Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense elmondta, hogy a tárlat gerincét a fiumei tengerészeti múzeum anyaga adja. A legérdekesebb tárgy minden bizonnyal a Titanicról származó eredeti mentőmellény lesz. Ebből a mellényből világszerte mindössze öt darab maradt fenn, Európában pedig csupán egy található.

A Carpathia volt az a gőzös, amely elsőként ért a Titanic tragédiájának helyszínére 1912. április 15-én és mentette meg több mint hétszáz utas és tengerész életét. A fedélzeten dolgozott egy fiatal horvát pincér, Josip Car, aki szintén részt vett a mentésben. Mikor a Carpathia szerencsésen kikötött New Yorkban, a hajótöröttek örömükben a földre dobták a mentőmellényeket, amelyeknek az életüket köszönhették. Ezek közül a mellények közül vitt haza magával egyet a férfi, akinek özvegye az ereklyét később a fiumei múzeumnak adományozta.

A Carpathia mentette meg a Titanic hajótöröttjeinek életét

A december közepéig látható tárlaton bemutatják a Titanic és a Carpathia méretarányos makettjét és az érdeklődők korabeli fényképekkel illusztrált tablókon megismerkedhetnek a két hajó történetével is. A kiállítás érdekes eleme az a korabeli sajtóból összeállított válogatás, amely bemutatja, miképpen tálalták a hajószerencsétlenséget az akkori szegedi újságok, amelyek egyébként már a tragédia után két nappal részletesen beszámoltak a történtekről.

MTI

2013. október 15.

Hozzászólások