Az afrikai eredetű oroszlánok szaporodása természetesen nem lenne újdonság, hiszen a Fővárosi Állat- és Növénykertben már több mint százéves hagyománya van az oroszlánok szaporításának, mi több, Rátonyi Zoltán, az Állatkert egykori igazgatója már 1927-ben könyvet adott ki az állatkerti oroszlántenyésztésről. Arra azonban hazánkban eddig nem volt példa, hogy az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlánok szaporodjanak.

Shirwane, az anyaoroszlán 2008-ban született a franciaországi Mulhouse állatkertjében és 2010 óta él a magyar fővárosban. Az apa – tisztes nevén Basil – egy évvel fiatalabb, de ő is 2010-ben érkezett Budapestre. A négy kölyköt már húsvétkor is láthatja a közönség az anyaállattal együtt, mi több, áprilisban, amikor a kicsik a védőoltásokat megkapják, a sajtó számára egy külön bemutatót is szervez majd az Állatkert.

A kritikusan veszélyeztetett indiai oroszlánok (Panthera leo persica) létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek legfőbb oka, hogy az oroszlánokat általában afrikai fajként szokták elkönyvelni, hiszen a vadon élő populációk többsége valóban a fekete kontinensen él. A történelmi időkben azonban a faj Afrikán kívül, így Dél-Európában, illetve Délnyugat- és Dél-Ázsiában is igen elterjedtnek számított. Ezekről a területekről azonban – az emberi népesség növekedésének, illetve az ember környezet-átalakító tevékenységének következtében – az oroszlánok fokozatosan kiszorultak, kipusztultak. Dél-Európából már az ókorban eltűntek, de Nyugat-Ázsiában viszonylag sokáig fennmaradtak.

                                                 

                                                               Az indiai Gir Nemzeti Park büszke lakója

Perzsiában – a mai Iránban – például még a XIX. században is éltek oroszlánok, többnyire a Zagrosz-hegység vidékén található élőhelyeken. Napjainkra azonban már Délnyugat-Ázsiából is teljesen eltűntek, így az egykor hatalmas méretű ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az Indiában, közelebbről Gudzsarát tartományban található Gir erdőben maradtak fenn vadon élő egyedek.

A Gir Erdő Nemzeti Parkban mintegy háromszáz indiai oroszlán él természetvédelmi oltalom alatt, további alig háromszáz egyed pedig Európa és Ázsia 43 állatkertjének lakója.

Szöveg és az első fotó forrása: Fővárosi Állat- és Növénykert

2013. március 29.

Hozzászólások