Lassan elérkezik a szeptember, és a gyermekek számára beköszönt az óvodaszezon. Mivel még előttünk a nyár, itt az ideje, hogy a pelusos gyereket megtanítsuk a szobatisztaságra. Igen ám, de vajon létezik-e üdvözítő módszer a pelusról való leszokásra? Ismerjük meg együtt a legjobb tippeket, amit alkalmazhatunk!

leszoktatni a pelusrol

Mindenki ugyanúgy

Ha úgy döntünk, hogy itt az ideje a pelusmentes életnek, akkor nagyon fontos, hogy mindenki egyformán álljon a dologhoz. Ha bölcsibe jár a gyerekünk, akkor működjünk együtt a gondozókkal. Ha azt jelzik, hogy a gyermekünk megérett a szobatisztaságra, akkor otthon se hordjon pelust. Egyáltalán nem gond, hogyha néha bemegy pár csepp a bugyiba.

A legbiztosabb jele az idegrendszeri érettségnek, ha a gyermek szól, ha belepisilt a pelenkába, vagy éppen elvégezte a nagydolgát. Amíg nekünk kell ezt kiszagolni, addig egyáltalán ne zargassuk vele, mert csak kudarcélményt élhet át mindenki. A szülő csalódik, és még görcsösebben akarja. A gyermek meg dacos lesz, vagy épp szégyelli magát egy olyan dologért, amit nem tud befolyásolni. Ezzel pedig könnyen szorongóvá tehetjük, és még később érik meg a szobatisztaságra.

Bili vagy wc-szűkítő?

Ez a kérdés meglehetősen megosztó, hiszen vannak, akik a bilire esküsznek, míg mások hallani sem akarnak róla. Igazából, mint mindenben, itt is az arany középút a legjobb választás. Ha a gyermek inkább a bilin érzi magát biztonságban, akkor nyugodtan hagyjuk, hogy ott végezze a dolgát. Előbb-utóbb úgyis átszokik a wc-re. Nagy előnye a bilinek, hogy amikor éjszaka kell pisilnie a gyerkőcnek, akkor elég csak előkapni, ráültetni, és gyorsan mehet is vissza az ágyba. Így könnyen meg lehet úszni ébredés nélkül az akciót.

Ha a wc-szűkítő tűnik higiénikusabbnak, az is nagyon jó megoldás, hiszen ebben az esetben nem kell semmit sehova önteni és pluszban fertőtleníteni.

A legbiztosabb jelek

• Ahogy már említettük, ha szól a gyermek, hogy ideje kicserélni a pelust, mert van benne valami, akkor nagyon jó úton halad a szobatisztaság felé.
• Vond be! Igen, jól gondolod, engedd be a wc-be, hogy lássa, hogyan kell használni, legyen egy támpontja. Nyugodtan beszélhetsz neki az egész folyamatról, de persze csakis az ő szintjén.
• Lehetőleg semleges időt válassz a szoktatáshoz! Azaz ne egy költözés vagy válás kellős közepén álljatok neki, mert az könnyen visszavetheti a folyamatot.
• Legalább 2 óránként próbálkozzatok a wc használatával, de alvás előtt és után mindenképp. Sőt, utazás előtt is szinte kötelező, hacsak nem akartok a pályán rohamtempóban félreállni.
• Azt érdemes tudni, hogy az elfogyasztott innivaló általában 45 perc múlva ér át a szervezeten. Így jobb esélyekkel indultok, ha ezt szem előtt tartjátok!

Reményeink szerint hasznosnak találtad a tippjeinket, és sikerrel fogod őket alkalmazni a pelusról való leszoktatásban! Ne aggódj, előbb vagy utóbb minden gyerek megérik a szobatisztaságra!

 

(Szponzorált cikk)

 

Hozzászólások