Minden, ami bennünk van: magasság és mélység – a létezésünk véglete, hangulatok, érzések, új benyomások mind-mind mi magunk vagyunk, s ha „összeállt a kép”, a szó kevés, versekké formálódik. Ennek a létélménynek, a léleknek az igazát vélem felfedezni Asperján György üzenetében, s hiszem, ezt éltük át együtt, közösségben a vers ünnepén 2022. április 14-én a K11 Művészeti és Kulturális Központban.

asperjan gyorgy

Geröly Tibor megnyitóbeszéde

A költészet napja tiszteletére Költészet és anyanyelv címmel a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Művészbarátok Egyesülete irodalmi délutánt rendezett Budapesten a Király utcai K11-ben. Geröly Tibor , a Művészbarátok Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Az ünnepi eseményt Nyakas Szilárd Mikszáth Kálmán-díjas újságíró költészetnapi gondolatai nyitották meg. Mindannyiunk számára élményt nyújtott az irodalmi korszakokba ágyazott, versekkel, idézetekkel fűszerezett színvonalas előadás, melynek során az irodalom vonzásába kerültünk. A lírai folyamatokat egy sajátos szempontból közelítette meg az előadó.

Nyakas Szilárd költészet napi gondolatai

Gondolati ívet húzott az irodalmi korszakok és jeles képviselőik között. Számomra így kapcsolódtak össze a versek, vallomások Asperján György fent említett üzenetével.

Mire való a költészet? Miért van rá szükségünk? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk József Attila hitvallásával:

„Költő vagyok – mit érdekelne
engem a költészet maga?”

„Én túllépek e mai kocsmán,
az értelemig és tovább!
Szabad ésszel………..”

Majd így zárja az Ars poeticát:

„Én mondom: Még nem nagy az ember,
De képzeli, hát szertelen.
Kisérje két szülője szemmel:
a szellem és a szerelem!”

Kell nekünk a vers, szükségünk van rá a belső és külső szabadság okán, az ismeretek okán, önmagunk ismeretéért. Ezt sugallják József Attila gondolatai. Hitem szerint a vers segít tisztázni a dolgainkat. Hogyan is írja Németh László?

„Az ember akkor használ legjobban a világnak, ha rendbe jön önmagával.” – Mélyen igaz gondolat, tapasztaljuk.

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke

A költők, írók világlátását, hitét meghatározó lelki tartalmak, az igazság kimondása mellett az emberség, a tisztesség jelentéskörét is megfogalmazták a Nyakas Szilárd által idézett versek.

Az irodalmi utazás során a csend ünnepét is átéltük. Befelé figyelve újraéltük örömeinket, fájdalmainkat, azokat az érzéseket, amelyek hétköznapunk kísérői, miközben körénk magasodtak az emlékek a versek által.

A rendezvény házigazdája, Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, ismertette az alapítvány tevékenységét, irodalmi programját. A 25 éve kezdődő program 1997-ben a 48-as forradalom és szabadságharc 150. évfordulóján egy pályázattal – A költő utóélete a költőutódok verseiben – indult Dr. Jáki Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagja vezetésével. Jeles eseményekről, kulturális programokról, sikeres alkotótáborokról, olvasótáborokról számolt be Nick Ferenc, a kuratórium elnöke, aki kiemelte a határon túli együttműködés, az együttgondolkodás szép példáit.

Fetykó Judit, az Irodalmi Epreskert tulajdonosa

A beszámolót követően versekkel emlékeztünk meg néhány elhunyt kortárs költőről.
Fetykó Judit, az Irodalmi Epreskert virtuális művészeti folyóirat tulajdonosa, Horváth-Hoitsy Edit költő munkásságát méltatta. Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör elnöke a kör tevékenységét mutatta be, majd versmondással zárta a bemutató gondolatokat.

Az előadást követően Tárkányi Imre: Én is magyar vagyok című versével emlékezett a költőre Fresh Gábor. Az irodalmi délutánt megtisztelte jelenlétével Király Lajosnak, a Krúdy Irodalmi Kör egykori elnökének özvegye, Erzsébet asszony is, aki bemutatta a költő Recenziók címmel a közelmúltban megjelent kötetét.

Király Lajosné Erzsike és Orosz Margit a költő közelmúltban megjelent kötetével

Az esemény zárásaként Király Lajos: Kinek lelke örök tűzben ég című versével tisztelettel adóztam a költő, az ember emlékének, majd Ha indulni kell című versemmel kapcsolódtam vers üzenetéhez.

A költemények, az irodalmi alkotások, az előadások által ismét olyan szellemi táplálékban részesültünk, amelyek által megtapasztalhattuk, hogy a művészet, az irodalom igenis az élet alapvető szükséglete. Emberi kapcsolatokat teremt, működteti azokat, énünket, személyiségünket gazdagítja.

Orosz Margit: Király Lajos emlékére

 

Orosz Margit

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások