Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Hungarikum-Turisztikai fórumot rendezett csütörtökön a Bozsó Gyűjteményben. A tanácskozás levezető elnöke, Basky András Lajosmizse polgármestere, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület alelnöke hangsúlyozta, hogy immár 13. alkalommal rendezik meg ezt a fórumot, melynek célja az idegenforgalom fellendítése.

Ennek érdekében vissza kell térni a helyi és egyedi termékek felkutatásához, hogy fel tudjuk mutatni a térség jellemzőit. Az új, a helyszínre jellemző speciális termékekkel az idegenforgalmi piacot, a vendégek érdeklődését is fel tudjuk kelteni. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntőjét követően a turizmusfejlesztéshez kapcsolódó előadások hangzottak el.

Szemereyné Pataky Klaudia, Kecskemét egyik alpolgármestere

Elsőként Katona Ilona, a Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóság előadója a hungarikum alapú turizmusfejlesztésről valamint a pályázati lehetőségekről tartott előadást. Az ő kulcsszava is az egyediség volt. Elmondta, hogy vannak bizonyos húzótermékek: az Egészségturizmus, a Kulturális és eseményturizmus, az Öko és aktívturizmus, valamint a Gasztronómia. Dél-Alföld a hungarikumok hazája, az egyes tájegységekre jellemző ízvilággal. „Zamatos Dél-Alföld”-nek is szokták nevezni a területet. A jellemző borvidékekhez és az ételkülönlegességekhez fesztiválok is illeszkednek.

Basky András, Lajosmizse polgármestere

Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (FATOSZ) alelnöke a szövetség tevékenységének aktualitásait vázolta. Elmondta, hogy az idegenforgalom mindig valamilyen helyi örökségre épül. Így a vendég benne tud élni ebben a közegben. A hungarikumokon keresztül reneszánszát kezdi élni az idegenforgalom, csak meg kell teremteni a jogszabályi lehetőségeket. Ahány vidék, annyi szokás, annyi féle szolgáltatás. Nagyon fontos, hogy közvetlen, ember-ember kapcsolat alakuljon ki a szállásadó és a vendég között.


A magyar nemzeti értékekben és hungarikumokban rejlő lehetőségeket Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója ismertette. Véleménye szerint a magyaros vendégszeretet az igazi hungarikum. Ezért ki kell alakítani az egyes települések identitását, ahol aztán közösségben fogadhatják a vendégeket. A helyiek benne élnek, nem veszik észre az értékeiket, sokszor az idegenek ébresztik rá őket.  


A Kecskeméti Értéktár Bizottság munkájáról Dr. Sztachó-Pekáry István, a Kecskeméti Értéktár Bizottság elnöke, a Bács-Kiskun megyei Értéktár tevékenységéről pedig Szabó Sándor, a Bács-Kiskun megyei Értéktár Bizottság elnöke beszéltek. A Hungarikum törvény rendkívül fontos alap. Hogyan lesz valamiből hungarikum? Előbb szűkebb hazájában kell bekerülnie a helyi értéktárba, aztán megyei szintre emelkedhet, majd szakmai javaslatra válik belőle nemzeti érték, azaz hungarikum. Ez a piramis csúcsa. Írásban benyújtott javaslat kell ahhoz, hogy elbírálás alá essék egy-egy helyi specialitás. A kecskeméti barack, a barackpálinka, a borok, a műemlék-épületek, a népművészek munkái mellett most a Kodály-módszert próbálják hungarikummá tenni. Helyi szinten mindenkinek jogában áll javaslattal élni.

A helyi termékek szerepét a vidéki turizmus fejlesztésében Dr. Fehér István, a Szent István Egyetem professzora ismertette. Igazi egyetemi szintű előadást hallhattunk a professzor úrtól. Előrevetítette, hogy kb. 30 év múlva a lakosság 15%-a lakik csak vidéken majd, ezért új típusú egyensúlynak kell kialakulnia a város és a falu között. Ennek egyik módja lehet a közvetlen értékesítés, a rövid élelmiszerlánc, melynek során a turista közvetlenül a vendéglátójától kapja a helyben megtermelt élelmiszert.

Hamzáné Lakó Judit

Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára az egyesület tevékenységéről beszélt a fórumon. Megtudtuk, hogy a megye népességének egyharmada lakik ebben a térségben. Fontos a települések összefogása mind az önkormányzatok, mind a civilek által. Rendkívül hasznosnak bizonyul a Hírös Hét keretében megrendezett Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A főtéren minden délután más-más kistérség mutatkozott be a hét folyamán, nagy sikerük volt. Helyi tanyai termékeket például – új kezdeményezésként – minden csütörtökön délután lehet vásárolni a kecskeméti Városháza előtti standokon.

A konferencia végén a lajosmizsei Geréby Kúria és a tiszakécskei Barack Hotel bemutatását hallhatták a résztvevők, akik nagy érdeklődéssel hallgatták a nagy álmok megvalósulásáról szóló hiteles történeteket. Végül valamennyien megtekintették a Gyűjtemények Házát.

Weninger Endréné Erzsébet

2014. június 29.

Hozzászólások