Miután elolvastuk a kis épületek eredetijének történetét, bebarangoltuk az arborétum látványos részeit. Természetesen megcsodáltuk a hatalmas mamutfenyőket, a gyönyörű formájúra nőtt óriási tölgyeket, platánokat, bükköket, vasfákat, dúsan virágzó hársakat. Csodálatosan szép ilyenkor is a tisztások üde zöld gyepje, a szélein álló facsoportok sokféle árnyalatú zöldje, a szegélyező cserjék és bokrok virágdísze. Az én kedvenceim a mocsári ciprusok. Most is szép kontrasztot képeznek a világoszöld leveleikkel a sötétebb zöld környezetben, ősszel pedig különösen gyönyörűek.

Délben felszálltunk a hajóra, és tettünk egy kört a Kőrös holtágán. Láttuk a napozó teknősöket, a virágzó vízi tököket, tündérrózsákat, a parton álló szép épületeket, köztük a Bolza kastélyt, parkjában a Romulus és Rémus szoborral. Megcsodáltuk az újjáépített gyaloghidat, az új vízi színpadot, a vízből kiemelkedő Millenniumi emlékművet. Derültünk a hajóskapitány humoros ismertető szövegén. Megtudtuk a Bermuda háromszög titkát, a Titanic tragédiájának okát, stb.

A hajózás után végigsétáltunk Tessedik Sámuel református templomától a Történelmi emlékúton. Rövid sétával elértük a székely kaput, alatta átlépve kezdődik az emlékút. A 17 állomás végigveszi a magyarok történelmét a honfoglalástól kezdődően. Az első stáció sátorváz formájú, a többi magas, karcsú, sötétre pácolt, faragott faoszlop. Az oszlopok lábánál kis táblákon emlékeztetnek a magyarok sorsfordító történelmi eseményeire, pl. Árpád-ház ideje, Anjouk kora, török idők, 1848, kiegyezés és fellendülés, 1956, stb. Az állomások végén, a Holt-kőrös partján, kis dombon áll a stilizált szélmalom, mely a történelmi Magyarország, egyben a Kárpát medence középpontját jelöli.

Végül Szarvas belvárosában rövid sétával zártuk a napot.

Várhalmi Lászlóné

2013. június 5.

Hozzászólások