SZÍN-TÁR 2018 – Március 20. és 24. között 9. alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t. Az esemény – rendhagyó módon – osztályterem-színházi előadással veszi kezdetét: a közönség Cserhalmi György kaposvári osztályának Bánk-misszió című produkcióját láthatja a Katona József Gimnáziumban. 

A SZÍN-TÁR-on – a hagyományoknak megfelelően – valamennyi magyar nyelvű színészképzést végző intézmény képviselteti magát: a hírös városban mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki egyetem 3. és 4. éves színművészetisei.

A vizsgaelőadások sorát március 20-án a Zsótér-Börcsök osztály folytatja: a budapesti színművészetisek A vadkacsa című produkciójukat hozzák Kecskemétre. Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói Godot-ra várva, a kolozsvári BBTE színművészetisei Ahogy tetszik valamint Rómeó és Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai pedig Augusztus című vizsgájukkal lépnek színpadra. Nagy várakozás előzi meg a kecskeméti direktor, Cseke Péter 2. éves osztályának első bemutatkozását, akik a fesztivál zárónapján, március 24-én lépnek színpadra a Mengele törpéi című darabbal, Réczei Tamás rendezésében.

A szervezők idén nagykorúsítják a produkciók utáni, kis kritikusok által vezetett szakmai beszélgetéseket. A Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karáról érkeznek hallgatók, ők vezetik a beszélgetéseket, illetve elemzik, értékelik a látottakat.

A találkozót off-programok kísérik. A találkozó nyitónapján fontos szerepet kapnak a filmek: a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgamunkáit a Kelemen László Kamaraszínházban vetítik március 20-án 17.00 órától. Másnap a kecskeméti rajzfilmstúdió szerzői rövidfilmjeiből mutatnak válogatást, március 23-án pedig a résztvevők bepillanthatnak A testőr próbáiba, amelyet április 6-án mutat be a kecskeméti színház társulata.

Közkívánatra idén is lesz Szín-Tár bérlet. Az 5 alkalomra szóló bérlettel a következő előadásokat láthatják a nézők: Bánk-misszió (Kaposvári Egyetem), Godot-ra várva (Újvidéki Művészeti Akadémia), Ahogy tetszik (Kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem), Augusztus (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem), Mengele törpéi (Kaposvári Egyetem).

A vizsgafilmek és az animációs filmek vetítése is ingyenes program, díjtalan jegyek igényelhetők a teátrum jegypénztárában.

Az esemény a kecskeméti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része. Fő támogató: a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia és Kecskemét városa.

A programokról további információ ITT és ITT