Eric Knight 1897. április 10-én született az angliai Menston városában, Yorkshire-ben. Édesapja elhagyta őket, és gyémántkereskedő lett Dél-Afrikában. Korán meghalt, ezért édesanyja nevelőnői állást vállalt, hogy felnevelje a fiát. Később megismerkedett egy amerikai férfivel, akivel az Egyesült Államokba költöztek.eric knight

Az ifjú Eric az USÁ-ban fizikai munkásként kezdte az életét, majd egyetemet végzett. Az I. világháborúban a kanadai hadseregben szolgált. Később riporter és újságíró lett, majd évekig hollywoodi forgatókönyveket írt. Első regénye 1934-ben jelent meg a következő címen: Felhívás az életre (Invitation to Life).

A következő regénye (Song on Your Bugles) az észak-angliai munkásokról szól.

1936-ban íróderic knightott. Ezek az írásai nem arattak kiemelkedő sikert. A sokak által ismert novelláskötete, a Sam Small csodálatos élete (The Flying Yorkshireman) 1938-ban született, magyarra Szerb Antal fordította. Ezekre a könnyed, anekdotázó történetekre már fölfigyelt a közönség és a kritika is.

Eric Knight 1932-ben megnősült és Pennsylvániában telepedtek le, ahol kutyákat is tenyésztettek. Amikor Angliába költöztek, nem vihette magával a kutyáit, ezért vásárolt egy kis kölyök skót juhászt, akivel elválaszthatatlanok lettek. Kettejük barátságából született meg Lassie gyönyörűséges története.

A Lassie hazatér 1940-ben jelent meg, s máig a legismertebb regénye. Bejárta az egész világot, számtalanszor megfilmesítették.

„Egy emberben néha elhal a remény, de egy állatban soha. Amíg él, él benne a remény, és él a hűség is”.

A II. világháborúban Eric Knight őrnagyként szolgált az USA hadseregében.

A Légy hű magadhoz (This Above All) című regénye a második világháborús irodalom egyik kiemelkedő darabja. Annak is tetszeni fog, aki nem rajong a háborús történetekért. 

Teljesen más stílust képvisel, mint a többi írása. Két fiatal szerelmén keresztül láttatja a háború borzalmait, és leteszi voksát az igazság és az emberség mellett. A regény nagyon gyorsan bestseller lett Angliában és Amerikában is, valamint még abban az évbe elkészült az Oscar-díjas filmváltozata is.

eric knight

Eric Knight nem érhette meg könyveinek igazi sikerét. Az író 1943. január 15-én halt meg repülőgép balesetben Holland Guyanában (ma Suriname).

Katonai gépe lezuhant az őserdő fölött, s ő szörnyethalt. Korán, 45 éves korában ragadta el a halál.

 

 

Weninger Endréné

Forrás: Wikipédia

 

Angol irodalomról szóló írásaink közül

 

Hozzászólások