Először is fontos megkülönböztetni az ételallergiát és az étel-intoleranciát Az előbbi esetében maximális óvatossággal kell felkészülnünk az utazásra, hiszen ha hibázunk, akkor az életünk is veszélybe kerülhet. Utóbbi esetben kisebb hibák megengedhetőek, kellemetlenséggel járnak, de nem életveszélyesek.

Az ételallergia immunreakció, súlyos esetben akár halált is okozhat. Az allergiát kiváltó étel legkisebb mennyiségétől is rosszul lehetünk. Az étel-intolerancia esetén a kiváltó ételek kis mennyiségétől még nem feltétlenül leszünk rosszul. Ennek ellenére nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. Ilyen például a tejcukor-érzékenység.

Ismerjük a korlátainkat!

Ha már pontosan tudjuk, hogy milyen ételre vagyunk érzékenyek vagy allergiások, akkor szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen már „csak” meg kell tervezni a felkészülésünket. Előfordulhat azonban, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy melyek a kerülendő ételek. Ilyenkor utazástól függetlenül is jó, ha felderítjük a problémás ételeket, mert ez nagymértékben javíthatja életminőségünket. Ha gyakran vannak allergiás tüneteink (kiütés, ekcéma stb.) vagy gyomor-, bélrendszeri tüneteink (pl. puffadás, hasfájás), akkor érdemes egyeztetni egy ételallergiával is foglalkozó gasztroenterológussal vagy allergológussal.

Egy hasfájós utazás nem a legideálisabb és a legpihentetőbb. A nyaralási időszakig szerencsére van még idő, így mire eljutunk a szervezésig, pontosan ismerhetjük a kerülendő ételeket. Ha tudjuk, hogy mi jelent problémát számunkra, akkor érdemes egy kártyán magunknál hordani a pénztárcánkban, így ha véletlenül rosszul lennénk, a körülöttünk lévők tudják majd, hogy mi a probléma.

Gyűjtsünk információt az országról, szállásról!

Ha már tudjuk, hogy hova utaznánk, akkor nézzünk utána az interneten, útikönyvekben az ország hagyományainak, étkezési szokásainak. Ha például lisztérzékenyek vagyunk, akkor Olaszországban meggyűlhet a bajunk a pizzériákban. Mielőtt szállást foglalunk, érdemes rákérdezni, hogy meg tudják-e oldani az étkeztetésünket. Büfé-rendszerű étkezéseknél valószínűleg találunk nekünk való ételt, de kisebb szállodában, panzióban ez gondot jelenthet. Ilyenkor választhatunk másik szállást, vagy nekünk magunknak kell megoldanunk az étkezésünket. Nem biztos, hogy ezt szeretnénk egy nyaraláson.

Hogyan vásároljunk, mit ehetünk?

Ha elutazunk, akkor előbb-utóbb bemegyünk egy helyi boltba. Nem biztos, hogy a nyelvtudásunk kiterjed az összes étel, alapanyag ismeretére, ezért célszerű még otthon felkészülni egy listával. Ezen a listán gyűjtsük össze a problémás ételek nevét magyarul, majd fordítsuk le idegen nyelvre szótár vagy egy fordító segítségével. Ha ez a lista nálunk van, akkor nem okozhat gondot sem a bevásárlás, sem az ételrendelés, ha étteremben ennénk.
Semmiképpen nem érdemes kísérletezni. Ha valami számunkra ismeretlen étellel kínálnak és nincs nálunk allergia gyógyszer, adrenalin, akkor inkább ne kockáztassunk. Sokkal kisebb veszteség néhány ismeretlen ételt kihagyni, mint kórházban tölteni a pihenésre szánt időt. Ha nagyon különleges az étkezési igényünk, érdemes magunkkal vinni valamennyi ételt, amit biztosan ehetünk. A kirándulásokon jól jöhet valami keksz vagy egyéb rágcsálnivaló, ami teljesen biztonságos számunkra.

Ha allergiás a gyerekünk…

Ha a gyerekünk allergiás, akkor az eddig említettek mellett még néhány fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Életkorának megfelelően beszéljünk vele még utazás előtt arról, hogy mit ehet és mit kell tennie, ha rosszul lesz. A kicsik általában nagyon kíváncsiak és találékonyak, ha egy vágyott ételről van szó, ezért igyekezzünk veszélytelen finomságokat kínálni számukra.

Ha büfé-jellegű étkezésen veszünk részt, akkor a kisebb gyerekekkel együtt válogassuk ki a számukra megfelelő ételeket, így elkerülve egy esetleges vészhelyzetet. Egy nyaraláson általában engedékenyebbek vagyunk szülőként is, de ez soha ne menjen a diéta rovására. Keressünk olyan édességeket, a gyerek számára vonzó ételeket, amelyeket nyugodtan ehet.

Ha ezt a néhány szabályt betartjuk, előkészítjük az utazásunkat, akkor pihentető, valódi kikapcsolódásban lesz részünk. Jó pihenést!

Votisky Petra pszichológus, expat-coach, a külföldön élők tanácsadója
www.nokkulfoldon.hu

Az írás a Montázsmagazin Cikkíró pályázatára érkezett. Köszönjük szépen!

2013. június 5.