Mi okozza a népszerűségét? – kérdezem Andrási Krisztina zumba-oktatót.  
– Elsősorban az, hogy könnyen és jókedvűen lehet fogyni és formálódni a tánc által. A mozdulatokat nem nehéz követni, könnyen elsajátíthatók. A hangulat felszabadult, nincs stressz és nincsenek elvárások. Az a cél, hogy jól érezzük magunkat, és közben az egészségünkért is tegyünk.

Melyik korosztály választja elsősorban a zumbát? Miért?
– Azt mondhatom, hogy 5 évestől 60-ig egyaránt népszerű. A leggyakoribb a 18-40 éves korosztály, hiszen a mozgás és a tánc, mint rendszeres tevékenység elsősorban az ő körükben terjedt el.

Az idősebb, de még aktívan mozogni vágyók igényeihez igazítva fejlesztették ki a Zumba Goldot, melyben a főszerep szintén a vidámságé és a barátságos hangulaté, és gondoltak azokra is, akik csak nemrég kezdték el gyakorolni az egészséges életmódot. Létezik még a 4-től 12 éves korú gyerekek számára a gyerekzumba (zumbatomic) is, mely kimondottan gyerekbarát koreográfiával dolgozik, a gyerekek által kedvelt zenére. Növeli a koncentrációképességet és az önbizalmat, elősegíti az összpontosítást.

Te kiknek ajánlod a zumbát? 
– Bárkinek, aki szeret mozogni és táncolni, aki szeretne fogyni és az alakját formálni, és mindezt úgy, hogy közben jól érzi magát. Biztos vagyok benne, hogy egy zumba-óra után mindenki vidáman feltöltődve ér majd haza.

Milyen céllal érdemes választani?
– Akit érdekel a tánc, az itt új táncstílusokat sajátíthat el. Természetesen a fogyás és az alakformálás is fontos motiváló erő.

Milyen izmokat mozgat meg elsősorban ez a mozgásforma?
– Mindenféle izmot, ahogy a tánc is, és éppen az intenzitása miatt fogyasztó, karcsúsító hatású.

Miben tér el az aerobiktól és más mozgásformáktól?
– Sok mindenben, hiszen mindig más zenét lehet használni. Nagyon változatos, 15 fajta táncstílus is alkalmazható. A bemelegítés és a levezetés is táncosabb.

Lesz-e a közeljövőben valamilyen rendezvény a zumbával kapcsolatban?
– Folyamatosan tartanak zumba-táborokat belföldön és külföldön egyaránt. Szeptemberben pedig újra megrendezik a női fitnesznapot.

Hogyan válhat valaki zumba-oktatóvá?
– Mindenekelőtt sok év tánc-tapasztalat szükséges hozzá. Ezen kívül el kell végezni egy aerobik-oktatói meg egy zumba-oktatói képzést is. Ha valakinek ilyen tervei vannak, mindenképpen javaslom a társastáncot is.

Kedvcsinálónak két videó a zumba fitneszprogramról:

Vidám hangulatú zumbaóra

Zumba gyerekeknek

Weninger Nóra

Hozzászólások