Turai G. Kamil tanár úrnak köszönhetően a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének vendégeként ismerhettük meg a Gyöngyszemek zenekar két tagját. Kozma Andrea énekes-dalszerzőt, táltos dobost és párját, Gajdó-Nagy Tibort, aki minden hangszeren játszik, kivéve a fúvós hangszereket.

A Baráti Kör rendezvénye, Hírös Agóra, Kecskemét

Kedves Andrea, kérlek, mesélj magatokról, életetekről, a zenéről, a magyarságtudatról és mindenről, amit ti a zenétek által képviseltek. Hiszen nem mindennapi életutat jártatok be együtt, és külön-külön is. Hol éltél? A világ mely tájait jártad be? Mit csináltál külföldi tartózkodásod idején?

Megpróbálom röviden összefoglalni, ami persze nem egyszerű. Budapestről gyermekkoromban költöztünk vidékre, Heves megyébe, Eger közelébe. Az általános iskolában már kiemeltek a zenei hallásom miatt. Kórusokban szólista voltam, és többször énekeltem népdalokat az egri néptánceggyüttes fellépésein. Azonban nevelőapám nem tette lehetővé, hogy a kötelező furulyázás mellett zongorázni tanuljak, sőt semmilyen zenei képzést nem támogatott. Így 14 éves koromban, amint iskolát váltottam, más irányt vett az életem, és sajnos ez nem a zenei továbbtanulás volt.

Gimnazista koromban a versmondás és a próza kiemelten szerephez jutott, versmondóként vettem részt szépkiejtési versenyeken. Az irodalom és a magyar nyelv mindig fontos volt a számomra. Később férjhez mentem, két gyermekem született, Gábor és Eszter, akik ma már felnőttek. Mialatt otthon voltam GYES-en, állandóan tanultam valamit. Így több végzettségem van, többféle szakmában.

2006 volt a fordulópont, amikor az irodavezetői állásomat felmondva Angliába mentem, ahol egy teljesen új szakmát tanultam, így lettem ápolónő. A képesítést ott szereztem, az angol nyelvvel sosem volt gondom, már ekkorra 11 éve beszéltem angolul. Erre a munkára sosem úgy tekintettem, mint sima pénzkereseti lehetőségre, mert azoktól, akiket ápoltam, sokat tanultam az életszeretetről.

Idegen országban kifejezetten rám tört a honszeretet, szabadidőmben magyar nyelvi kutatásokkal kezdtem el foglalkozni, és őstörténettel. 2010-ben – kihasználva a világháló lehetőségeit – létrehoztam a Magyar Nyelv oldalt a Facebook közösségi oldalon. Célom az volt, hogy az a sok információ, amelyet magamon keresztül megszűrve közzéteszek a magyar kincsestárból, minél több emberhez eljusson. Idővel témakörökre bontottam a közlendőimet, albumokat hoztam létre, így nagyon sokrétű és színes „magazinná” fejlődőtt az oldal. 2014-ben másfél milliós volt az olvasói létszám.

Ekkor azonban a Facebook átalakíttatta az oldalt közösségi oldallá, így minden jegyzetem elveszett, kezdhettem elölről a munkát. Mentőoldalként azonban létrehoztam egy másikat: Kozma Andrea, a Magyar nyelv néven futó oldalt. Így jelenleg két ilyen oldal van. Az olvasói létszám pedig kb. 62.000 fő. Boldog vagyok, hogy Új-Kaledóniától Japánig, Oroszországtól Ecuadorig sok országban követik a bejegyzéseimet. Fontosnak tartom, hogy mottóm szerint magyarnak lenni lélekminőség, s ragaszkodok egyfajta értékrendhez, amiből nem engedek. Az érték a mérték. Én jobbá váltam és gazdagabbá a magyar kincsek által, akár irodalom, zene, néprajz legyen a kategória. Ez az előzménye annak, hogy később zenei téren is ebbe az irányba mentem.

Mikor jöttél haza? Hogyan és mikor találkoztál a pároddal? Hogyan jött ez a merőben más zenei vonal, amit most képviseltek?

2014-ben jöttem haza. Tiborral 2015 novemberében találkoztam először az Egység zenekarban, ahol énekesként, később pedig dalszerzőként is kezdtem dolgozni. A zenekar vezetője hallotta meg a hangomat, tetszett neki, és felkért, hogy segítsem ki a zenekart, mert az egyik énekes beteg volt, és sürgős fellépésük volt Egerben. Aztán ott ragadtam. Ebben az időszakban volt egy hagyományőrző boltocskám az Oktogonnál, ott dolgoztam, s mivel könyveket is árusítottunk, kezembe került a Magyarok imádkoznak: Naphimnuszok-fényfohászok című verseskötet. Még ott a boltban táltos dobolni kezdtem az egyik versre, jöttek a dallamok.

Így született meg pár ilyen dal Tündér Nóri verseire, melyeket elküldtem neki, bár akkor még nem ismertük egymást személyesen. Szeretettel és lelkesedéssel fogadta ezeket, s szerette volna, ha ebből lesz egy zenei CD. Ekkor kértem meg Tibort, aki akkor még nem volt a párom, hogy mint képzett zenész, hangtechnikus és producer, segítsen, s jegyezzük közösen az alkotást. Több zenei stílusban dolgoztunk, és tényleg egyedi dalok születtek. Nóri alapítványának segítségével idén augusztusban szerzői kiadásban meg is jelent a lemez.

Most pedig mutasd be a férjedet, kérlek! Jól tudom, hogy ő rockzenész volt?

Tibor még nem a férjem, együtt élünk. Minden tekintetben jól kiegészítjük egymást. Gajdó-Nagy Tibor 13 éves kora óta zenész és előadóművész. Hét idegen nyelven beszél. Temesváron született. Felmenői között találhatjuk Gróf Andrássy Gyulát édesanyja révén. Rockzenészként alapító tagja volt a mai Romániában nagyon elismert Cargo együttesnek, majd később külhonban élt, bejárta a világot. A legtávolabbi ország, ahol zenélt, Thaiföld volt. Sok tapasztalatot szerzett a zenei életben. Később őt is hazahúzta szíve, s mivel székely vér folyik az ereiben, szeretett volna olyan zenét alkotni, amelyben a magyarság ősi voltát, nyelvünk szépségét, ősi hitvilágát megjelenítheti. Rocklexikonokban megemlékeznek Tiborról Svédországban és Romániában. Magyarországon pedig neves és elismert előadóművészek lemezein volt közreműködő. Tibor örömmel fogadta Kovács Kálmánné Nóri verseit, megérintette őt is a magvas mondanivaló, amely méltó az emberek figyelmére.

Akkor most térjünk vissza napjainkhoz! Hogyan nevezik ezt a muzsikát, amit most ti csináltok?

A Gyöngyszemek zenekar 2016 tavaszán alakult. Nevünket az az ötlet adta, hogy a névben rejlő lehetőség végtelen: minden prózai, zenei alkotás lehet egy gyöngyszem a maga nemében, bármilyen stílusban is legyen hangszerelve, ráadásul mi a Gyöngyszem utcában lakunk Budafokon. A zenekart nem lehet zenei stílusba sorolni, mert egyedi. Vannak táltos dobos dalok, de alkottunk rock, gospel, jazz, blues és funky zenei irányzatokban, és természetesen népdalfeldolgozásaink is vannak.

Foglalkoztok versek megzenésítésével, amelyekből hallhattunk néhányat. Szívből gratulálok, mert amiket hallottunk, azok bizony remekművek.

Köszönjük szépen az elismerést. Tapasztalataink szerint megérinti az embereket a zenei élmény. A zene mindenkié. Több stílusban alkotunk szabadon. A dalok mondanivalója a legfontosabb a számunkra, ami emeli a lelket, amitől jobban érzed magad. Ötvözzük a régit, az ősit és az újat. Azt követjük, amit a szívünk diktál. Ez a névjegyünk is a zenekar Facebook-os közösségi oldalán.

Bármihez nyúlunk, tényleg egyedi alkotás lesz. Nagyon termékenyek vagyunk, gyorsan jönnek a dallamok, ötletek. A CD-n két számunk a stúdióban született, rögtönöztük, s úgy döntöttünk, hogy rajtahagyjuk a lemezen. Szeretünk rögtönözni (improvizálni, jammelni), mert olyankor mélyről, belülről, szabadon jön a zene. A zeneszámok léleksimogató szövegeit hallgatva elgondolkozik az ember azon, hogy van miért büszkének lennünk nekünk, magyaroknak.

A zenélés mellett van más foglalkozásotok is, vagy ebből meg tudtok élni?

Jó lenne ebből megélni, de nem lehet. Tibor szálláshely kiadó, külföldi vendégeket fogad az egyik ingatlanában, hivatalosan. Ebből van bevételi forrása. Én jelenleg számlaképes numerológusként elemzéseket készítek embereknek, önismereti úton járóknak. A számmisztika valóban választ adhat arra, hogy min kell dolgozni annak érdekében, hogy a születési számok energetikája maximálisan érvényesüljön. Segít megérteni azt is, hogy miért vagyunk olyanok, amilyenek, segít az önismeretben, és segít abban is, hogy tudatosan éljük az életünket. A név, illetve a születési idő az elemzések alapja. Végzettségre nézve Tibor képzett zenész, hangtechnikus és producer, én pedig jegyzett magyar-angol nyelvű idegenvezető vagyok. De vendéglátós végzettségeim is vannak, irodavezetői is a fent említett ápolónői diplomán kívül. Nyári időszakban idegenvezetést vállalok.

Hol szoktatok fellépni? Ha fellépést ajánlana valaki, hogyan érne el titeket?

Mindenhol fellépünk, ahová meghívnak. Ahová rendszeresen járunk, az Nórika debreceni rendezvényei és gyermektáborai; illetve a debreceni Főnix Irodalmi Klub, ahol zenei közreműködőként minden évben részt veszünk a Wass Albert felolvasó maratonon. Az úgynevezett „nemzeti vonal” vagy „irányzat”, melybe talán besorolható a zenekar, eleve meghatározza, hogy milyen rendezvényekre hívnak meg. Varga Csaba szociológus, író könyvbemutatóin mindig ott vagyunk az EGYSÉG zenekarral, melynek szintén tagjai vagyunk, az író felkérésére zenésítettünk már meg verseiből (Titkok titka, Ima Ánandához). Romhányi József verseivel is próbálkoztunk, eddig négy szám van kész. Legutóbb Aranyosi Ervin szívhez szóló Add tovább! illetve Fényes szavak szárnyán című verseit öltöztettük zenei köntösbe.

A zenekar lemezéről több dal is hallható a Youtube csatornáján, a Gyöngyszemek zenekar nevet a keresőbe írva, illetve Tibor Gajdo youtube felhasználót keresve ránk találnak. A Facebookon is elérhetőek vagyunk Gyöngyszemek zenekar néven.

Szeretném, ha még egy kis ízelítőt adnátok a muzsikátokból, remélem, hogy nem csak minket, hanem az olvasókat is el fogjátok varázsolni. 


Ennek a szövegét én írtam…

Milyen terveitek vannak az elkövetkezendő esztendőkre? Kiknek szeretnétek továbbadni ezt a zenei élményt, amit ti tudtok nyújtani?

Célkitűzésünk, hogy lehetőség szerint minél több emberhez eljusson az a magvas mondanivaló, hogy eleink hagyományait élni kell, a lángot továbbadni és értéket alkotni a hangzáson, hangszerelésen keresztül, mintegy összhangot és hidat teremtve az ősiség és a mai modern világunk között. Rábízzuk Égi családunkra, hogy mi történjen, oda fog eljutni a zenénk, ahová kell.

Mondj nekem valamit a magyarságtudatról! Úgy tudom, a Kurultájon is részt szoktatok venni.

Kapcsolódva a bemutatkozásomhoz, ahol a Magyar Nyelv oldalról beszéltem, csak ismételni tudom magam.

„Mindenkinek megvan a maga feladata ebben az életben, mely Istentől való” – írta Wass Albert. Magyarnak lenni lélekminőség, értékrend. Fontosnak tartjuk középpontba állítani és kiemelni értékeinket, és ami a legfontosabb, ennek szellemében éljük a mindennapjainkat.

Mónus József világbajnok távlövő íjász több alkalommal hívta meg az Egység zenekart, így idén nyáron is ott voltunk az Ősök Napján a nagy arénában (tavaly volt a Kurultaj, mert évenként váltják egymást az Ősök Napjával. A Kurultaj nagyobb nemzetközi rendezvény, mint az előbbi.) Megtiszteltetés számunkra, hogy Mónus József méltónak talál minket arra, hogy vele lépjünk fel. Természetesen Budapesten és a fővároshoz közeli településeken történő előadásaira is meghív előadóként. Hadd jegyezzem meg, hogy az Egység zenekar öt tagból áll, s mindegyik tag más zenekarokban is játszik, illetve van, aki szólista. Ennek a zenekarnak minden évben helye van a Hősök terén, a Pozsonyi csata emléknapjain, illetve más nemzeti rendezvényeken.

Nagyon szépen köszönjük az élményt, amit nyújtottatok Kecskeméten, a Hírös Agórában. De hálás vagyok ezért a beszélgetésért is, ezért az őszinte vallomásért, amivel beavattál minket az életetekbe. Kívánok nektek jó egészséget és töretlen alkotókedvet.

Mi köszönjük a meghívást és a figyelmet. Örülünk, hogy tetszettek a dalok a közönségnek, főleg, hogy örömkönnyeket is láttunk a szemekben. Kívánunk mi is minden honfitársunknak jó egészséget és egészséges szellemiséget. Isten áldja a magyart!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások