Egy tavaszi est Haydn társaságában / Harmoniemesse /2022.április 7., 19:30 /Vigadó – Igen változatos zenei élményben lehet része annak, aki 2022. április 7-én a Pesti Vigadóba látogat. A hangverseny címe, Harmoniemesse utal arra, hogy ezen az estén a főszerep a fúvós hangszereké lesz.

Bevezetőül Haydn egyik kései, nagy formátumú szimfóniája (c-moll) hangzik fel. A moll szimfóniák Haydn zsenialitásának páratlan megnyilatkozásai. A c-moll szimfónia a haydn-i szimfóniatermést betetőző tizenkét Londoni szimfónia harmadik darabja.

Harmoniemesse

Boldoczki Gábor trombitaművész (fotó: Marco Borggreve)

Az est folytatásaként trombitaversenyt hallgathat a közönség. A magyar könnyűzene sikeres slágerszerzőjétől, Malek Miklóstól 1998-ban keletkezett trombitaversenyt a világhírű Boldoczki Gábor tolmácsolja.

A szünet után Haydn egyik kiemelkedő tökéletességű miséje, a Harmoniemesse szólal meg Az 1802-ben komponált mű az utolsó befejezett kompozíciója a mesternek, aki ekkor már emeritus posztot töltött be az Esterházy-családban, magával a herceggel ült asztalhoz, és évente csak egy misét volt köteles komponálni a hercegnő névnapja alkalmából.

Így született meg a Harmoniemesse, melyet Esterházy II. Miklós herceg felesége, Maria Josepha Hermenegilde névnapjának megünneplésére írt.

Váradi Zita énekművész (fotó: Monoki Attila)

Az est sikerét a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett nagyszerű hazai énekesgárda, világhírű magyar trombitás, Boldoczki Gábor és külföldön is sikereket arató fiatal karmester, Madaras Gergely szolgálja.

 

Forrás:Momentum Mundi

 

Kapcsolódó cikkünk

 

 

 

 

Hozzászólások