A védett Szabadság-sziget fái között egykor ritka madarak fészkeltek, halbölcsőiben számos értékes halfaj ívott. A különleges élőhelyet ölelő Duna-mellékág azonban egy keresztgát miatt 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, így szinte teljesen feltöltődött. A WWF Magyarország a Coca-Cola Magyarország és további partnerei segítségével a terület rehabilitációja mellett kötelezte el magát. Az élőhely-helyreállítás 2013 végén befejeződik, így a Duna újra birtokba veheti egykori mellékágát és szigetét.

                                                      

A WWF Magyarország e különleges alkalom közeledtével meghirdeti az Év Állata Versenyt: derüljön ki, hogy az élőhely három védett őshonos állata közül melyik a legkedveltebb! A megmérettetés ideje alatt, április 8-a és május 22-e között az európai vidra, a fekete gólya és a halványfoltú küllő az evallata.hu weboldalon várják minden természet- és állatbarát szavazatát.

A WWF Magyarország a három állat és örökbefogadóik  versenyét az Év Állata címért május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján zárja. Nem véletlen, hiszen a Szabadság-sziget újjászületésével az élőhelyen ismét helyreáll az ökológiai egyensúly, számos őshonos növény- és állatfaj kapja vissza otthonát.

                                                              

Az állatfajokat jelképesen örökbefogadó hírességek (Weisz Fanni, Janicsák Veca és Kiss Ádám), valamint a civil szervezet minden lelkes természetbarát szavazatát várják az evallata.hu weboldalon. A szavazók közötti sorsoláson ajándéktárgyak, egy Blup! babzsákfotel és három Canon fényképezőgép is gazdára talál.

Szöveg és fotók: WWF Magyarország/Sallai Zoltán

2013. április 9.

Hozzászólások