A pápa bármikor lemondhat a címéről, amelynek érvényességéhez a kánonjog szerint nincs másra szükség, csak arra, hogy a nyilatkozatot szabad akaratból tegye az egyházfő, és megfelelő módon bejelentse. A római püspök egyházon belüli abszolút hatalma miatt a lemondást nem kell senkinek elfogadnia.

A főpásztor távozásával csaknem minden vatikáni tisztviselő megbízatása megszűnik. Ez alól kivétel a bíborosi testület dékánja, akit a bíborosok maguk közül választank. Az ő feladata a pápaválasztást előkészítő konklavé megszervezése. Ugyancsak hivatalban marad a camerlengo bíboros Dan Brown könyvében tévesen egy egyszerű pap szerepel –, aki az egyház javait kezeli, illetve protokolláris feladatai vannak a pápai szék üresedése idején (pl. a pápa halálának hivatalos megállapítása).

A harmadik hivatalban maradó tisztviselő a nagy penitenciarius (poenitentiarius maior), aki bíráskodási tisztviselő, elsősorban a pápai bűnbocsánat alá tartozó esetekkel foglalkozik.

                                                                 

A hivatalban maradó tisztviselők és a bíborosok csupán az egyház napi ügyeit intézhetik, mélyreható reformokba nem kezdhetnek.

A “sede vacante” idején megváltozik a Szentszék címere: Szent Péter kulcsai között a pápai tiara helyett egy esernyő szerepel. Ez a címer jelenik meg az átmeneti időszak alatt kiadott eurós emlékérmeken is, melyek szintén érvényes fizetőeszközök. A vatikáni posta ebből az alkalomból speciális bélyegeket ad ki.

XVI. Benedek pápa egyébként február 28-án Castel Gandolfóba, a pápai nyári rezidenciára vonult vissza. Utódjának megválasztásakor egy II. János Pál pápa által alapított kolostorba (Mater Ecclesiae) költözik majd, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Szent Péter-bazilikára, Rómára és az Appenninekre. 

                                                       

A következő részben a pápaválasztó gyűlésről, azaz a konklávéról lesz szó.

Schramek László

Forrás: Magyar Kurír

2013. március 10.

Hozzászólások