Eleanor Emily Hodgman Porter amerikai regényírónő 144. születésnapjára

Eleanor Emily Hodgeman 1868. december 19-én született az USÁ-ban, New Hampshire államban. Énekesnek tanult a New England Konzervatóriumban. 1892-ben férjhez ment John Lyman Porterhez és Massachusettsbe költöztek. Ekkor abbahagyta az éneklést és novellákat kezdett írni. Később regényei is megjelentek.

Főleg gyermekirodalmat, kalandos történeteket és romantikus regényeket írt. A leghíresebb regénye a Pollyanna című, amely 1913-ban jelent meg.

Magyarul ezt a címet kapta: Az élet játéka. Egy lelkész kislányáról szól, akinek az édesanyja meghalt, és az édesapja nevelte. Tanított a kislányának egy játékot, aminek az volt a lényege, hogy minden helyzetben meg kell keresni azt, aminek örülni lehet. 

Pollyanna eredeti és közvetlen volt. Védettségben élt, és mindenestül átadta magát azoknak, akik szerették őt. A naiv és ártatlan gyermek rácsodálkozott a világra. Ami rossz volt benne, azt hamar elfelejtette, de mindenben fölfedezett valamit, aminek örülni tudott. Ez volt az örömjáték. A felnőttek mesterkedései sem tudták átformálni, inkább ő hódította meg varázsával a felnőttek állig begombolkozott világát.

Édesapja halála után a kislány a mogorva Polly nénikéjéhez költözött, és fenekestül felforgatta annak életét. A végén a mogorva nagynéniből vidám néni lett, a szerelmesek összejöttek, a depressziósok megvidámodtak, mindenki megenyhült

egymás iránt és előnyére változott. Pollyanna öntudatlanul megváltoztatta egy egész kisváros életét. S mindezt a szeretetével, gyermeki bizalmával, az Istenbe és az emberekbe vetett hite által tette.

Pollyanna személyén keresztül rádöbbenhetünk arra, hogy nem csak az tud örülni az életnek, akinek semmi gondja nincs, hanem mindenki megtalálhatja az örömét.

Sőt, a játék annál izgalmasabb, minél nehezebb megtalálni a jót valamiben. Lehet az egy mosoly, egy szál virág, egy tál étel, egy szépen fésült frizura vagy akár egy pár mankó, ami azért öröm, mert hál’ Istennek nincs rá szükség.

Tudat alatt valamennyiünkben ott él a hajdani, játékos kedvű gyermek, ezért tetszik sokaknak a könyv. Mondanivalója mindig és mindenütt érvényes:

Örömre születtünk

E. H. Porter 1915-ben kiadta a Pollyanna folytatását, amely a főhősnő felnőttkorát mutatja be. A magyar címe beszédesebb, mint az eredeti angol: Az öröm játéka örök. (Pollyanna grows up – Pollyanna felnő)

Regényeit még életében rengetegen olvasták. A bestseller könyvek toplistáján mindig az első nyolcban voltak benne a regényei. 1920. május 21-én halt meg a Massachusetts-i Cambridge-ben.

Weninger Endréné

Hozzászólások