Az RC modellek nemcsak látványra ígérnek elképesztő élményt, hanem a vezérlésüknek köszönhetően tényleg pazar dolognak számít minden velük töltött perc. Ahogyan egyre gyakorlottabbak leszünk a kontrollálásban, úgy pedig tényleg nehéz lesz akár abbahagyni egy-egy alkalmat.

A cikkben az RC modellek sajátosságait fogjuk ismertetni. Külön kitérünk az RC változatok különlegességére, emellett pedig az egyes járműtípusokra is rávilágítunk.

rc modellek

Egész pontosan mire is utal az RC modell kifejezés?

Az RC megnevezés gyakorlatilag egy rövidítésnek számít. Az angol nyelvű „radio-controlled” kifejezésből ered. Szabad fordításban azt jelenti, hogy rádióirányítású, vagy másként megfogalmazva rádiójellel irányítható modellekről beszélhetünk.

Vagyis adott egy bizonyos típusú gépjármű kicsinyített mása, és a hozzá kapcsolódó távirányító. A kettő együttállásából pedig egy fantasztikus egyveleg jön létre, ami folyamatosan vonzza az RC modellezés újabb és újabb szerelmeseit.

Ezek a kis gépek ugyanis szédítő sebességgel is képesek közlekedni, ennek köszönhetően pedig fantasztikus élményt kínálnak.

Mi a különleges varázsa a különféle RC modelleknek?

Ahogyan arra fentebb is utaltunk már, az RC modellek szinte megszólalásig hasonlítanak az eredeti járművekre. Erre az esztétikai élményre tesz még rá egy jókora lapáttal az, hogy egy praktikus távirányító segítségével mozgásra is bírhatjuk őket.
Méghozzá nem is akármilyen mozgásra. A modern RC modellek szélvészgyorsak, nagyszerűen utánozzák az eredeti változatok mozgását, emiatt pedig élmény minden velük töltött perc.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az RC modellezés szerelmesei rendszerint találkozókon és versenyeken is összejönnek. Itt pedig tetszés szerint lehet gyönyörködni a különféle modellcsodákban, továbbá ügyességi és gyorsulási versenyeken a gépek tudását is tesztelni lehet.

Melyik típusú járművekből szerezhetünk be RC modellt?

Földi, légi és vízi járművekből is készítenek ma már RC modellt. Tetszés szerint eldönthetjük tehát, hogy a személyes érdeklődési körünkhöz melyik változatok passzolnak leginkább. Talán a legrövidebb idő alatt a földi járművek vezetését lehet megtanulni.

Elvégre az autómodellekkel olyan nagy bajt akkor sem okozunk, ha elsőre kissé bizonytalankodunk is. A légi közlekedésben bevethető drónok esetében viszont már kelleni fog a gyakorlat, ahogyan az RC hajómodellek esetében sem árt a tapasztalat.

Persze legyen szó éppenséggel bármilyen RC modellről, mindig a gyakorlat teszi a mestert. A legtöbb modellt már úgy alkotják meg, hogy minél hamarabb ráérezzünk az irányításra, ezáltal gyorsabban jöjjön a sikerélmény is. Így pedig roppant könnyű szerelembe esni, és egy élethosszig tartó hobbira találhatunk rá egészen rövid idő alatt.

 

(Szponzorált cikk)

 

Hozzászólások