Életünk egyik legszebb pillanata, amikor a gyermekünk megszületik. A boldogság nem halványul, de sajnos sokszor a császármetszés hege sem. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el e tekintetben, a sebet megfelelően kell kezelni. Ez nem csupán felszíni kezelést jelent, hanem a belső átvágott rétegek regenerációjának elősegítését is. Lássuk, melyek ezek a lépések!

csaszarmetszes

A seb kezelésének lépései

A császáros seb kezelése a műtét után már a kórházban is mindennapos feladat, ami gyakorlatilag kötéscserét jelent. Amíg a seb össze nem hámosodik (általában 2-3 hét), addig otthon is szükséges a kötéscserét rendszeresen elvégezni.

A legjobb, ha ezt fürdés után tesszük meg, hiszen így könnyebb eltávolítani a nedves kötést. Mielőtt azonban felragasztanánk az újabbat, nem szabad elfelejteni óvatosan szárazra törölni a seb környékét.

A kötést lehetőleg naponta többször ellenőrizzük, hiszen erős váladékozás esetén szükség lehet többször is cserélni egy nap alatt. A lényeg, hogy az átázott kötést nem szabad sokáig rajta hagyni, mert befertőződhet.

A kötést egészen addig ajánlott használni, amíg váladékozik a seb. Ez varratszedés után sem ritka, úgyhogy amíg váladékozás tapasztalható, vagyis a seb teljes lezáródásáig ajánlott puha kötszerrel leragasztani az érintett területet.

A sebgyógyulás után már alkalmazhatóak a különféle speciális, hegesedés elleni krémek, azonban ezek használatát érdemes az orvossal egyeztetni.

Belső rétegek gyógyulása

A külső sebgyógyulás viszonylag gyorsan történik, ezzel szemben a belső rétegek regenerációja általában 1 évbe telik. A műtét során átvágott 10 rétegből csak három (méh, hashártya, bőr) kerül összevarrásra a műtétet követően, a többi rétegnek magától kell rendeződnie a császármetszés után.

Sajnos ez a rendeződés nem egy zökkenőmentes folyamat, hiszen összenövések, mozgásszervi problémák, menstruációs zavarok, szövődmények és akár inkontinencia is előfordulhat.

Szerencsére van erre megoldás, ugyanis a keringés fokozásával mérsékelni lehet az említett problémákat. A keringés fokozása légzőgyakorlatokkal, mozgással és manuális hegkezeléssel érhető el.

Mikor kell foglalkozni a keringés fokozásával?

Egészen apró és gyengéd mozdulatokkal, mint a körkörös simogatás, már a műtét után megkezdhetjük a keringés javítását. De leginkább a műtétet követő 3-4 hét múlva (a seb begyógyulása után) lehet megkezdeni a hegmasszázst.

Nagyjából 3 hónappal később érdemes elkezdeni egy haladóbb hegmasszázst. Ehhez legalább az első néhány alkalommal erősen ajánlott gyógytornász szakember segítségét kérni. Megtanít a masszázs során szükséges mozgásformákra és masszírozási technikákra, amelyeket később otthon is önállóan végezhetünk.

Amennyiben további információkra lenne szükséged a témával kapcsolatban, keresd fel az Intima.hu oldalát!

 

SZPONZORÁLT TARTALOM