Árván születtem, mert Apám születésem előtt öt hónappal halt meg. Iskolás koromig az apai nagynéném nevelt, ahol nagybátyám földműves volt, tőlük tanultam a természet szeretetét. 14 évesen egyszerre tanultam és dolgoztam. A Milánói Művészeti Intézetben művészi hajlamomnak köszönhetően öt év helyett három év alatt szereztem meg a művészeti oktatói képesítést.

Volt-e apai vagy anyai ágon művész a családban, akitől örökölhette a tehetségét?

A családomból senkinek nem volt művészi hajlama, de engem egész kicsi koromtól kezdve másnak, különcnek tartottak.

Minuti: A lány kalappal

Én foglalkozásom szerint óvónő vagyok, ezért nagyon érdekelne, hogy kisgyermek korában – gondolok itt az óvodás korra – milyen játékokkal szeretett játszani?

Amikor kicsi voltam, az özvegy Édesanyám három gyereket nevelt. A nagynéném és a nagybátyám szegények voltak és nem tudtak játékokat venni. De a fantáziának köszönhetően minden tárgy játékká vált. Ezen felül csapatosan is játszottunk.

Milyen érdeklődésűek voltak iskoláskori barátai? Megmaradtak-e ezek a barátságok, vagy az idő múlásával elhalványultak?

Emlékeim között kevés gyerekkori barát képe él. Eléggé magamba forduló, magányos gyerek voltam, gyakran félrehúzódtam és a természet jelenségeit vizsgálgattam. Ezért is tartottak „különösnek”.

Minuti: Egy pillanat

Mikor tudatosult Önben, hogy szobrász szeretne lenni? Próbálkozott-e a szobrászatot megelőzően más művészeti ággal, vagy határozottan tudta, hogy ez az életcélja?

Mindig szerettem rajzolni, a füzeteimet telerajzoltam még a tanórákon is, ami miatt azonban gyakran voltam büntetésben. Tízéves koromban a kollégiumban három éven keresztül tanultam zongorázni, így a komolyzene számomra a legjobb kíséret, ha dolgozom. 14 évesen ismertem meg Enrico Mazzolani-t, az első szobrászmesteremet, aki felismerte a képzőművészeti hajlamomat, így kezdtem el a szobrászattal foglalkozni.

Minuti: Mediterranea

A főiskola elvégzése után hol kezdte a tanítói pályáját? Tudomásom szerint ma is tanít. Milyen érzés egy-egy fiatal tehetség felfedezése?

Folyamatosan nem tanítottam. A szobrászat a szenvedélyemmé vált, jelenleg is az, és az is marad, amíg fizikai erőm engedi. Voltak nagyon jó képességű tanítványaim, mindig boldog vagyok, ha átadhatom nekik az eddigi tapasztalatomat. Mindenekelőtt igyekszem motiválni őket, a művészet iránti szeretetre nevelni.

Minuti: Odüsszeusz

Jelenleg Kecskemét mellett, Hetényegyházán él, ahogy nyilatkozta, “a természet ölében”. „Mi szél fútta” Magyarországra?
 

Magyarországra érkezésem az én választásom volt. Nyugodt helyet kerestem messze a stresszes helyektől, mint Milánó. A Kecskeméten eltöltött vakációm után – ahol ideális helyet találtam magamnak – döntöttem el, hogy ide költözöm. Bár nem volt túl könnyű, de ha tizenkét év után még mindig itt vagyok, az azt jelenti, hogy jó döntés volt.

Angelo Minuti és alkotása, Kada Elek mellszobra Kecskemét-Kadafalván

Hetényegyházán, a Művelődési Ház udvarán és Kecskeméten, a Kisfaludy Ház előtt is található alkotása. Tervei szerint készít-e az elkövetkező időben a két település számára újabb köztéri szobrokat?

Kadafalván, az imaház udvarán nemrégen avattuk fel Kada Elek volt kecskeméti polgármester szobrát. Mindig készen állok, hogy közterekre készítsek szobrokat, műveket, de ehhez meg kell találni az alkalmat, és a pályázatok kimenetelétől is függ. Azonban manapság igen kevés pénzt szánnak erre.

Angelo Minuti kiállítása a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban

Vándorkiállítását Magyarországon már több városban megtekinthették az érdeklődők. Jelenleg hol látható ez a kiállítás? Tervezi-e a vándorkiállítást más országokban is bemutatni?
A Budapesti Olasz Kulturális Intézet által szervezett vándorkiállítás egy időre most megállt, mivel nem tudtak a rendelkezésünkre állni. De folyamatosan vannak különböző magyarországi városokban kiállításaim: október 11-én a Hévízi Múzeumban nyílik egy a grafikáimból, hasonlóan a Pécsi Művelődési Központban is. Decemberben a nagykanizsai Művelődési Központban lesznek láthatóak a grafikáim és szobraim. További kiállításaim programját is megterveztük a 2014-es évre.

Minuti: Tánc

Köszönöm szépen az interjút! Alkotómunkájához jó egészséget és nagyon sok sikert kívánok!

Szeretném megköszönni Önöknek a lehetőséget, hogy megjelenhetek kiadványukban!

Üdvözlettel és köszönettel: Angelo Minuti

Almási Zsuzsanna

2013. október 4.

Hozzászólások