Mark Twain szerint a macskák az egyedüli lények, akik semmilyen szolgai alávetettséget sem tűrnek. És hogy miként látják a világot? A Spiegel című német on-line folyóiratban  megjelent fotópárok ezt illusztrálják. A képek és a négylábúak látásával kapcsolatos legfrissebb ismereteink Nikolay Lamm kutatási eredményein alapulnak, amelyeket az alábbi pontokban lehet összefoglalni.

  • A macskák látómezeje 200 fokra terjed ki szemben az emberével, amely csak 180 fok terjedelmű, így a periferiális látás területén több mozgást érzékelnek nálunk.
  • Szürkületben válik igazán hatékonnyá a látásuk, amelyért a nagy ellipszis alakú szaruhártya alatt rejtőző fényvisszaverő réteg és a szemfenéken elhelyezkedő pálcika alakú sejtek a felelősek.

  • A macskák és kutyák pálcikasejtjei hasznosak a gyors mozgás érzékelése céljából is, de a lassú mozgás észlelésre kevésbé fogékonyak, mint mi, nem látják olyan teltnek a színeket, mint az emberek, és a távollátásuk is rosszabb.
  • A cicák mindössze két típusú színérzékelő sejttel rendelkeznek, ellentétben a három emberivel, ezért a világ számukra kék-lila és sárga-zöld színben pompázik.
  • A macskák távollátásával kapcsolatban fontos tudni, hogy a kb. hat méternél messzebb elhelyezkedő tárgyakra nem tudnak megfelelően ráfókuszálni, szemben az egészséges emberrel, aki akár több, mint tízszer ilyen messzi tárgyakra is tud.

Schramek László

(Forrás: www.spiegel.de)

2013. október 19.

Hozzászólások