A Kurultaj egy ősrégi hagyomány, de a mai értelemben 2007-ben éledt újjá Kazakisztánban, ahol Bíró András Zsolt és kutatótársai genetikai vizsgálatokkal bizonyították be az ottani madjar/madijar törzs és a magyarországi magyarok közvetlen rokonságát. Fő célja az volt, hogy a hatalmas Kazakisztán területén szétszóródott madjar törzsbelieket összegyűjtse néhány napra, és érdekes, színvonalas és vidám programok révén maradandó élményt nyújtson. A résztvevőket összekötötte a történelem, a hagyomány és a nemzeti kultúra iránti tisztelet és érdeklődés is. A magyarok 18 tagú küldöttségét Bíró András Zsolt vezette.

Válaszképpen Magyarországon, a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán 2008-ban rendeztek először Kurultajt, amelyen képviseltették magukat a kazakisztáni madjarok, és más, magyarokkal rokon népek rangos küldöttei is megjelentek. Ekkor határozták el a szervezők, hogy a jövőben kétévente tartanak ilyen összejövetelt.

A 2010-es Nagy-Kurultaj, a Magyar Törzsi Gyűlés Bugacon minden idők legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált. Három nap alatt százötvenezren tekintették meg a bugaci pusztán a 14 rokon nép küldötteinek bemutatkozását, valamint a látványos programokat.

A 2012-es Kurultáj programja Bugacpusztán

  • A vendégek – 20 nemzet képviselőinek – bemutatkozása: A résztvevő nemzetek és törzsek listája: azeri, avar (dagesztáni), baskír, bolgár, burját, japán, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, mongol, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, türkmén, ujgur, yakut, magyar.
  • Ősök Sátra régészeti kiállítás: A Kurultaj egyik legsikeresebb eleme az Ősök sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével egy óriásjurtában rendeznek be. Idén a második sátorban bemutatkozik a Szkita (szarmata) világ is.
  • Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása: A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció mellett 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelennek.
  • Kísérleti régészeti bemutatók: A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában.
  • Nomád lovas és íjász versenyek: A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köpgar (buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. Az íjász távlövés világrekordját a Kurultajon állították be, Mónus József világbajnok ezúttal is meglepetéssel készül.
  • Harci bemutatók a legjobbaktól: Endzsel Zsolt csapata a Kassai-iskolából, Horváth Kánság és még sokan mások…
  • Kézműves bemutató és vásár: A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek.
  • Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban: Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók. KÁRPÁTIA – Magyarország, TURAN – Kazakisztán, MIDIGMA – Burjátia és még sokan mások…

Készült a www.kurultaj.hu honlap alapján, ahol további információt, részletes programot találhatunk a háromnapos rendezvényről.

Weninger Endréné

Hozzászólások