A Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre a Városi Támogatási Program (Kecskemét) segítségével országos VERSMONDÓ VERSENYT rendezett a kecskeméti Cifrapalotában. A versenyt 50 éven felüliek számára hirdették meg határon innen és túl. A rendezvény 2017. szeptember 23-án 10.30-kor kezdődött a kecskeméti Cifrapalota Pávás termében. Témája: Az én hazám itt, a Kárpátoktól ölelt kis ország…

Sajnos, a Szerbiából bejelentkezett csoport betegség miatt nem érkezett meg. Az utolsó pillanatban is lemondta egy bugaci és egy budapesti hölgy a szereplést. Az ország különböző városából érkezett tíz fő mindegyike egy-egy szabadon választott verssel készült. A korukat tekintve a legfiatalabb 55 éves, a legidősebb pedig 87 éves volt. A meglepően kevés versenyző és a hallgatóság olyan hangulatot teremtett a teremben, hogy egy évig tudunk vele lelkileg táplálkozni.

A versmondást háromtagú zsűri bírálta el, akiknek nagyon nehéz dolguk volt, mert egy rendkívül erős mezőny állt a mikrofon elé. A zsűri tagjai voltak:

Szokolay Zoltán, az Írószövetség tagja, író, költő, előadóművész
Dr. Virág Ágnes muzeológus, az irodalomtudományok doktora
Tóthné Filus Ilona író, költő, nyugalmazott pedagógus

Szabó Sándor tárogatójának szavával kezdődött a műsor, majd K. Szabó Benedek aranykoszorús versmondó következett, hogy bátorítást adjon a szépkorú szereplőknek.

Nagy L. Éva, a Toll és Ecset alapítvány alapítója nyitotta meg a műsort, aki arról beszélt: Boldog, hogy az alapítvány városi támogatást kapott ehhez a műsorhoz, így esélyt tudtak adni az idős embereknek, hogy a szellemet frissen tartsák, és ami nagyon fontos, hogy a lelkük is így melegen tartható, hiszen megmutathatják mindenkinek, hogy még az idős ember is képes a verselésre. Elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy minden nyugdíjas megtalálja a magának való tevékenységet, legyen az írás, versmondás, festés, zenélés és bármilyen tevékenység, ami értelmet adhat nyugdíjas éveinek.

Szeli Sára nagyszerű műsorvezetőként tevékenykedett: hogy oldja a feszültséget, a jelentkezőkkel a versmondás előtt elbeszélgetett.

          

Szokolay Zoltán, a zsűri elnöke arról beszélt, milyen fontosak ezek a találkozások, amelyeken a vers útja lélektől lélekig vezet. A társadalmi környezet ma már nem kedvező a költészet számára, legerősebben már csak gyermekeket és az idősebb korosztályt ejti rabul a vers varázsa.

Különösen nehéz ma a hazáról beszélni, mert a szó azonnal politikai felhangokat kap, holott a hazaszeretet pártok feletti alapérték. A szavalók figyelmét felhívta arra, hogy a vers formai elemei, a rím, a ritmus csak keretül szolgálnak a költői képekhez, metaforákhoz, nem válhatnak egyeduralkodóvá.

Ugyanígy az írás és a versmondás maga is csak keret ahhoz, hogy a költőt és a saját személyiségünket egyidejűleg megjelenítsük. Példaként egy ifjúkori élményét idézte fel. 1976. február 13-án, pénteken a Fészek Művészklub zsúfolásig megtelt nagytermében Latinovits Zoltán önálló estje zajlott.

Juhász Gyula Anna örök című versének végén, az „elhibázott” szónál („és egész elhibázott életemben”) Latinovits hangja elcsuklott. Érezhető volt, hogy itt önmagát is megmutatja. Egy pillanatra beleremegett, aztán méltósággal folytatta az előadást. 112 nap múlva már halott volt.

Szokolay Zoltán minden versenyzőnek megköszönte a részvételt, majd a zsűri nevében egyenként értékelte a versmondók teljesítményét. A díjakat a 93 éves Antalfy István költő adta át.

A három nagy könyvcsomag nyertesei:

1. Varga Rudolf (Baja)
2. Vincze Kinga (Budapest)
3. Magyar Gyuláné (Izsák)

A többi résztvevő is kapott egy-egy verseskötetet ajándékba.

          

Itt került még kihirdetésre az alapítványunk által kiírt novellaíró pályázatunk, melynek a címe: Életcéljaim.

A zsűri tagjai voltak:

Szokolay Zoltán költő, író
Menyhei József író, költő
Hegedűs Béla költő
Kovács István József költő

Az alábbi eredmények születtek:

1. Szohner Gabriella (Hatvan)
2. Varga Erzsébet (Szolnok)
3. Nagy Georgina Viktória (Németország)
Különdíjban részesült: Bagolyné Szűcs Andrea (Békés)

A műsor színvonalát emelte, hogy Varga Mihály Zoltán (Zolibaba), a Dokk együttes egykori tagja gitározott, és Grijnovicz Anikó Aranymikrofon díjas énekes a 70-es évek slágereivel szórakoztatta a szépkorú közönséget.

 

Nagy L. Éva

 

 

Hozzászólások