A két hónapos kisoroszlánok nemének megállapítása után sor került az ünnepélyes névadásra. A Macskák című musical egykori és mai szereplőgárdájához tartozó négy színész (Haumann Péter, Oroszlán Szonja, Sári Éva és Puskás Péter) választotta ki a kicsik nevét egy indiai neveket felsoroló listából.

Az eredmény: két fiú és két lány. Korábban azért nem lehetett ezt megállapítani, mivel a vizsgálathoz kézbe kellett volna venni a kölyköket, és ezt Shirwane, az anyaoroszlán nem engedte volna. Most is csak nagyjából fél órára választották őket külön az anyjuktól.

Az állatkerti hagyományoknak és névadási szokásoknak megfelelően a nevek mindegyike indiai eredetű, hiszen indiai oroszlánokról van szó, és mindegyik név „s” vagy „sz” betűvel kezdődik, utalva az anyaállat, Shirwane nevének kezdőbetűjére.

A két nőstény a Surina („istennő”) és Salima („boldog”) nevet kapta, míg a két hím kisoroszlán számára a Sinha („hős”), illetve a Sachin („a lényeg”) elnevezéseket választották.

                                                           

A névadást követően mind a négy kisoroszlán bőr alá ültethető azonosító chipet, szájon át beadott féreghajtó pasztát, illetve egy kombinált védőoltást is kapott.
Ha már megfogták, meg is mérték a kölyköket. A négy kicsi közül kettő 7,5 kg-osnak, a Sachin nevű hím egy kicsit nehezebbnek, majdnem 8 kg-osnak bizonyult.

Surina, Salima, Sinha és Sachin az első Magyarországon született indiai oroszlánkölykök. Maguk az indiai oroszlánok (Panthera leo persica) rendkívül ritkák, a szabad természetben alig 300 példány él belőlük, és nagyjából ugyanennyire tehető az állatkerti állatok száma is.

                                                           

Mivel India több államában is terveznek visszatelepítési programokat, ezeknek az élőhelyeknek a benépesítésében várhatóan nagy szerephez jutnak majd az állatkerti születésű indiai oroszlánok. Így a négy budapesti kölyök világra jövetelének és egészséges fejlődésének természetvédelmi jelentősége is van. Emellett az elmúlt hetekben valósággal a közönség kedvenceivé váltak. A kölyköket és az anyaállatot az India-házban láthatja a nagyközönség.

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert

2013. április 18.