Tavasznyitó koncert Haydn szellemében. Akár ezt a címet is viselhetné a Nemzeti Filharmonikusok 2022. március 3-ai hangversenye.

Hontvári Gábor karmester

A Pesti Vigadó ad otthont Haydn két kései szimfóniájának (D-dúr szimfónia, Hob. I:86; D-dúr szimfónia, Hob. I:93) és egy népszerű zongoraversenyének. Valamennyit a derűs-energikus (és vonós hangszereken oly jól hangzó) D-dúrban komponálta a nagy bécsi klasszikus. Ezek közé ékelődik egy néhány éve elhunyt 20. századi zeneszerző műve, Petrovics Emil I. kantátája, amit huszonhét évesen, 1957-ben írt a román Mihail Eminescu Egyedül az erdőben című versére.

Boros Mihály zongoraművész (fotó: Csatlós Norbert)

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett fellépő művészek a magyar zenei előadóművész-társadalom fiatalabb korosztályát képviselik. A zongoraverseny előadója, Boros Mihály a fiatal magyar zongoraművész-generáció kiválósága.

Pasztircsák Polina énekművész

A kantáta szopránszólistája, Pasztircsák Polina másfél évtizede arat jelentős sikereket itthon és külföldön. Hontvári Gábor karmester pedig a 2020-as frankfurti Solti György Nemzetközi Karmesterverseny II. helyezettje, a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója 2019 óta.

Forrás: Momentum Mundi

Haydn művekről ebben a cikkünkben is olvashat.

 

Hozzászólások