Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mesekönyvet jelentetett meg a Libri gyerekkönyvekkel foglalkozó részlegével, a Kolibri Kiadóval közösen, Szárnyak és paták címmel, öt éven felüli gyerekeknek. A mese szerzője Finy Petra, az egyik legismertebb magyar gyerekkönyv-szerző, illusztrátora pedig Herbszt László neves grafikus.

A könyvvel az alapítvány minden gyerekes családhoz szólni szeretne, mivel a cukorbetegség sajnos egyre több kisgyermeket érint. A mese célja a tévhitek eloszlatása, a diszkrimináció csökkentése, valamint az elfogadás erősítése.

A mesekönyvet az alapítvány egy kulturális eseménysorozat keretében mutatja be: 2013. április 17-én az Allee bevásárlóközpontban található Libri könyváruházban jelen volt mások mellett Wolf Kati énekesnő, Szellő István az RTL Klub híradójának műsorvezetője, Vekerdy Tamás pszichológus és Madácsy László, elismert gyermek diabetológus professzor. A történetből Mundruczó Kornél Proton Színháza egy interaktív gyerekdarabot vitt színre Rába Roland rendezésében.

                                                            

A Szárnyak és paták című könyv főszereplője Pego, a pegaurfiú, aki meg akar tanulni repülni, azaz a történet nem a cukorbetegségről szól, de egyik mellékszereplője, Glu cukorbeteg, akit semmi nem állíthat meg abban, hogy megvalósítsa álmait. A fantasztikus feltaláló kisfiú korántsem visszafogott, amikor csibészségről, versenyszellemről, amolyan “kissrácos” dolgokról van szó, miközben a rendszeres vércukormérés és inzulinbeadás is természetes részei mindennapjainak, ráadásul ő segít találmányával Pegónak.

A cukorbeteg gyerekek száma világszerte rohamosan növekszik, Magyarországon az elmúlt húsz évben megduplázódott a gyermekkori diabétesz gyakorisága. Magyarországon amikor egy cukorbeteg gyerek óvodába kerülne, sok a bizonytalanság, előítélet és félelem, ráadásul nincs egyértelmű törvényi szabályozás sem. Számos esetben megtörténik, hogy elutasítják a cukorbeteg gyerekek óvodai felvételét. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány évek óta különféle eszközökkel küzd a tabuk lebontásáért és próbál segítséget nyújtani a diabétesszel élő gyermekek szüleinek és a nevelési intézményeknek is.

                                                           

“Sok segítő mesekönyvet írtam már, de ez most különösen közel áll a szívemhez. Reménykedem benne, hogy a történetemmel sikerül eloszlatni a cukorbetegséggel kapcsolatos félelmeket és tévhiteket” – mondta Finy Petra író.

„A cukorbetegség nem a szárnyalásról szól, inkább valamiféle szárnyszegettségről – legalábbis egy átlagos felnőtt szemében. Egy gyerek soha nem érzi magát »szárnyszegettnek«, csak akkor, ha mások ezt éreztetik vele, mint ahogyan egy gyerek nem lát különbséget cukorbeteg és nem cukorbeteg között” – tette hozzá Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 21-én Finy Petra, Pokorny Lia színésznő és Erős Antónia együttes felolvasást tartanak a könyvből,
valamint a helyszínen ingyenes vércukormérés is lesz. A mesekönyvhöz
kapcsolódóan a Blup! babzsákfoteleket gyártó stúdió egy
speciális, szárnyas kollekcióval jelentkezett, amely szintén a
kulturális eseménysorozaton mutatkozott be. A vásárlók minden fotel
árából 20%-kal az alapítványt támogatják.

További információk, képek a mesekönyvről itt találhatók.

2013. április 18.

Hozzászólások