A II. Történelmi Íjász Világbajnokságot Gyulán rendezték meg 2018. 08. 13-19. között. 25 országból több mint 300 versenyző küzdött hat napon át az áhított első helyért. Az alsózsolcai Vartnal Botond lett a világbajnok, ismerjük meg azt a komoly, megfontolt, fegyelmezett 14 éves ifjút! Gratulálunk, Botond!

Vartnal Botond

Kérlek, Botond, néhány mondatban mutasd be magad és a sportágadat a Montázsmagazin olvasóinak!

Vartnal Botond vagyok, 14 éves és az Alsózsolcai Herman Ottó Általános Iskola és AMI nyolcadikos tanulója. Nagyon szeretem a sportágamat, az íjászatot. Emellett hobbim a jégkorong meccsek látogatása, és imádok biciklizni. Az íjászat sajnos nem olyan népszerű még hazánkban, de bízom benne, hogy ezen változtatni tudunk. Sok helyen tartunk bemutatókat, lehetőséget adunk az íjtípusok kipróbálására a Haza-Húzó Íjász Sportegyesület tagjaival.

Mi volt az a momentum, ami felhívta a figyelmedet az íjász sportra, mi tetszett benne neked, s mikor kezdted el komolyan a vele való foglalkozást?

Néhány évvel ezelőtt Alsózsolcán egy családi napon találkoztam először ezzel a sporttal. Mindenki kipróbálhatta az íjjal való lövést. Nekem annyira megtetszett, hogy apukám estig haza se tudott vinni a rendezvényről. Már másnap kértem a szüleimet, hogy szeretném folytatni, tegyék ezt lehetővé. Rövid keresgélés után rátaláltunk a jelenlegi egyesületemre, felvettük a kapcsolatot Tóth Géza vezető-edzővel és Keresztessy László egyesület-vezetővel.

Szeptember hónapban elkezdtem az edzéseket, amelyeket első perctől kezdve nagyon szigorúan veszek. Mindig az aktuális versenyfeladatokat gyakoroljuk, emellett a fizikai erőnlétemet is fejlesztenem kellett az elején. Az eltelt idő alatt megizmosodtam, erőssé váltam, hiszen a jelenlegi íjam 32 font erősségű. Csakhogy érteni lehessen: ez azt jelenti, hogy egy feszítéskor kb. 16 kg súlyt emelek meg. Egy versenyen akár 100 vagy még annál több lövést is leadhatunk. Ezért lényeges a jó  fizikai állapot is. Számomra a mentális felkészülés már fontosabb volt az idén.

Hogyan lehet összeegyeztetni ezeket az elfoglaltságokat az iskolával?

Az iskolával szerencsére most még könnyen össze tudom egyeztetni a versenyzést: hét közben egyszer edzünk együtt a csapattal két óra hosszat, fontosabb versenyek előtt természetesen ez a szám sokkal több. Például az idei világbajnokságra hónapok óta edzettem versenyeken való részvétellel, valamint édesapám itthon is edzett engem folyamatosan. Jeles tanuló vagyok, ám ebben az évben nagy döntés előtt állok. Bízok benne, hogy a későbbiekben is össze tudom majd egyeztetni a sportot és a tanulást.

Számos versenyed van az ország különböző pontjain, s talán a határon túl is. Hogyan lehet ezeket megközelíteni?

A versenyeket a MISZ honlapján hirdetik meg az egyesületek, de mostanában személyes meghívókat is kaptam már. A regisztráció után egyénileg utazunk a helyszínre, a saját autónkkal. Ha többen is részt veszünk az egyesületből, akkor próbálunk összeülni a kocsikban, hogy kevesebb legyen a költség. Mind az utazás, mind pedig a nevezés költségét a szüleim fizetik, ami sajnos egyre megterhelőbb számukra. A VB-re pl. csak a nevezés 34.000 Ft volt.

Kik a támogatóid? Miben nyújtanak segítséget?

Támogatni az Alsózsolcai Önkormányzat szokott egyszeri összeggel. Rajtuk kívül sajnos nem nagyon találunk szponzorokat. Pedig nagy szükség lenne rájuk, hiszen a jövőben nagyon szeretnék eljutni külföldi megmérettetésekre is. Jövőre Lengyelországban rendezik meg az Európa Bajnokságot.

Eddig elért jelentősebb eredményeim:
– nyolcszoros magyar bajnok vagyok
– Európa-Bajnokság I. helyezés
– Európa-Bajnokság II. helyezés
– Világbajnokság I. hely
– Világbajnokság II. hely
Összességében 101 db arany-, 14 ezüst és 6 db bronzérem tulajdonosa vagyok.

Milyen emberi tulajdonságokat tartasz fontosnak, amik nem hiányozhatnak a jó íjászból?

A jó íjász legfontosabb ismérve a komolyság, megfontoltság, nyugalom, határozottság, magabiztosság, és mindenekelőtt a fegyelem! Mivel az íj fegyvernek számít, így komoly sérülést tud okozni, ha nem vigyázunk kellően. Ez egy olyan szerencsés sportág, amiben nem számítsem az életkor (80 év feletti íjásztársaim is vannak), sem a nem (a hölgyek ugyanolyan eredményesek tudnak lenni), és az elején még a fizikum sem lényeges.

Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, akiben megvan a kellő fegyelem és alázat a sportág iránt. Nekem nem esik nehezemre betartani a szabályokat, hiszen tisztában vagyok vele, hogy azok csakis a sport tisztaságát és az én biztonságomat szolgálják.

Ha te tudósítanál a legutóbbi világbajnokságról, mit mondanál?

A II. Történelmi Világbajnokságot Gyulán rendezték meg 2018. 08.13-19. között. 25 országból több, mint 300 versenyző küzdött 6 napon át az áhított 1. helyért. 3 napon át a selejtezők zajlottak, ahol mindig ugyanazokkal az emberekkel küzdöttem a pályák feladataival. Pénteken következett a rangsoroló, amin azok a versenyzők vehettek csak részt, akik meglőtték a selejtező szintet. Innen a legjobb 6 versenyző jutott a döntőbe: azok, akik a legtöbb pontszámot gyűjtötték össze. Ezeket a pontszámokat már vittük magunkkal a döntőbe is. Vasárnap délután aztán elérkezett a döntő: 6 célon 18 lövés döntötte el a végső sorrendet. Én a 3. legjobb pontszámmal kerültem be, és 18 pont hátrányt kellett ledolgoznom. Nagyon nehéz volt, sokat kellett kockáztatnom (3 célnál a kétszeres távolságra kihelyezett, dupla pontszámot adó célt választottam), végül az utolsó lövéssel dőlt el a világbajnoki cím.

Még ma sem tudom elmondani azt az érzést, ami akkor öntött el, mikor a kijelző táblán megjelent a végeredmény, és a díjkiosztón hozzátették a nevemhez, hogy „world champion”! Az egész verseny nagyon családias, jó hangulatban telt. Sok barátság született, hiszen a pályán ellenfelek vagyunk, de a verseny után barátokként tekintünk egymásra. Tiszta szívből tudunk örülni egymás sikereinek.

Mik a távolabbi terveid? Van az íjászatban még olyan cél, amit el szeretnél érni?

Távolabbi céljaim: szeretném megőrizni a világbajnoki címemet a további korosztályokban is (kadet, ifi, felnőtt és veterán). Nagyon vágyom rá, hogy egyre több külföldi megmérettetésre eljuthassak. Talán ebből is kiderül, hogy számomra az íjászat nem csupán sport, hanem egy életforma, amit egész életemben szeretnék folytatni. Már 10 évesen és tavaly is meghívást kaptam az olimpiai utánpótlás csapatba, ám ez hatalmas változást idézne elő az életemben (újfajta íj, más edzésterv, más versenytípusok), amiket egyelőre nem tudok vállalni. Talán majd pár év múlva. Addig is maradok a megszokott versenyeknél és egyesületnél.

Kisfaludi Strobl Zsigmond: Az íjász

Egy kis kitekintés a nagyvilágba:

Antoine Bourdelle francia szobrász 1908-1909-ben alkotta meg a Heraklesz, az íjász című szobrát, mely hatással volt a magyar Kisfaludi Strobl Zsigmond Íjász című szobrára. Ennek eredetije a Városligetben a Műjégpálya előtt áll, kisebb méretű másolata pedig a Délibáb utcában található. Ezzel a művel kívánunk az ifjú bajnoknak további, megszámlálhatatlan sikeres lövést, eredményes szereplést a továbbiakban.

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások