Szavaiból úgy tűnik, hogy szereti Harkányt. Bemutatná az olvasóknak?

Harkány nevét az oklevelek 1323-ban említették először. Sok híres nemzetség, nemesi család birtokolta évszázadokon keresztül. Lakosai főleg földműveléssel, szőlőtermeléssel foglalkoztak. A törökök kivonulása utáni időkben a falu birtokosa a Batthyány család volt. Abban az időben egy nagy kiterjedésű mocsár borította a Gyűd és Harkány közötti területet. Mivel az állatok számára egyre nagyobb legelőre volt szüksége a családnak, belefogtak a mocsár lecsapolásába. 1823-ban történt, hogy egy Pogány János nevű jobbágy a mocsárból feltörő meleg vízben áztatta a fájós lábát, és az meggyógyult. Így ismerték meg a harkányi gyógyvíz hatását, és gyorsan híre is ment a környéken.

De hosszú volt az út a mai fürdő kialakulásáig …

Már 1824-ben megkezdték a fürdő kiépítését, 1828-ban átadták az első gyógyszállót és magyar nyelven is megjelentek írások a harkányi hévíz gyógyerejéről. Az ország első hévízkútját, mely 62 Celsius fokos volt, 1866-ban fúrták. Elemezve a víz összetételét rájöttek, olyan különleges kéntartalma van, hogy sokkal gyorsabban jut a szervezetbe, mint más kénvegyületek. A gyógyfürdőben kínált kúrák és a mellette épült kórház ennek előnyeit használja fel a betegek gyógyítására. Mára elkészült a harkányi gyógyvíz klinikai tesztje, minősítése. A gyógyvízminősítésen felül Harkány gyógyhely kitüntetéssel is büszkélkedhet. A gyógyvíz hatását kiegészítik környékünk természeti szépségei, jó levegője és a napsütéses órák magas száma.

Milyen betegségeket gyógyítanak a harkányi gyógyvíz segítségével?

Azokat várják, akik reumatikus problémákkal küszködnek vagy mozgásszervi műtéten estek át. Meddőséget, nőgyógyászati panaszokat is sikerrel gyógyítanak. Az utóbbi időben jó eredményeket értek el a pikkelysömör kezelésében, mely szintén a harkányi gyógyvíznek köszönhető. De mi, szállásadók, szállodások várjuk azokat is, akik egy csendes, nyugodt helyet keresnek az aktív kikapcsolódásukhoz színvonalas körülmények között. A kimerült, fáradt emberek itt biztosan feltöltődnek energiával, kipihenik magukat. Harkány minden évszakban nyugalmat, pihenést, gyógyulást nyújt vendégeinek.

Hogyan lett Önből szállodatulajdonos?

Életemet a kereskedelemben képzeltem el. Nyaraimat a nagynénémnél töltöttem az Alföldön, ő piacozással foglalkozott. Sokat tanultam tőle, nagyon tetszett az a világ. Pályakezdőként a kereskedelemben kezdtem el dolgozni. Életem alakulásába azonban beleszólt a történelem a délszláv háború képében. A 90’es években nagyon sok horvát menekült és bevásárló turista érkezett hozzánk. Pénzváltással kezdtem foglalkozni, és ennek kisebb hálózatát alakítottam ki Harkány környékén. A vendéglátásba feleségem, Marika által csöppentem. Szülei vendégszobák kiadásával foglalkoztak, és 1994-ben nyitották meg éttermüket. 2000-től kezdve már nem nagy jövőjét láttam a pénzváltásnak, hiszen közelinek tűnt az euró bevezetése Magyarországon, így apósom, Metz Ferenc segítségével elkezdtük az Ametiszt Hotel építését Harkány legújabb utcájában. 2006-tól 27 szobában fogadjuk a vendégeket nagy vendégszeretettel. 2008-tól az étterem is a hotelhez tartozik.

Kik kérnek szállást Önöknél és telt házuk van-e általában?

A vendégeink többsége magyar, de az elmúlt évben 27 országból fordultak meg vendégek nálunk. Harkány nagyon népszerű a cseh és a német turisták körében.  Nyáron szinte mindig telt ház van, télen már nagyobb feladat gazdaságosan fenntartani a hotelt. Vannak visszajáró vendégeink is, ők biztosan jól érezték magukat nálunk minden alkalommal, ezért jönnek újra. A vendégeink elviszik a szállodánk jó hírét a barátaiknak, de hirdetjük magunkat az interneten is.

Az Ametiszt Hotel honlapján bővebben is olvashatnak a szállodánkról, képgaléria mutatja be a szobákat, a közös reggelizőt, a kertet, és itt megtalálhatjuk az éttermem bemutatását is. Érdemes rákattintani! Igyekeztünk hangulatossá, kényelmessé, ízlésessé, vonzóvá tenni az egész környezetet. Az étteremben  egészséges alapanyagokból készült ételeket szolgálunk fel. Próbálkozunk magunk készített  lekvárral, amelyet a reggeliző asztalon vagy az általunk sütött süteményekben lát viszont a vendég, de tervezzük, hogy általunk, vagy barátok által termelt alapanyagokat használunk csak fel hamarosan a főzéshez.

Harkány életében bizonyára meghatározó szerepet tölt be egy szállodatulajdonos. Hogyan vesz részt benne?

Tagja vagyok a Harkányi Turisztikai Egyesületnek és a Villány-Siklós Borútnak. A Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaival is vannak közös programjaink. Ismerem a Kék túra erre haladó útvonalát és a különböző tanösvényeket a közelben. Ezáltal a vendégeimnek is tudok információt nyújtani. A közösségi szerepvállalást fontosnak érzem. Akkor tud fejlődni a városunk, ha mindenki kiveszi belőle a részét. Háromgyermekes családapaként felelős vagyok a családomért, szállodatulajdonosként a 16 fős személyzetért, e város polgáraként pedig a település fejlődéséért.

Hogyan értékeli eddigi munkáját, minek köszönheti sikeres üzleti karrierjét? 

Az embernek hinnie kell a Jó Istenben és önmagában! Minden megy szépen a maga módján. Nem csak a profitot kell nézni, nem lehet mindent a pénz oldaláról megközelíteni. Az adott szónak súlya van, én a becsületes munka híve vagyok. Fontos a szakma iránt érzett alázat és a szorgalmas, ésszerű munka.

Mit üzen a fiataloknak?

A fiataloknak nem külföldön kellene szerencsét próbálniuk és sokszor alantas munkát is elvállalniuk kicsit több pénzért, hanem itthon belefogni valami hasznos dologba. Meg kellene nézniük, mi működött régen és újra kellene teremteniük azt. Ismét működni fog, ha gyors, precíz és becsületes munkát végeznek. Legyen önbizalmuk! Sok sikert kívánok nekik!

Weninger Endréné

Hozzászólások