A 2014-es családi nyaralásunk történetét folytatom, amikor Bulgáriában nosztalgiáztunk, és élveztük a bolgár tengerpart szépségeit. Az első részből kifelejtettem, hogy az autópálya mentén Szerbiában és Bulgáriában is működnek olyan „gasztronómiai csúcsintézmények”, mint pl. Burger King vagy McDonald’s, ha nem is olyan nagy sűrűségben, mint nálunk. Mi is megálltunk egy-egy ilyen műintézménynél, három fiatallal muszáj volt! Gyerekeink itt megkapták a garantált minőségű sültkrumplijukat, kólájukat és egyebeket.

A bolgár tengerparton

Nyaralásunk harmadik-negyedik napja a lazítás jegyében telt. Strandoltunk, lustálkodtunk az apartmanban, vásárolgattunk a kilométernyi hosszú tengerparti bazársoron. Itt szinte mindent lehetett kapni. A családom tagjai nagyon szeretnek ilyen helyeken (órák hosszat!) bámészkodni. Engem viszont ez max. 10-15 percig szórakoztat. A 15 perc letelte után – a család iránti szeretettől vezérelve – barátságos arccal (magyarul: jópofát vágva) sétáltam a családdal a bazársoron. A szórakozáshoz hozzátartozott a vásárlást megelőző alkudozás, amelynek megvolt a maga keleties diszkrét bája.

NAPFELKELTE A TENGERPARTON

Az 5. napot aktívan kezdtük. Hajnalban két lányommal kimentünk a tengerpartra. Érdekes volt átélni azt a nyugalmat, amelyről tudtuk, hogy csak a koránkelők kiváltsága. Néhány sirályon kívül senkivel sem találkoztunk. Mi pedig önfeledten fényképeztük a napfelkeltét. Kb. egy óra hosszáig tartott ez az idilli állapot, aztán megjelentek a korai futók, és a nap is magasabbra kúszott.

Neszebár

NESZEBÁR, BURGASZ

A napot aktívan kezdtük, és egy könnyű reggeli után így is folytattuk. Kirándulni indultunk. Először a Naposparttól 7 km-re lévő Neszebárba utaztunk. (Helyi buszjárattal is át lehet menni.) Ez a több mint 3000 éves város hosszú történelme során megélt több virágkort (pl. Kr.e. 5. században gazdag kereskedőváros, a 14. században 40 templom volt a városban) és hanyatlást, pusztulást is. A 19. század végén egy jelentéktelen halászfaluként tengette életét. A 20. században fedezték fel újra, és fokozatosan épült ki a mai üdülőváros.

Neszebár

A város műemlékekben gazdag ókori részét, amely egy félszigeten helyezkedik el, az UNESCO 1983-ban felvette a Világörökség listájára. Harmonikus egységet képeznek az öbölben kikötött kis halászbárkák, a középkori épületek (pl. a Pantokrátor-templom a 12-14. századból), a bolgár népi építészet stílusát követő apartmanok, éttermek és a félsziget bejáratánál álló szélmalom (ilyen régi kicsi szélmalom-emlékeket a görög tengerparton is láthatunk). Nem tudtunk ellenállni a szép látnivalóknak, és egy helyen több fotót is készítettünk. Természetesen itt is belebotlottunk a drága pénzért megvásárolható giccses emléktárgyakba.

Neszebár

(Zárójelben megjegyzem, hogy Neszebár nevével én először a Balatonnál, Zamárdiban találkoztam. Az 1970-es években ott működött a Neszebár bolgár csárda, esténként magyar cigányzenével. Lehet, hogy ezt a mondatot nem volna könnyű idegen nyelvre fordítani, ill. külföldieknek elmagyarázni. Akkoriban a szovjet és egyéb szocialista országbeli turistacsoportok programjában benne volt egy zenés vacsora a Neszebárban. Az egy másik történet, hogyan jutalmazták meg a cigányzenészeket az orosz „bárisnyák”.)

Burgasz

Burgaszban folytattuk a kirándulást. Burgasz üdülőváros, ipari központ és kikötő, a bolgár tengerpart déli részének központja 200 ezer lakossal. A legnagyobb és legfontosabb bolgár kikötő, a bolgár fekete-tengeri part második legnagyobb városa (Várna után), Bulgária városai közt pedig a negyedik legnagyobb. Burgasz megye székhelye. A burgaszi repülőtér az egész bolgár déli part légiközlekedési központja, ezért kiinduló helyként szolgál a térség nyaralóhelyeihez, mint pl. Napospart, Szozopol vagy Neszebar. Nevét először Manuel Phil bizánci költő említette meg, mint Burgosz vagy görögül Pürgosz, ami tornyot jelent, és a legenda szerint a római utazók tájékozódását segítette valahol a mai kikötő helyén. (Forrás: Wikipédia)

Burgasz

Nagyot sétáltunk a város központjában és a tengerparton lévő parkban. Burgaszi látogatásunkat a „Carrefour” bevásárlóközpontban fejeztük be. Néhány dolgot egész kedvező áron tudtunk vásárolni, de szerintem már nem igaz az a délibábos álom, hogy Bulgáriában minden olcsó.

 

Folytatás következik…

 

Soós Zoltán

Hírös Guide Utazási Iroda, Kecskemét

 

 

 

Hozzászólások