2014. július 3-án, csütörtökön 18:00 órakor Tóth Ferenc roncskutató tart előadást Kecskeméten a Cifrapalotában (Rákóczi út 1.), melynek címe: Második világháborús eredetű roncsok Magyarország vizeiben.

Tóth Ferenc eredeti szakmája szerint jégrobbantó, az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársa. Évtizedekkel ezelőtt találkozott először háborús roncsokkal. Munkakörébe tartozott a hazai vizekben elsüllyedt, a vizekbe zuhant úszóművek, repülőgépek és egyéb szerkezetek feltérképezése és a kiemelés megszervezése. Munkásságát itthon és külföldön is nagyra becsülik, egyebek mellett a Magyar Roncskutató Egyesület tiszteletbeli elnöke.

Az előadás a 2013. évi „Törött szárnyakon” címmel rendezett kiállítás témáját viszi tovább. Az élménybeszámoló során elmeséli legizgalmasabb kutatásait. Szó lesz a vidéken begyűjtött, újrahasznosított háborús eszközökről, melyek egyik bemutatásra kerülő példája egy repülőgép-borításból készült talicska(!) lesz. A tárgyak mellett a kutatás lefolyásának nehézségeit is bemutatja: ennek nagyszerű példája, amikor Ferenc a befagyott Balaton jegén kerékpárral fémkereső keretet vonszolt, majd miután megtalálták a keresett gépet, olvadás után szedték ki azt. Megemlékezik a megható, a néhai pilótákhoz kötődő kutatásokról is. Számos gépnél ugyanis emberi maradványok is előkerültek, melyek a szakszerű kiemelés után méltó nyughelyükre, a hazánkban elesett külföldi katonák temetőibe kerültek.

2014. június 30.

Hozzászólások