Augusztus elején Pécskán és Aradon járt a Rózsahölgy duó. Ez egy rokonlátogatással egybekötött irodalmi találkozó volt. Még sohasem jártam Romániában, ezért is érdekes volt a felmenőimmel való találkozás. Pécska határában nagybátyám már várt minket. A nap folyamán fiával együtt megmutatták nekünk Pécskát, így láthattuk a városközpontot a városházával, a templomokat, megnéztük a Bivaly farmot és múzeumot, átkocsikáztunk a Maros feletti hídon, és jártunk a folyóparton is, amely a mi Tiszánkra emlékeztetett bennünket.

Berecz Gábor, Halasi Éva, Erdélyi István, Kalmár Gabriella

A rokonaim nagy szeretettel fogadtak bennünket. Nagybátyámnak átadtam a Montázsmagazin ajándékait azzal a kéréssel, hogy továbbítsa a köteteket a pécskai könyvtár számára. Személyes jellegű ajándékom volt a Szentpéterszegi Róza által írt egyik mesekönyv, amelyet én illusztráltam, a másik pedig az általam szerkesztett legújabb kötete: A magyarság sorsfordulói c. eposztrilógia. Ebből mindkét városnak adományoztunk.

Arad főtere

Másnap Aradon a Jelen Házban várt minket Berecz Gábor és Erdélyi István, a Kölcsey Egyesület vezetőségi tagjai. Erdélyi István részletesen bemutatta kis csapatunknak Arad városát. Elsőként a Magyarország történelmének jelképeit magába sűrítő felemelő szoboralkotást tekinthettük meg, melyet ugyanaz a Zala György szobrász készített, aki a Hősök Terén lévő Millenniumi emlékmű királyi szobrait. Ezt követően gyalog sétáltunk be a városközpontba, útba ejtve egy református templomot, melyben két emléktáblát is a Kölcsey Egyesület helyezett el. Egyiket Kazincy Lajos honvédezredesnek, akit 29 éves korában kivégeztek Aradon 1849 októberében, a másikat Fábián Gábor költő, műfordító születésének 200. évfordulójára, aki a református egyházközség főgondnoka és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. A meglátogatott református templom nevezetessége továbbá, hogy itt volt az esküvője Nagybányai Horthy Miklós kormányzónak.

A magyar emlékmű Aradon

Erdélyi István elmondta, hogy a Kölcsey Egyesület 1882-ben alakult Aradon azzal a céllal, hogy az ott élő magyarokat összefogja, és azóta is a magyarság összetartását erősítik. Az egyesület szívesen tartaná a Magyarországon élő írókkal, költőkkel továbbra is a kapcsolatot. A Romániában élő magyarok számára napilap is készül Böszörményi Zoltán tulajdonosnak köszönhetően. Készítenek és terjesztenek egy független polgári napilapot Nyugati Jelen címmel. Ez a közéleti napilap célul tűzte ki a Romániában élő szórvány magyarság objektív tájékoztatását a kulturális, gazdasági, politikai, szociális, vallási és sporteseményekről, valamint a világ számos eseményéről és érdekességéről. Románia öt nyugati megyéjében: Arad, Temes, Krassó, Hunyad és Fehér megyében terjesztik. A szerkesztőség székhelye Arad, de szerkesztőségei működnek még Temesvárott, Déván és Nagyenyeden is. A napilap 1990-ben indult.

Arad, Városháza

Miután megnéztük a város nevezetességeit, betértünk a Jelen Ház szabadtéri éttermébe, ahol megebédeltünk, és átadtuk aradi barátainknak a Montázsmagazin könyvajándékait. Amíg az ebéd készült, a Rózsahölgy duó szórakoztatta a megjelenteket. De nemcsak adtunk, hanem kaptunk is cserébe irodalmi köteteket, újságokat, így kétszer annyi irodalommal térünk haza, mint amennyivel mentünk. Kijött egy újságíró is, Balta János, aki meginterjúvolt bennünket. Beszéltem nekik dióhéjban az itteni irodalmi életről, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köréről, a Montázsmagazinról, az Irodalmi Kávéházról és a Rovókör tevékenységéről is. Megtekintettük a Jelen Ház csodálatosan szép rendezvénytermét, majd elbúcsúztunk aradi barátainktól.

Arad, Református templom

Este Pécskán újabb meglepetések értek bennünket. Megismerkedtünk a pécskai képviselőtestület másik tagjával, Szép Sándorral, aki műértően hallgatta a Rózsahölgy duó előadását, sőt még elénekelte nekünk a Pécskai cigánysoron c. dalt is. Kisvártatva meglátogatott bennünket Antal Péter (Petru Antal), a pécskai polgármester is, aki jó barátja a nagybátyámnak. A feleségétől már előző napon nagyon finom süteményeket kaptunk az ebéd mellé, amelyért nagyon hálásak voltunk.

A polgármester úr meghívott bennünket a jövő évre is. Mindent összegezve nagyon szép hétvégénk volt. Hálás köszönetem a kinn élő nagybátyámnak, és minden kedves, bennünket barátsággal fogadó külhoni magyarnak. Köszönjük a Nyugati Jelen-nek, hogy tudósítottak Erdélyben tett látogatásunkról. Az írás ITT olvasható. 

 

Halasi Éva könyvszerkesztő-illusztrátor, az Irodalmi Kávéház vezetőségi tagja

 

 

 

 

Hozzászólások