Primanima Budaörsön harmadszorra is! A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban rendezik meg 2014. október 8 és november 1 között. Rövidfilmek, gyermekprogramok, koncertek, az alkotókkal való találkozás és beszélgetés lesz többek között a fesztivál keretében.

animacio01

Az Animáció Nemzetközi Világnapját minden évben október 28-án ünneplik, ugyanis a rajzfilmkészítés úttörőjének számító Emile Reynaud ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát Párizsban, 1892-ben. A Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség (ASIFA) 2002 óta ünnepli az Animáció Világnapját.

animacio2

Az animációról egy fiatalkori élményem jut eszembe, amikor a civil szférán belül egy animációs körbe jártam, rácsodálkoztam az ügyes kezű alkotókra, hiszen nagyon sok rajznak kellett elkészülnie, míg például egy rózsa kinyitotta a szirmait. Épp úgy elámulhatunk, amikor Rofusz Ferenc (Budapest, 1946. augusztus 19. Kossuth- és Oscar-díjas rajzfilmrendező) Légy című filmjét végignézzük. Hatalmas munka van a rövidfilm mögött. A nevéhez fűződik az első magyarországi Oscar-díj.

animacio3

A film egy légy történetét mutatja be, aki egy őszi napon betéved egy házba. A számára ismeretlen terepen menekülnie kell és az életéért küzdeni, mert valaki agyon akarja csapni egy légycsapóval. A történetet a légy szemszögéből láthatjuk.

Az idősebb, de fiatalabb korosztály is szívesen megnézi újra és újra a Mézga család fordulatos történeteit. (Írók:    Romhányi József, Nepp József, Rendezők:    Nepp József, Ternovszky Béla, Zeneszerző: Deák Tamás) Az első négy részt 1968-ban mutatták be a Magyar Televízióban.

animacio4

Mézga Aladár, a család zsenije- „Egy forintért megmondom”- sok kacagtató kalandba keveredik családjával, nem is beszélve Hufnágel Pistiről, aki szintén színre lép, és végre Mézga Géza is fellégezhet hosszú évek után, mert már nem kell hallgatnia Paula ismétlődő szemrehányását- Miért nem Hufnágel Pistihez mentem feleségül!” A család állatai sem maradnak ki a kalamajkákból, Blöki és Maffia is kiveszi a részét az izgalmas eseményekből.

Vakáción a Mézga család

A megnyitó estéjén az 1991-ben Kecskeméten alakult Úzgin Űver zenekar játszik.

animacio5

„Zenei célkitűzésünk a kezdetektől, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, a régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva, egyéni zenei világot alakítsunk ki. További hatások keverednek napjainkból: a jazz és a rock, a breakbeat és a dub, a kortárs vagy a retro egyaránt. Zenénk instrumentális, az emberi hangok is hangszerként jelennek meg. Néhány hangszer a teljesség igénye nélkül: szaxofon, klarinét, sokféle furulya, zurna, kaval, duduk, doromb, duda, hegedű, dobok, kanna, tonbak, gitárok, sampler és harddisc-recorder.”

Az együttes Facebook oldala

A részletes program itt megtekinthető:

Végül ismerkedjünk meg az animáció történetével:

Az animáció olyan filmkészítési technika, amely élettelen tárgyak, rajzok vagy ábrák „kockázásával” olyan illúziót kelt a nézőben, mintha az egymástól kismértékben eltérő képkockák sorozatából összeálló történésben a szereplők megelevenednének vagy élnének. Az animációs filmeknek számos változata létezik, a közvetlenül a filmre rajzolástól kezdve a homokkal rajzoláson át az élő szereplőkkel együtt játszó rajzfigurákig.

Számítógép segítségével az animáció egyre közelebb jut a valós, életszerű lények reális mozgatásához, ugyanakkor szinte korlátlan fantáziájú háttereket lehet előállítani a virtuális ábrázoló eszközök, hang, kép, térhatás, sőt interaktivitás segítségével.

Az animációs film a 20. század vívmánya. Benne emberi és más hangokat, zörejeket, zenét és képet kombinálnak, így modern kommunikációs eszköz. A művész az animációs filmben teljesen kibontakozhat, ha ő a rendezője, a rajzolója, az animátora és a vágója is a filmnek. A szerzőnek minden beállítást meg kell terveznie a rajzban, ez a képes forgatókönyv.

Mozgó jelenségek állóképekkel történő rögzítésének korai próbálkozásaira már az őskőkori barlangrajzokon is találhatunk példákat, ahol állatokat több egymást átfedő lábbal ábrázoltak.
A 19. században a fenakisztoszkóp, zoetróp, praxinoszkóp és a hasonló pörgetős füzetek voltak az első korai animációs eszközök, melyek mozgást jelenítettek meg az egymást követő rajzokból technika segítségével. De az animáció nem fejlődött sokkal tovább a mozgóképfilm felfedezéséig.

Az első rajzfilmet a francia Émile Cohl készítette 1908-ban Fantasmagorie címmel. Az 1914-es Gertie the Dinosaur Winsor McCaytől volt az egyik első sikeres animációs film. Ezt tartják az első igazi képviselőjének a karakterközpontú animációnak (character animation).

Az 1930 és 1960 közötti években nagy számban készültek filmszínházakban bemutatott animációs filmek, melyeket általában a játékfilmek előtt vetítettek. MGM, Disney, Paramount és a Warner Bros. voltak a legnagyobb 5–10 perces rajzfilmkészítők.
Az 1950-es években a televízió elterjedése csökkentette a mozik közönségét, az animációs film és a mozis animációs filmek száma is csökkent. Manapság az animációs filmek nagy részben televízióra készülnek.

Animációs technikák
Rotoszkópiával animált ló Eadweard Muybridge 19. századi fényképei alapján. Az animáció nyolc ismétlődő rajzból áll.
Rajzfilm, bábfilm, gyurmafilm, árnyfilm, kollázsfilm, homokfilm vagy szénporfilm, festményfilm, fotóanimáció, tárgymozgatás, számítógépes animáció (kétdimenziós és háromdimenziós), flash animáció, papírkivágás, brickfilm, trükkfilm, pixilláció, stop-motion (Forrás: wikipedia)

Lakatos Ilona