„Ne feledjük! Amit jó szívvel főzünk és eszünk meg, az a legegészségesebb étel a Földön! (Stiller Tamás)

Az étkezési kultúra, a gasztronómia világa állandó fejlődésen megy keresztül. Megismerhetjük az új ételeket, amelyeket kiváló mesterszakácsok hoztak létre. Gordon Ramsay műsorait nézve elgondolkodtam azon, vajon a mi hazánkban van-e hozzá hasonló elhivatottságú ételművész.

 

stiller tamas1

 

Stiller Tamás, a Chef a családban szerzője, valamint tulajdonosa olyan személyiség, aki szintén magával ragadja az embert. Nem lehet csalódni az első benyomásban, amit sugárzó tekintete vált ki belőlünk.

•    2012 óta az Étrend Magyar Konyhafőnökök titkára
•    2013-ban az Év embere Heves megyében
•    2014 év eleje óta a KATUSFOOD szakértő séfje
•    A Visegrádi Schef Grill Akadémia séfje
•    2009-ben létrehozta a Chef a családban címmel weboldalát, amit egyedül szerkeszt és ír.

Stiller Tamás alapelve nagyon szimpatikus, hogy abból főzzünk, amit minden utcasarkon meg lehet venni, vagy éppen megtermeljük a kertben. Elérhetővé teszi számunkra a tapasztalatait, látásmódját. Számos sztárral is főzött együtt. (Ungár Anikó, Gyarmati Andrea, Csűrös Karola, Hámori Ildikó, Kautzky Armand, Katus Attila…). A Samsung Smart Tv-n saját főzőműsorai is megtekinthetőek.

 

stiller tamas2

Stiller Tamás – Csűrös Karola

A Magyar Televízió – Duna TV – Család-Barát magazin (3-4 hetente) rendszeresen meghívott vendége. Tamást már óvodás korában rabul ejtette a főzés szépsége. A rá jellemző bájjal és alázattal valósította meg elképzeléseit.

Kedves Tamás! Szeretettel köszöntelek a Montázsmagazinban!
Hogyan indult a pályád? A magyar gasztronómia és vendéglátás területén mik voltak azok a tapasztalatok, amelyek segítették eljövendő terveid megvalósítását?

Szerencsésnek érzem magam, hogy olyan családban nőttem fel, ahol fontos volt a terített asztal és a finom étel. Édesanyám mellett órákat töltöttem el a konyhában már óvodásként. Gyakorlatilag ez lett az én játszóterem. Mára már nem abból élek, hogy a tésztát csipkedem az asztal alól, hanem céljaim megvalósításán dolgozom.
Gyerekként kezdődött, amikor Nógrádban minden nyáron keresztanyámnál nyaraltam. A tipikus vidám gyereknyár, amikor gondtalanul rohangáltunk a réten, és csak este értünk haza, amikor vacsi volt. Semmi baj nem érhetett bennünket, mert szabadnak éreztük magunkat, és minden azért vett minket körbe, mert értünk létezett. Fura talán, de kerek volt a világ. Kivettem a részem a ház körüli munkából, és vezető kezek mellett tanultam meg már gyerekként, mit jelent állatot tartani, kertet nevelni. Azt hiszem, itt ért el az a világ, amit az igazi vidék ízének nevezünk. Őszinte szívvel teli és egyszerű. Nem akar reformálni, rám erőltetni semmilyen ízlést. Ha tetszik, a Tied.

A Balatonnál folytattam gyermeki botladozásaimat. Édesapám éttermi hűtőkkel foglalkozott, és kapcsolatai révén „betett” egy tihanyi étterembe. Azóta is, ha tudok, benézek régi helyemre. Elképesztően sok élményem volt az alatt a pár hét alatt. Emberileg és szakmailag is nagyon sokat fejlődtem. 12 évesen belecsöppenni a vendéglátásba komoly feladat volt. A legaljáról kezdtem. Napi 2 zsák hagyma, 2 zsák burgonya gulyásnak. Hajrá! Kérlek, a következő számban írj egy cikket a mai vendéglátós iskolát végző diákokról. Vajon ki honnan kezdte?

 

stiller tamas7

 

Öt év Tihanyban, pár nyári szerelem. Naná! Át kellett esni ezen is. Jöhet a főiskola! Mivel a gimnáziumban nem voltam a magyartanár kedvence, nem tudtam felvételizni, de egy post secondary képzésben részt vettem, ahonnan mehettem volna a diplomáért. Azonban az akkori oktatási tanterv megkövetelt egy matek központit, ami megint nem az én pályám volt. Úgyhogy maradt ez, de becsületből letettem a szakács szakvizsgát még németül is.

Nagybátyám Hunyad János, a Kárpátia étterem vezetője volt évtizedeken át. Nagyon sokat tanultam tőle, ő ismertetett meg engem a szakma szépségeivel és annak alázatával. Nem arra gondolok, hogy a bunkó pénzes vendégnek is mosolyogni kell, hanem hogy mit jelent vendégül látni. Ez az, ami nem jellemző ránk. Nem látunk vendégül, hanem szolgáltatunk. Vannak éttermek, ahol még a köszönés is kihívás. Elkezdtem dolgozni egy kastélyszállóban, ahol röhejes fizetés mellett dolgoztam napi 16 órát. Minden, amit tanultam, felhasználtam mint pincér. Volt tartásom, dumám, és figyeltem az embereket, hogy viselkednek. Aztán csodás főnökeimnek köszönhetően egy hónap után úgy jöttem ki az ajtón, hogy nem ez az, amit én tanultam. Jó négy évre hátat fordítottam az egésznek.

A főzés maradt. Kísérleteztem, és akkor még néztem főzőműsorokat. A figyelmem változatlan volt, és rájöttem arra, hogy hiába a sok finom recept, az emberek nem merik kipróbálni, ugyanis félnek a kudarctól. Nem úgy sikerül, biztos nem mondanak el mindent, meg az amúgy is profi. És marad a megszokott. Mi van, ha csak az hiányzik, amit mi, tanult emberek tudunk. Át kellene ezt adni, hogy megjöjjön a főzési kedv. Ekkor született meg a Chef a családban.

 

stiller tamas6

 

Már a weboldalad címe is felkelti kíváncsiságunkat, Chef a családban. Milyen rovatokkal találkozhatunk az oldalon? Az életmód változtatásához, javításához is kapnak tanácsot az olvasók?

2009. április elsején indult el az oldal. Több oldalnyi szöveget írtam, hogy mik azok az alapok, amik kellenek a konyhában. Szinte csak azért volt recept, hogy bemutassak fogásokat. Kb. 26 recept volt. Most 340 van. Mind saját, nem másolt. Egyszerűek és bonyolultak vegyesen. Tematizálva vannak rajta gyűjtemények: magyaros, különböző húsos, zöldséges, desszertes, alaptésztás, és diétás oldalak is. Cikkek, amiket írok néha. Úgy gondolom, hogy aki elkezd főzni tőlem, az már váltott is életmódot. Számomra nem fűszerezés az, amit a TV paprikán vagy menő sztárséfektől látok, hogy só és bors. Meg kellene ismertetni az embereket azzal, hogy mindennek van íze, önmagától. Mindig ezt a sztorit hozom fel példának. Forgatás közben az operatőr odajön és kér egy hófehérre párolt ropogós karfiolt, mert imádja. Odaadom, mire megkérdezi, hogy húú, ezen milyen fűszer van. Mondom semmi, ez a karfiol. A koncepció az, hogy tanuljuk meg, minek milyen íze van. Szokjunk rá és a só és a bors csak dekoráció lesz.

Több saját projekted valósult meg. A gyermekek irányában is nyitottál az Ovikert Programmal. Bemutatnád nekünk?

Saját főzőműsoromat gyártottuk vidéken, és már a fejemben volt a gondolat, hogy vajon milyen most ovisnak lenni. Azok az élmények még megélhetőek-e, ami 30 évvel ezelőtt volt. Részesülnek-e bármiből is a vidéki élet nyújtotta szépségekből? Miért nem esznek elég zöldséget a gyerekek? Mi lesz a háztájival? Sorakoztak a kérdések, és kb. 2300 megtett km és nyolc település szerte az országban összegyúrta az Ovikertet. A fenti kérdésekre az óvodások adják a választ. Ha most megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan terem a paradicsom, akkor egészen más szemmel néznek a zöldségekre. Mire felnő, alapértelmezett lesz, hogy legyen egy kevés konyhakert otthon.

 

stiller tamas3

 

Összeállítottam, hogyan kezdjek neki, saját zsebből fizettem egy hirdetést és vártam. Közben jártam az országot, mert még vettük fel a sorozatom epizódjait. Ezek a Samsung Smart TV-n találhatóak, a saját alkalmazásomban. Egyik nap arra lettem figyelmes, hogy jelentkeznek az ovik és egy hét alatt tíz is csatlakozni akart. Elmentem, és a piacon vettem palántát. Kijelöltem, melyik napon megyek ültetni és belevágtam. Akkor egy fiatal kertészmérnök, Szurovecz Roland segített végigvinni a programot. Sajnos, közben kivándorolt Amerikába, és talán vissza sem jön. Most a kuktám, Takács Gábor a társam ebben a vállalkozásban.

Idén lesz öt éve, hogy kerteket adok a gyerekeknek, és tavaly sikerült pénzt kapni a Heves Megyei közgyűlés elnökétől, Szabó Róberttől. Idén is támogat, de csak ebben a megyében. Van érdeklődés máshonnan is, de ha csak egy-két óvoda szeretne csatlakozni, akkor az nekem már a saját pénzemből megy, és nem éri meg elutaztatni 2 láda növényt. Komárom-Esztergom megyéből jött már annyi ovi, hogy ott elképzelhető, hogy idén tartunk Ovikert Programot. Ha találok támogatót, akkor nem a saját pénzemet kell beletennem. Állami támogatás még nem érkezett, mivel még nem érzik ennek fontosságát. Ezt tudatták is velem tavaly. De nem ezzel foglalkozom, majd a közvélemény eldönti ennek fontosságát.

A 2016-os év biztos rendkívüli a számodra, hiszen elindult a Visegrádi Schef Grill Akadémia. Hogyan jött létre a gondolat, miképpen valósult meg?

Ez egy jó két éves projekt. Németországba vitt ki Weber-Stephen egy séfkurzusra, ahol nagyon megfogott az egész környezet, a grillezésről már ne is beszéljünk. Akkor már elkészült egy halas műsorom, aminek lényege, hogy körbegrilleztem az országot a halfogyasztás népszerűsítése kapcsán. Szintén saját budgetből. Ez után jött ez a kis kiruccanás a Fekete-erdőbe, és máig egy hatalmas élmény maradt. Egyszerű volt a döntés, én is akarok egy ilyet. Akkor már volt egy ismerősöm, aki szívesen beszállt ebbe mint támogató.

Összeállt a kép, és elkezdtünk helyet keresni. A történethez hozzátartozik, hogy a németországi kurzust egy báróság területén rendezték meg. Na, mi is ilyen helyet kerestünk, és végül kilyukadtunk Visegrádon a Mátyás Király Múzeum teraszán. Innen látni a Dunakanyar mesés panorámáját, és viccesen szólva elég jónak tűnik egy szabadtéri grill főzőiskolához. Tematikus kurzusokkal várjuk a jelentkezőket, napközben és este is. Most egy saját készítésű kézműves grill kolbász kurzussal kezdtük az évet, ami az időjárás miatt gyors, de elegendő élményt ad. A vendégeink italfogyasztást is kapnak, ami benne van az árban. Versenyképesek vagyunk a piacon, de mint újak kemény időszak előtt állunk. Nyitunk a cégek felé is, és rendezvényekre is szívesen elmegyünk, ha az az igény, hogy valami újat mutassanak a szervezők.

 

stiller tamas5

 

A versenytársak között újdonság, hogy saját termékeink vannak. Kezdésként kitaláltam 5 fűszerkeveréket, amit nemcsak grillben lehet használni. Igazodva az elképzeléshez ez is tematikus. Van marha (MOOMOO), sertés (KUCU), szárnyas (KOTKOT), halak (BLUGGY) és olaszos (PIZZÁHOZ IS) keverék is. Rendkívül egyediek és máris nagy az érdeklődés irántuk. Építjük a bolthálózatunkat is, de a webshop-ból már rendelhető. webshop.schef.hu

Sok kiváló szakemberrel találkoztál külföldön is. Ki volt a leginspirálóbb?

Sok barátom van, de az inspiráció nem belőlük ered. Inkább motiválnak, hogy tartsak ki az álmaim mellett, de inspirálni egy csinos csokor zöldborsó is tud. Hangulatfüggő. Főzés tekintetében impresszionista vagyok. Csak akkor főzök újat, ha valami megihlet, vagy bevillan egy ötlet és azonnal enni akarom. Olyankor megveszek mindent és hazamegyek főzni. Ha elsőre jó, akkor megírom a receptet és megy a weboldalra.

Egy kicsit ismerjük meg a magánembert is! Mi az, ami jelenleg a legnagyobb örömet okozza számodra?

Apuka lettem, és a csöppségünk, a kis Szofi most a legfontosabb. Természetesen teszem a dolgom, mert nagyon sok van, de amikor kell, ott vagyok és segítek a feleségemnek. Ha el kell utaznom, akkor alig várom, hogy hazaérjek. Séfként is kihívás volt, hiszen a babavárás alatt és most is figyelek a feleségem, Timi étrendjére. Alig várom, hogy már Szofinak is főzhessem az első bébipapit. Igyekszem ezt is komolyan venni, és határozottan arra nevelni, hogy szeressen enni. Jót enni!

Kerülni akarom az ipari ízeket. Ha lehet, semmi ne befolyásolja az ízlelését. Előbb érezze meg ő is, mennyivel finomabb a borsó, mint a chips, ami egyenes út a nátrium glutamát iránti függőséghez. Nagyon sok ismerősöm van, akinek a gyermeke a csirkemellen, hasábburgonyán, colán, nasin kívül alig eszik mást. A zöld fűszert lepiszkálja a húsról. És nem tudják, mikor esett ki a kezükből az irányítás. Na, ezen dolgozom, és ez lesz a következő projektem, ha a főzőiskola talpra áll.

 

stiller tamas4

 

A beszélgetés során szinte már érezzük az ételek illatát, finom ízvilágát. Megosztanál velünk egy receptet, amit az olvasóink is elkészíthetnek, de mégis különleges, akár ünnepi alkalomra is?

Húsvétkor Pásztor Erzsinek készítettem el ezt a salátát, remélem, más is kipróbálja.

Főtt tojást lereszelünk, és összekeverjük apróra vágott retekkel, kaporral, füstölt hússal és gyöngyhagymával. Mosott cikória vagy salátalevelekbe tesszük és így kínáljuk. Különleges és meglepően finom.

Köszönöm szépen a beszélgetést, további sikereket kívánok!

 

 

Visegrádi Schef Grill Akadémia – KolbászFeszt grillkurzus

 

Lakatos Ilona

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások