét, kritikát, dalszövegeket, gyermekkönyveket.

A kecskeméti Piarista Iskolában tartott író-olvasótalálkozó aprónépének elmesélte, hogy szerelmes természete vitte a versírás „bűnébe”, és első megjelent kötete a Földfogyatkozás című verseskötet volt, mely csupa szerelmes verseket tartalmazott. Ez a kötet 1980-ban jelent meg. Aztán volt pedagógus, dolgozott szerkesztőségekben, sok mindenben kipróbálta magát. Csaknem minden évben jelent meg vagy verseskötete, vagy mesekönyve, mesejátéka, regénye.

1995-tól a Kolibri Színház dramaturgja, a kecskeméti Bábszínházban is színpadra állított néhány művét. Az Iparművészeti Egyetemen és több színészképző stúdióban is tanít drámaelméletet, drámatörténetet és dramaturgiát. Igen elfoglalt művész, ezért örülhetnek a gyermekek, hogy időt szakított a velük való találkozásra. Látszott rajta, hogy jól érzi magát a gyerekek társaságában, és jól megtalálja velük a könnyed, közös hangot.

A gyerekek sok kérdést tettek fel az írónak, amelyekre kedves, humoros válaszokat kaptak. A beszélgetést Bozók Ferenc költő, piarista szerzetes vezette, aki a gyermekkönyveiről szeretett volna megtudni valami titkot. Az író elmesélte, hogy van két kislánya, és sokat szokott mesélni nekik. Ők segítenek a történetek mesefonalának a szövésében is. Sőt, még a nevüket is kölcsönadják a mesék szereplőinek.

A beszélgetés után lehetett vásárolni az író könyveiből, amelyet dedikált is Zalán Tibor. Élmény dús, jó hangulatú találkozó volt.

Zalán Tibor már számos irodalmi díjat kapott munkásságáért. Közülük a két utolsó 2007-ben a Nagy Gáspár-díj és 2011-ben a Mészöly Miklós-díj volt. Még csak 58 éves, gyűjthet még melléjük, hiszen megérdemli.

Zalán Tibor: Vadludak

Megbántotta titkon
valaki a fákat.
Ágaikon minden levél
hirtelen elsápadt.

Esőt hoz az este,
ezüst-csengők csengnek.
Valahol a felhők mögött
csillagok derengnek.

Alkonyégen vadlúd-
csapat lassú V-je.
Szomorúan tűnik át a
könnyű messzeségbe.

 

Weninger Endréné

Hozzászólások