Jávori Vilmos világhírű jazz dobos a hazai jazz élet kiemelkedő alakjaként több, jelentős elismerésben részesült, kezdve a montreux-i jazzfesztivál első magyar győzelmétől a Szabó István rendezte, Oscar-díjas Mephisto zenéjén át az Emerton-díjig.

A lemez és a koncert hangzóanyaga Jávori Vilmos fiának, Dávidnak szerzeményei. Egyéni zenei hangzását a magyar népzenével, spanyol flamencoval, kubai salsával, rumbával, jazz-zel és klasszikus zenével keverve mutatja be a közönségnek ezt az egyedi koncertet, ahol a hazai és nemzetközi zenei elit legnevesebbjei lépnek fel.

– Három dolog miatt vállaltam a fővédnökséget – emelte ki L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. – Először is, az elmúlt évtizedek egyik kimagasló zenészegyéniségéről szól ez a koncert. Fel kell hívnunk a figyelmet azokra a fantasztikus tehetségekre, akik Magyarország határain kívül is méltán szereztek elismertséget a magyar zenének. A másik ok a készülő est programjának színvonala, hiszen az egykori barátok és pályatársak közül olyan formátumú személyiségek álltak a kezdeményezés mellé, akiknek fellépése nagyban emeli az esemény fényét. A harmadik indok viszont kifejezetten a személyes szimpátián alapul, hiszen egy olyan világban, ahol a család atomjaira hullik és ellentétektől feszül, példaértékű kezdeményezésnek tartom egy fiatalember részéről – aki nem mellesleg maga is kiváló zenész -, hogy édesapjának emlékét, művészi hagyatékát ilyen módon is ápolja, a közönséggel megismertesse. Ez a hit, az alkotókedv és a küzdelem megérdemli, hogy mellé álljunk.

Kiemelte, hogy egy ilyen kaliberű koncert megrendezéséhez a Művészetek Palotája a legméltóbb hely, hiszen ez az intézmény tudja ma nagyon finoman integrálni a zene különféle irányzatait: a klasszikus és a könnyűzene, a jazz, a rock és a világzene egyaránt otthonra talál falai között.  

– A felkért zenészek az esetek 95 százalékában az első telefon után elvállalták a fellépést – meséli Jávori Dávid, a koncert megálmodója, az egykori legendás jazz dobos fia. – Volt, akit édesapám tanított, másokkal együtt muzsikált, vagy gyerekkori barátok voltak. 240 zenész vesz részt a koncerten, többek között Charlie, László Attila, Lovász Irén, Szabadi Vilmos, Szakcsi Lakatos Róbert vagy Bodrogi Gyula, fellép a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a Honvéd Férfikar is. Sztárvendégként lesz itt Benito Gonzalez, aki az egyik legjobb kortárs jazz zongorista. A dalok mind az én szerzeményeim, de a stílus nyilván eltér az előadó személyétől függően: klasszikus szonáta, blues, jazz, flamenco és a népzene egyaránt képviselteti magát a zenei stílusok között.

Horváth Charlie, Liszt Ferenc-díjas előadóművész is a fellépők között lesz, és a többiekhez hasonlóan ő is nagy örömmel vesz részt a nagyszabású emlékkoncerten.

– Egy Dávid által írt számot fogunk eljátszani, mely egy blues, és ennek az a jelentősége, hogy mindig másképp szól, a próbán és az előadáson is. A próbák nagyon jó hangulatúak, hiszen komoly művészekkel, egyben a barátaimmal dolgozom: egy igazán jó csapattal. A mi korosztályunk végigküzdötte az elmúlt évtizedeket sikerrel és szomorúsággal vegyesen, ez összeköt minket.

Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színész, a Nemzet Színésze is jól ismerte Jávori Vilmost, és őszinte barátsággal gondol rá vissza.

-Egy dolog zavar csak nagyon, hogy Vili nem tud részt venni a koncerten – mondta el a sajtótájékoztatón. – Sokat dolgoztunk együtt, felléptünk sokfelé, tévéműsorokat készítettünk. Élvezet volt hallgatni, ahogy muzsikál. A mesterségbeli tudás mellett különleges érzéke volt a dob megszólaltatásához: több volt mint egyszerű hangszer, varázslatos hatást keltett, melynek a hallgatásában el lehetett merülni. 

A koncerten néhány bejátszás is látható lesz majd, mellyel felidézik Jávori Vilmos alakját, virtuozitását.

A lemez címadó dalából egy Magyarországot képviselő imázsfilm is készült, melyet a Parlamentben forgattak. A klip az MTVA csoport televíziós csatornáin és a francia MEZZO tévén lesz megtekinthető. A koncertet a MEZZO és a spanyol RTVE is rögzíti. 

A Mi Padre album egyfajta kulturális összegzés, csakis kiemelkedő, minőségi zenét játszó magyar és világsztárokkal. Egy olyan embernek történő emlékállítás, aki a magyar zenéért, annak fejlődéséért nagyon sokat tett mind az oktatás, mind a művészet és országimázs terén.

Jávori Dávid oldala és facebook oldala

A koncert reklámfilmje

Weninger Nóra

2013. október 18.

Hozzászólások