Közel ezer növényfajtával gazdagodott az ország legnagyobb arborétuma, a Szarvasi Arborétum, és emellett előremutató infrastrukturális fejlesztéseket is átadtak 2014. május 28-án, a mintegy 117 millió forintból megvalósított beruházás részeként.A génállomány megőrzését szolgáló növénytelepítés mellett többek között megújult az arborétumban található meteorológiai állomás és az üvegház, jelentősen bővült az öntözőrendszer, 1200 új információs és növényjelző tábla segíti a látogatók tájékozódását és elkészült a teljes kerítéscsere is.

A hazánk egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező arborétuma mintegy ezer, botanikai szempontból is igazi különlegességnek számító növénnyel gazdagodott. A Szarvasi Arborétum az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a turisztikai főszezonban egyébként is kiemelkedő idegenforgalom előtt újabb és újabb területeken nyisson meg a látogatók számára. Ennek része volt a korábban nem látogatható mintegy 20 hektáros Parkerdő területének megnyitása, amellyel az ország legnagyobb arborétumának látogatható területe 65 hektárra bővült.
Összesen 1200 új, a növényeket bemutató és információs táblákat helyeztek ki, utóbbiak négy nyelven mutatják be a kert különleges, romantikus szépségét meghatározó növényeket. A meghitt sétányok, buja ősnövényzet, a különleges, eredeti szépségükben megőrzött növényfajok egyre inkább autentikus környezetben tekinthetők meg, mivel a fejlesztési támogatásnak köszönhetően az arborétum vezetése lebontatott több, a környezetbe szervesen nem illeszkedő épületet, amelyek helyét ritka növényfajták vehették át.

Az év egészében folyamatosan nyitva tartó, sőt a nyári időszakban különleges szabadtéri programoknak is otthont adó arborétumban a fejlesztések részeként teljes kerítéscsere történt. A csaknem 3 kilométer hosszú új kerítés elsősorban a növények őzek és nyulak elleni védelmét szolgálja.
Mindemellett geodéziai méréseket és a jövő fejlesztéseit megelőlegezendő régészeti kutatást végeztek az arborétumban, az itt található kunhalmok számos régészeti értéket rejtenek, amelyek bemutatása az elkövetkezendő fejlesztések feladata.

További információ a Szarvasi Arborétum honlapján és facebook oldalán található.

2014. június 3.

Hozzászólások