Steven Spielberg hatvanhat éves. Annyi nagyszerű filmet adott nekünk, hogy igazán megérdemli a köszöntést.


A cápa

A híres mozi sikeréből egyetlen egy valaki nem profitált: a nagy fehércápák. 1975 óta szinte mindenki emberevő szörnyként gondol rájuk, holott valójában nem azok. Ez persze semmit nem von le a film érdemeiből, igazi klasszikus, amit gyakorlatilag akárhányszor újra lehet nézni.

Indiana Jones

Ostor, kalap, bőrkabát. Erről a három kellékről mindenkinek a mozitörténet első számú kalandora jut az eszébe. Ha a valóságban is olyan egyetemi professzorok tanítanának, mint Indiana Jones, akkor a diákok biztosan nem lógnának az órákról. Indy többször is visszatért, és bár legutóbbi kalandja sokaknak nem nyerte el a tetszését, Harrison Ford azért bebizonyította, hogy még hatvanon felül is bírja az Indiana Jones által diktált iramot.
 

E.T.

A címszereplő minden bizonnyal a legaranyosabb földönkívüli, aki valaha megjelent a mozivásznon. Mondhatnám ismét, hogy a film igazi klasszikus, de ez tulajdonképpen az összes Spielberg filmre igaz.

Jurassic Park

Ha A cápa negatív marketinget hozott a fehércápának, akkor mit szóljanak a velociraptorok? A Jurassic Park igazi dinosaurus mániát indított el a gyerekek körében, a film (negatív) sztárjai pedig mindenképp a raptorok voltak.

Ryan közlegény megmentése

Spielberg bebizonyította, hogy más műfajokat is tud. Háborúba küldte Tom Hanks-et, és a film a brutálisan realisztikus jelenetei ellenére is igazi kasszasiker lett

Sci-fi dömping: Robotok és Tom Cruise kétszer

Bár 2001-es filmje, az A.I. elég nagyot bukott, mert a nézők nem voltak vevők a sztori filozofikus mondanivalójára, de egy évvel később a Különvélemény nagyot kaszált. Csak úgy, mint a Világok harca, ahol a Különvéleményhez hasonlóan ismét Tom Cruise játszotta a főszerepet. Ebben Spielberg megint földönkívüliekről forgatott, noha ők korántsem voltak annyira kedvesek, mint E.T, sőt! Nem csupán hazatelefonálni akartak, hanem elpusztítani az egész emberiséget.

 

Tin-tin kalandjai

Spielberg régóta rajongott ezért a meséért: Tintin és kis fehér kutyája kalandjaiért. Úgy döntött, hogy nem vár tovább, elkészíti a saját verzióját. Igazán kedves film lett, sok humorral és kalanddal, nagyszerű szórakozás az egész családnak.

Lincoln

Bár új filmje nálunk még nem megy a mozikban, de Amerikában már mindenki arról beszél, hogy az egykori elnök életéről szóló dráma valóságos mestermű, és az Oscar-díj legnagyobb esélyesének számít. Január végén a magyar közönség is állást foglalhat majd.

Weninger Andrea

Hozzászólások