A fogfájás az egyik legkellemetlenebb érzés tud lenni, amit megtapasztalhatunk. Nemcsak evés, ivás közben jelentkezhet, – habár bizonyos ételek és italok nagyobb eséllyel idézhetik elő – hanem hétköznapjaink során is. Attól függően, hogyan fáj a fogunk, vagy mi váltja ki a tünetet, más-más ok állhat a hátterében. Összességében egy fogorvosnál tett látogatás gyorsan pontot tehet az ügy végére. De vannak bizonyos házi módszerek is, amelyekkel enyhíthető a fogfájás, ha nincs komolyabb probléma a hátterében. Előzd meg a fogfájást!

elozd meg a fogfajast

Milyen okok állhatnak a fogfájás hátterében?

Ahhoz, hogy biztosan kiderüljön, miről van szó, érdemes fogorvoshoz fordulni. A fogfájás hátterében azonban a leggyakrabban a következő tényezők állnak:

– fogérzékenység,
– fogszuvasodás,
– fogínygyulladás,
– fogbélgyulladás,
– fogágybetegségek.

Ezeken kívül okozhat még kellemetlen tüneteket a fogkő, egy letört fog, vagy épp a bölcsességfogunk is.

A komolyabb problémák megelőzésének érdekében érdemes félévente fogorvosi ellenőrző vizsgálaton részt vennünk. Ez általában más kellemetlenséggel nem is jár, minthogy az orvosunk néhány eszköz, egy lámpa és egy kis tükör segítségével átvizsgálja a fogainkat. Sajnos sokan hanyagolják el ezeknek a vizsgálatoknak a betartását. Csak akkor, vagy még akkor sem fordulnak fogorvoshoz, amikor már komoly fájdalmaik vannak.

Mitől fájhat a fogunk?

Fogérzékenység

A fogérzékenység az egyik leggyakoribb probléma. Hátterében általában a fogíny visszahúzódása vagy a fogszuvasodás miatt szabaddá vált dentincsatornák állnak, melyek közvetlen összeköttetésben vannak a fog belsejében található idegekkel. Ha édes ételek fogyasztása után jelentkezik a fogfájás, erős gyanúnk lehet arra, hogy hátterében fogszuvasodás állhat.

Fogszuvasodás

Kialakulását általában a savas, cukros ételek és italok fogyasztása, valamint a fogfelszínen felhalmozódó fogkő okozza. A lepedékből kialakuló fogkőben hemzsegnek a fogszuvasodásért felelős baktériumok, így nem szabad félvállról venni a jelenséget.

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás kialakulásának hátterében számos tényező állhat. Növeli az esélyét a dohányzás, de genetikai hajlam is okozhatja, ezenkívül a fogkő és a nem megfelelő szájhigiénia is szerepet játszik benne. Hormonális változások is előidézhetik, például a terhesség vagy menopauza idején.

Fogágybetegségek

A fogágybetegségek nemcsak az íny szövetét érinthetik, általában a csont, a gyökérhártya és a gyökércement is érintett bennük. Súlyos esetben akár fogbélgyulladáshoz, a fogak elvesztéséhez és a csontszerkezet megváltozásához is vezethet.

Fogbélgyulladás

A fogbél, másnéven pulpa a fog belső, erekben és idegekben gazdag szövete, amely megtalálható minden fog belsejében. A fogbél felelős a fogak tápanyaggal való ellátásáért, életben tartásáért, ezért gyulladása majd elhalása komoly probléma lehet. Gyulladásának tipikus jele, ha fogunk érzékeny lesz a melegre. Ha a fogbél elhal, a fájdalom idővel elmúlhat ugyan, azonban kezelés nélkül a gyulladás krónikussá válik: veszélyezteti a fogágyat és az egész fog menthetetlenné válik.

Fogfájás kezelése otthon?

Ha fáj a fogad, érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni, mivel a probléma okának megszüntetésében ő segíthet. Amíg erre sor kerül, enyhülést hozhat néhány házi praktika vagy gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító.

Jeges borogatás

Az egyik leghatékonyabb módszer a jeges borogatás. Ehhez egy jégakkut, pár jégkockát, vagy ha más nincs, egy kevés fagyasztott zöldséget csomagolj konyharuhába és tedd a kis csomagot kívülről az arcod fájdalmas oldalához. 5-10 percig tartsd ott, ennyi idő alatt már jelentősen enyhülhet a fájdalom és az esetleges duzzanat is.

Sós vizes öblögetés

A sós vizes oldat természetes fertőtlenítő és fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő, ezért például torokfájás házi kezelésére is alkalmazzák. A tökéletes oldathoz egy kanál konyhasót oldj fel 2 dl langyos vízben, és keverd jól össze! Ezután kortyonként öblögesd át az oldattal a szádat, akárcsak fogmosás után. Figyelj rá, hogy ne nyeld le! Mire elfogy az oldat, a fájdalom is enyhülhet, de szükség szerint naponta többször is alkalmazható ez a módszer.

Szegfűszeg vagy szegfűszeg olaj

Ha van mozsarad, te is készíthetsz otthon szegfűszegolajat. Ehhez végy 3-4 szem egész szegfűszeget, önts rá egy evőkanálnyi olívaolajat és alaposan törd össze a mozsárban! Ha nincs, vagy nem szeretnél erre időt fecsérelni, gyógyszertárban készen is kapható természetes szegfűszegolaj. Ez nemcsak fertőtlenítő, de érzéstelenítő hatású is, így gyógyszerek nélkül is enyhíthető a fogfájás.

Gyógyszerek a fájdalomra?

Mivel sokan nehezen viselik el a fájdalmat, ráadásul a fogfájás az egyik legrosszabb érzés tud lenni, a különböző hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapítókkal is enyhíthetjük a panaszokat. Mivel ezek az okot nem szüntetik meg, csak addig szabad bevetni őket, amíg eljutunk a szakemberhez. Tartsuk be a betegtájékoztató szerinti adagolást, a fájdalomcsillapítókat általában nem javasolt 4 óránál sűrűbben bevenni.

A fogfájás szövődményei

A fogfájás minden esetben csak egy tünet, így a hátterében álló okok miatt alakulhatnak ki szövődmények. A fogínygyulladás vagy fogágybetegségek a fog elvesztéséhez, az állkapocs sérüléséhez és gyulladt gócok kialakulásához is vezethetnek. A kezeletlen fogszuvasodás hatására nemcsak kellemetlen szájszag jelentkezhet, de a fog gyökere is begyulladhat, ami csak gyökérkezeléssel, vagy a fog kihúzásával kezelhető. Ezek hosszú távon fogpótlást igényelhetnek, ami a kezeléssel együtt akár több százezer forintba is kerülhet.

Hogyan előzhető meg a fogfájás?

A megfelelő szájhigiénia betartásával és rendszeres fogorvosi vizsgálatokkal megelőzhető a fogfájás. Ehhez naponta legalább kétszer moss fogat, reggel és este! A fogmosás önmagában azonban nem elég. Ahhoz, hogy a fogínyed is egészséges maradjon, fogselyem, fogköztisztító és szájvíz használata is ajánlott. Előbbi abban segít, hogy a fogak közé ragadt ételmaradékok, lerakódások is eltávolíthatóak legyenek, míg a szájvíz a baktériumok eltávolításában játszik fontos szerepet. Előzd meg a fogfájást!

A félévenkénti szűrést azonban semmi nem válthatja ki. Ennek során a fogorvos felméri a fogak állapotát, és kezdeti fázisban elcsípheti a komoly gondokat okozó problémákat. Felhívja a figyelmet a fogkőeltávolításra, és szükség esetén el is végzi azt, így megelőzhető a fogínygyulladás és akár a fogszuvasodás is.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások