A sivatag egyik fontos jellemzője, hogy területén nagyon ritkán esik csapadék. Éppen ezért volt nagy a megdöbbenés a hóréteg láttán, amely a Föld egyik legszárazabb régiójáról nemrégiben készült műholdképen látható.

Talán felhők lehetnek? Azok nem túl gyakran mutatkoznak a sivatag felett. Vagy homokvihar? Ez utóbbi gyakran előfordul. Most mégsem ez a helyzet.  Az Északnyugat-Kínában található Takla-Makán sivatag fehér takarója minden kétséget kizáróan hó.

Két oka van annak, hogy a Takla-Makán sivatag a Föld egyik legszárazabb területe: egyrészt több ezer kilométerre fekszik a nagyobb kiterjedésű természetes állóvizektől, ezért kevés vízpárával telített felhő jut el arra a vidékre. A többi felhőt pedig a környező hegyek feltartóztatják.

A sivatag területe körülbelül akkora, mint Németország.

Augusztusban a hőmérő higanyszála néha 60 fok közelébe is felkúszik. Évente átlagosan 30 mm csapadék hullik, nagyjából májustól szeptemberig. A meteorológusok extra száraznak írják le a vidéket. A legszárazabb időszak decembertől februárig tart, ekkor általában egyáltalán nincs csapadék. Összehasonlításképpen: Magdeburgban, amely Németország legszárazabb városa, múlt évben tizenötször annyi csapadék hullott.

Még meglepőbb volt éppen ezért a NASA „Aqua” műholdjának felvétele, amelyet január 2-án készített: e szerint a sivatag nyugati részét hó borította. A karácsony másnapján kialakult vihar nagy mennyiségű nedvességet hozott a szárazföld belsejébe. „7 centiméter hó!” – adta hírül a meglepett helyi sajtó december 27-én.

Nem egészen egyedi azért a jelenség: 2008-ban már észleltek havat a Takla-Makán sivatag nyugati részében, bár nem olyan sokat, mint ez alkalommal.

A NASA felvétele ezen a linken tekinthető meg.

Forrás: www.spiegel.de

Weninger Nóra

2013. január 21.

Hozzászólások